Akdeniz'de Ekmek Teknelerine Firtina Molasi

Akdeniz etkili olan siddetli firtina nedeniyle balikçilar, ekmek teknelerini barinaklara çekerek bakim çalismalarina basladi. Çarsamba gününe kadar sürecek firtinada aglari temizleyen İçel Erdemli’de balikçilar ise denizden çok miktarda plastik atik çikmasi nedeniyle herkesi duyarli olmaya davet etti.

Akdeniz'de Ekmek Teknelerine Firtina Molasi
Meteorolojinin önceden uyarisini yaptigi firtina Dogu Akdeniz’de etkili oluyor. Her geçen gün etkisini arttiran firtina nedeniyle İçel Erdemli’de bulunan balikçi barinagina 50 tekne yanasti. Geçen yil 15 Eylül’de açilan sezonun en uzun firtina arasi nedeniyle avlanmaya ara veren balikçilarda ag ve tekne bakimi yapmaya basladi.

Çarsamba gününe kadar sürmesi beklenen firtinanin ardindan balikçilar ’Vira Bismillah’ diyerek tekrar denize alacagi belirtildi.

Uzun sürecek olan firtina nedeniyle balikçilar ag temizligi de yapti. Yapilan ag temizliklerinde bira siselerinden, posetlere kadar çok sayida plastik atik çikmasi nedeniyle balikçilar, her kesin duyarli olmasini istedi.

"Insanoglunun dogayi kirlettigi pislikler aglarimiza takiliyor"

Firtinadan dolayi balikçilarin denize çikamadigini beliren Erdemli Su Ürünleri Kooperatifi Kurucu Baskani Yalçin Sakin, 50 civarinda teknenin balikçi barinaginda oldugunu kaydetti.

Firtina sonrasina hazirlik yaptiklarini belirten Sakin, ”Ag temizligi yapiyoruz. Denizlerden poset, plastik atik olmak üzere insanoglunun dogayi kirlettigi pislikler geliyor bizim aglarimiza takiliyor. Bir nevi denizin çöpçülügünü yapiyoruz. Denizden bira siseleri, pet siseler, islak mendiller ve çocuk bezi gibi esyalar çikiyor. Denizler dolu yaziktir, günahtir. Bu dogayi korumamiz gerekiyor. Eger ki bu böyle giderse birkaç sene sonra denizlerde yasam kalmayacak” dedi.



"Hava muhalefeti balikçilar için iyi bir süreç"

Balikçi Ismail Tas ise ”Firtina var diye teknelerimizi barinaga çektik. Simdi aglarimizin onarimi teknelerimizin bakimini yapiyoruz. Kismet olursa hava düzeldikten sonra ya Allah diyecegiz nasibimizi aramaya çikacagiz" diye konustu.

Geçen haftadan itibaren havanin çok elverisli olmadigini son 2 gündür de iyice sertlestigini belirten Erdemli Su Ürünleri Kooperatifi Baskani Volkan Tas, ”Çarsamba gününe kadar da hava sert görünüyor. Bu nedenle balikçilarimiz limanda. Çarsamba günü insallah ’Ya Allah Bismillah’ diyerek çalismalarimiza devam edecegiz. Küçüklü büyüklü 50 tekne barinagimizda bulunuyor. Hava muhalefeti balikçilar için iyi bir süreç. En azindan deniz dinleniyor, baliklar rahat hareket edebiliyor. Hava muhalefetinden sonra balikçilarimizin daha çok balik yakalayacagini düsünüyoruz" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA