Güney Asya'nin Durumu Ve Gelecegi Bagcilar'da Ele Alindi
Bagcilar Belediyesinin ev sahipliginde düzenlenen Yeniden Güney Asya Girisimi "Güney Asya Ülke Analizleri" sempozyumunda; siyasetçiler, akademisyenler, gazeteciler ve alaninda uzman isimler hem Güney Asya bölgesinin önemine dikkat çekti hem de Türkiye’yle iliskileri üzerinde durdu. Programda, Afganistan ve Pakistan baskonsoloslari da ülkelerindeki sorunlara degindi.

Sempozyumda, protokol konusmalarinin ardindan oturuma geçildi. GASAM YIK Baskani Lokman Ayva’nin moderatörlügünde yapilan oturumda; ögretim üyeleri Prof. Dr. Ismail Ermagan, Doç. Dr. Ömer Aslan, Dr. Hayati Ünlü ve Gazeteci-Yazar Turan Kislakçi sahnede yerini aldi. Panelistler, Afganistan, Banglades, Butan, Hindistan, Maldivler, Nepal, Pakistan ve Sri Lanka’yi içeren Güney Asya ülkelerindeki gelismeleri derinlemesine ele aldi. Bunun yaninda dünyanin jeostratejik, jeopolitik ve jeoekonomik merkezlerinden biri haline gelen bölgenin sahip oldugu kritik önem vurgulandi. Sempozyumda, "Türkiye’nin, halklariyla köklü dostluk baglarinin bulundugu bu ülkelerle iliskileri ve is birliginin gelismesi; bölgesel baris, istikrar ve is birligine önemli katki saglamaktadir" görüsü dile getirildi.
"Güç ve zenginligin batidan doguya kaydigi bir bölge"
Türkiye-Pakistan Parlamentolar Arasi Dostluk Grubu Baskanligi’ni da yürüten Ali Sahin, Türkiye’nin jeopolitik konumunun önemini anlatarak basladigi konusmasinda, sunlari söyledi:
"Yüz yil boyunca Türkiye hep Bati eksenli bir politika ortaya koydu. Bu bakis maalesef ki bize kuzeyimizde, dogumuzda ve güneyimizde birçok seyi de kaybettirdi. Biraz da bunun farkinda olarak 2004 yilinda ülkemizin Güney Asya politikalarina yön verebilmek, o bölge ülkeleriyle ülkemizin iliskilerini derinlestirebilmek, hak ettigi noktalara tasiyabilmek ve bölgesel iliskileri, kalkinmalari desteklemek adina GASAM’i vücuda geçirdik. Güney Asya, olaganüstü bir bölge. Dünya nüfusunun dörtte birini barindiran bir bölge. Ayni zamanda Türkiye ile kadim kültürel baglari olan bir bölge. Bölge ayni zamanda büyük bir ekonomik gelisim içerisinde küresel ölçekte özelikle çift kutuplu dünyanin yerini bölgesel güçlere, bölgesellesmeye biraktigi bir süreçte Güney Asya’nin ümit vaat eden, büyüyen güç ve zenginligin batidan dogaya kaydigi bir bölge olarak karsimiza çikiyor."
"Bagcilar, gönül cografyasinin bir mozaigini olusturuyor"
Programin daha iyi bir dünya çabasina katki sunacagini belirten AK Parti Istanbul Il Baskani Osman Nur Kabaktepe ise, "Cumhurbaskani’mizin ifade ettigi, dünyanin 5’ten büyük oldugu ve daha adil bir dünya kurmanin mümkün oldugu inancini ve iradesini hiçbir zaman kaybetmeden, bu ve benzeri çalismalarin temel parametresi kilmak lazim" dedi.
"Baglar’imizi her zaman koruduk"
Bagcilar’in Anadolu’daki bütün sehirlerden gelen fertlerin toplandigi bir ilçe oldugunu söyleyen Bagcilar Belediye Baskani Abdullah Özdemir, "Türkiye’mizin mozaigi, ayni zamanda Balkanlar’dan Orta Asya’ya kadar uzanan bölgeden gelen vatandaslarimizin yasadigi bir ilçeyiz. Bu açidan hem ülke içinde hem gönül cografyasi özelinde bir mozaigi olusturuyoruz. Belediyemizin kurulusundan bu yana gönül cografyamizla yakin iliskilere devam ettik. Baglarimizi her zaman koruduk. Biz de göreve geldigimizden bu yana bu gelenegi daha ileri noktalar tasima gayreti içinde olduk" diye konustu.
Özdemir, belediye olarak Güney Asya basta olmak üzere yurt disina yönelik yapilan çalismalari anlatti.
"Afganistan’da kadinlar egitimden mahrum birakiliyor"
Ülkesindeki sikintilari dile getiren Afganistan Istanbul Baskonsolosu Mohammad Amin Yaqoubi ise söyle konustu:
"Afganistan jeopolitik açidan önemli oldugu gibi, demografik açidan da Asya kitasinin aynasi gibidir. Asya kitasinda yasayan bütün kültürlerin hemen hemen hepsi Afganistan’da yasamaktadir. Allah’in ilk emri ’Oku’ fakat bugün Afganistan’da hakim güç, kizlarin okula gitmesini yasaklamakta ve ülkenin yüzde 50 nüfusunu olusturan kadinlar temel haklari olan egitimden mahrum birakilmaktadir. Dindar Afganistan’in inancinda ve kültüründe yeri olmayan bu uygulamayi, dünya sadece kinamak disinda hiçbir sey yapmamaktadir. Bu karanlik günler yakinda sona erecektir. Allah’in izniyle Afganistan halki aydinliga kavusacaktir."
Bagcilar Belediyesi Baskanlik Sahnesi’nde gerçeklestirilen programa; AK Parti Gaziantep Milletvekili ve TBMM Idare Amiri Ali Sahin, AK Parti Istanbul Milletvekili Ahmet Hamdi Çamli, AK Parti Istanbul Il Baskani Osman Nuri Kabaktepe, Bagcilar Kaymakami Abdullah Uçgun, Bagcilar Belediye Baskani Abdullah Özdemir, Afganistan Istanbul Baskonsolosu Mohammad Amin Yaqoubi, Pakistan Istanbul Baskonsolosu Danish Mahmood, AK Parti Bagcilar Ilçe Baskani Rüstem Tüysüz, GASAM Baskani Cemal Demir ile ilçe sakinleri katildi.
