Sahipsiz Tarihi Evler Turizme Kazandirilmayi Bekliyor

Bursa’nin Mudanya ilçesinde her mahalle arasinda varliklarini sürdürmeye çalisan, sahipleri tarafindan terk edilmis eski binalar her an çökme tehlikesiyle insanlari tehdit eder duruma geldi. Acilarin ve mutluluklarin yasandigi evler ilçenin kanayan ama kangrene dönmüs yapilari olarak görülüyor.

Sahipsiz Tarihi Evler Turizme Kazandirilmayi Bekliyor
Gelin-damat çekimleri filim platosu olarak kullaniliyor

Mudanya’da tarihi binalar yikik dökük durumda. Sahipleri maddiyatsizlik ya da ilgisizlikten evlerini restore ettirmiyor. Mudanya Belediyesi’nin tarihi degeri görsel olarak yüksek olan bu evlerden bir tanesini restore ederek gelecege tasimak amaciyla kamulastirmasi mahalle sakinleri tarafindan önemli bir adim olarak nitelendirildi.

Günübirlik turistlerin resim çekmelerine yariyor

Eski tarihi binalar su anda günübirlik ilçeye gelenlerin fotograf çektirdikleri mekanlar olarak dikkat çekiyor. Ayrica bazi dizi ve film çekimlerinde de plato olarak kullaniliyor. Gelin ve damatlar da dügün fotograflarini deniz manzarali bu eski binalarin önünde çektiriyor.

Bölge sakinleri, "Bu degerli evlerin korunmasinda sadece yetkililer degil bizler de suçluyuz. Korumakta üzerimize düseni yaptigimizi söyleyemeyiz. Bazi kisilerin adeta çöplükleri olmus, gelip geçenler elindeki evsel atigi firlattigi, duvarlarina gelisi güzel yazilarin yazildigi panolar ve çöplerin atildigi yerler oldu. Bütün istegimiz valilik ya da belediyelerin eski evleri ele alarak restore ettirmeleri. Hem kötü görüntü ortadan kalkacak, hem de ilçenin turizmine katki saglanmis olacak" dediler.
Kaynak: İHA