Tarihi Ishak Pasa Sarayi, 295 Bin Ziyaretçiyle Tüm Zamanlarin Ziyaretçi Rekorunu Kirdi

Agri’nin Dogubayazit ilçesinde bulunan ve Osmanli Devleti’nin dogudaki en önemli eserleri arasinda yer alan Ishak Pasa Sarayi, 2022 yilinda 295 bin 695 ziyaretçiyle rekor kirdi.

Tarihi Ishak Pasa Sarayi, 295 Bin Ziyaretçiyle Tüm Zamanlarin Ziyaretçi Rekorunu Kirdi
Osmanli Devleti’nin Dogu Anadolu Bölgesi’ndeki en önemli eserlerinden biri olan ve sarp kayaliklar arasindaki bir tepede yer alan Ishak Pasa Sarayi, ihtisamli görüntüsünün yaninda iç mimarisiyle de göz kamastiriyor. Kartal yuvasi görünümü, kalorifer sistemi ve bünyesindeki 116 oda, türbe, cami, surlar, iç ve dis avlular, divan ile harem salonlarinin yani sira heybetiyle bölgeye önemli oranda gelir gelmesini de saglayan Ishakpasa Sarayi, Türkiye’nin yani sira dünyanin her yerinden agirladigi ziyaretçilerle tüm zamanlarin rekorunu kirarak 2022 yilinda 295 bin 695 ziyaretçiyi agirladi.

Ilçe merkezine 7 kilometre uzakliktaki bin 900 rakimli tepeye kurulu olan ve UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nde de yer alan tarihi saray, Agri Valiligi ve Istanbul Teknik Üniversitesi Mimarlik Fakültesi isbirligi ile yeniden restore edilerek en eski haline geri getirilecek.

“Ishak Pasa Sarayi’nin yer almadigi bir Türkiye tanitimi mümkün degil”

Ishak Pasa Sarayi olmadan herhangi bir Türkiye tanitiminin yapilamayacagini söyleyen Agri Valisi Dr. Osman Varol, tüm zamanlarin ziyaretçi rekorunu kirdiklari için mutlu olduklarini belirterek, “Geçtigimiz yil 226 binle tüm zamanlarin ziyaretçi rekorunu kirmisti Ishak Pasa Sarayi’miz. Büyük bir mutlulukla söylemek istiyorum ki bu yil 295 bin 600 ziyaretçi rakamiyla tüm zamanlarin rekorunu kirarak yaklasik 300 bine yaklasmis olduk. Ishak Pasa Sarayi’miz Anadolu cografyasindaki en önemli sivil mimari eserlerinden bir tanesi. Hatta Osmanli Dönemi için belki de padisahlik saraylarindan sonra en önemli sivil mimari eseri diyebiliriz. Çok uzun bir süre içerisinde insa edilmis bir saray. Ayni zamanda hem o bölgesinin hem de Osmanli cografyasinin tamaminin sanatsal unsurlarini, tekniklerini bünyesinden barindiran gerçekten hazine gibi bir eser. Bu eserimizin böyle büyük bir ilgi görmesinden de biz büyük bir memnuniyet duyuyoruz. O kadar önemli bir eser ki bu Türkiye’nin genelini tanitmak isteyen herhangi bir eser, bir reklam ortaya koymak istediginizde dikkat ederseniz Ishak Pasa Sarayi’nin yer almadigi bir Türkiye tanitimi mümkün degil. Tüm yurttaslarimizin, gelip görmeyenlerin bile hafizalara kazinmis bir görüntüsü vardir Ishak Pasa Sarayi’nin. Ama tabii ki biz bununla yetinmiyoruz. Sarayimizin etrafindan bu bölgeyi güzellestirecek çevre düzenlemesi veya gelen misafirlerin rahat edebilecegi tesislesme tarzinda önemli çalismalarimiz var. Yine en önemli çalismamiz su an da devam eden valiligimiz ve Istanbul Teknik Üniversitesi Mimarlik Fakültesi arasindaki is birligi ile Ishak Pasa Sarayi’nin orijinal haline döndürülerek tamamen restorasyonunun yapilmasi ile ilgili bir proje çalismamiz var. Gerçekten ses getirecek önemli bir çalisma” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA