729 Km Yol Kat Ederek Geldigi Samsun'da Tedavi Oldu

Malign mezotelyoma (akciger zari kanseri) tanisi konulan 60 yasindaki kadin, yasadigi ilden 729 km yol kat ederek geldigi Samsun’da sicak kemoterapi tedavisi oldu.

729 Km Yol Kat Ederek Geldigi Samsun'da Tedavi Oldu
Malign mezotelyoma hastaligi akciger zarindan kaynaklanan ve kötü seyirli bir kanser türü olarak dikkat çekiyor. Bu hastaligin tedavisinde ise ameliyat ve beraberinde sicak kemoterapi uzmanlar tarafindan öneriliyor. Türkiye’de sayili merkezlerde yapilan sicak kemoterapi tedavisi için Kütahya’dan Samsun’a gelen Rahime C., Medicana Intarnational Samsun Hastanesi’nde geçirdigi ameliyatin ardindan sicak kemoterapi seansi ile tedavi olup, 7 gün sonra da taburcu oldu.

“Kütahya’dan Samsun’a sicak kemoterapi olmak için geldim”

Samsun’a gelerek sicak kemoterapi tedavisi olmaya karar verdigini belirten Rahime C., “Kütahya Tavsanli’dan Samsun’a tedavi olmak için geldik. Hastaligim cigerlerimde su toplanmasi sonucunda meydana geldi. Birçok doktora gittik. Cigerimde su oldugunu söylediler. Su aldirdik, biyopsi olduk. Ameliyat gerektigini söylediler ama ben istemedim. Sonra internetten Samsun’daki doktorlari gördüm. Samsun’da ameliyat olmaya karar verdim. Ameliyat oldum sonrasinda da sicak kemoterapi oldum. Insallah daha iyi olurum” dedi.



“Hastaya sicak kemoterapi uyguladik ve 7 gün sonra sifa ile taburcu oldu”

Türkiye’de azimsanmayacak sayida malign mezotelyoma hatasi oldugunu kaydeden Gögüs Cerrahisi Uzmani Prof. Dr. Burçin Çelik, “Hastamiz 60 yasinda. Daha önce Ankara’da birçok hastaneye gitmis olan hastaya malign mezotelyoma tanisi konulmus. Ameliyat öncesi de kemoterapi uygulanmasi karari alinmis. Hasta, kemoterapi tedavisinin ardindan cerrahi tedavi olmak için arastirma yaptiginda hastanemizde sicak kemoterapi uyguladigimizi ögrenip, bize ulasti. Hastanin daha önce yapilan tüm tetkikleri tümör konseyimizde degerlendirildi, ameliyat ve takibinde sicak kemoterapi uygulamaya karar verdik. Hastanin ameliyati basarili geçti. Ameliyatin sonrasi ayni seansta sicak kemoterapi uygulamasi yaptik. Hasta 7 gün sonra taburcu oldu. Ilk kontrolünde tüm kan degerleri, tüm filmleri normaldi. Simdi de her sey yolunda” diye konustu.



“Malign mezotelyomada sicak kemoterapiyi öneriyoruz”

Sicak kemoterapinin uygulanacagi hasta ve hastaliklari da ifade eden Prof. Dr. Çelik, “Sicak kemoterapide en önemli sey; hastaligin evresi ve patolojik tipidir. Özellikle epiteloid tip malign mezotelyomada sicak kemoterapiyi öneriyoruz. Çünkü diger patolojik tiplerde çok fazla fayda görmüyoruz. Hastalarimiza ameliyat sonrasi nekahat döneminde Covid-19’dan korunmasini öneriyoruz. Hasta yakinlarina hastalarini ‘40 günlük bebek gibi kollayacaksiniz, enfeksiyondan, eve olan ziyaretlerden muaf tutacaksiniz’ diye öneride bulunuyoruz. Beslenmesine dikkat edecek. Önerdigimiz tedaviyi uygulayacak. Bu söylediklerimizi yaptiklarinda ameliyat sonrasi problem gelismiyor. Malign mezotelyoma ülkemizde önemsenmeyecek düzeyde az degil. Bazi bölgelerde oldukça sik görülüyor. Sicak kemoterapi ülkemizde çok fazla merkezde uygulanmiyor. Karadeniz Bölgesi’nde hastanemiz bu konuda önemli bir merkez olma yolunda” seklinde konustu.

Kaynak: İHA