EYT, Ikinci El Araç Piyasasina Can Suyu Oldu

Galerici Ahmet Yurtlu, ikinci el otomobil tedarikinde sikinti yasadiklarini ama EYT borçlanmalarini ödemek isteyen vatandaslarin araçlarini satmaya baslamasiyla bu sikintinin azaldigini kaydetti.

EYT, Ikinci El Araç Piyasasina Can Suyu Oldu
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in EYT düzenlemesini açiklamasinin ardindan prim günlerini doldurmak ve askerlik borçlanmalarini ödemek isteyen vatandaslar, araçlarini satisa çikardi. Galerici Ahmet Yurtlu da, ikinci el araç bulmakta sikinti çektiklerini ama bu düzenlemeyle beraber vatandaslarin araçlarini satisa çikarinca bu sikintinin azaldigini kaydetti.



"’EYT borcumu ödeyecegim için aracimi satiyorum’ diye ilanlar görmeye basladik"

Yurtlu, "Ülke gündemindeki en önemli konulardan bir tanesi EYT oldu. Vatandaslar prim günlerini doldurmak ve askerlik borçlanmalarini yatirmak için araçlarini satisa çikardi. Ilanlarda da buna rastliyoruz. ’EYT borcumu ödeyecegim için aracimi satiyorum’ diye ilanlar görmeye basladik. Bu da bizim için yeni bir anekdot oldu. Böyle güzel bir düzenleme oldu. Bu firsati degerlendirmek için insanlarin bir kismi döviz ve altinini bozdurdu, bir kismi da aracini satarak borçlanmasini yapmak istiyor. Bu da piyasada bir denge unsuru oldu. Temmuz’dan Aralik’a kadar otomotiv sektörü satis anlaminda yataya geçmisti. 15 Aralik’ta matrah düzenlemesi yapildi. Bu düzenlemeden sonra beklenen çok olmadi. Bu beklentiyi karsilamayinca insanlar ikinci ele yöneldi. Çünkü sifirda da tedarik edilebilecek araç yoktu. Bundan dolayi vatandas ikinci ele yöneldi ve satislarda ciddi bir artis yasadik. O zamandan bu zamana kadar da fiyatlarda yüzde 25 artis gördük. EYT ve konut kredilerinin düzenlenmesiyle vatandaslar hem borçlanmalarini tamamlamak hem de ev almak için araçlarini satmaya basladilar. Bu da piyasada araç bulunmasina neden oldu. Yoksa ciddi sekilde araç bulmakta sikinti yasiyorduk. Vatandaslar bize gelerek ’Borçlanmami ödeyecegim için aracimi satmak istiyorum’ diyor. Bunun es zamanli olmasi bizim isimize geldi. Çünkü çok ciddi bir sikintiya giriyorduk. Talep vardi ama arz olmayinca bu sefer fiyatlar sikismisti" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA