Yazar Benazus, Atatürk'le Tanistigi Yere 85 Yil Sonra Geldi

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’le Ege Manevrasi esnasinda tanisan Hanri Benazus (93), 85 yil sonra geldigi Aydin’da duygulu anlar yasadi.

Yazar Benazus, Atatürk'le Tanistigi Yere 85 Yil Sonra Geldi


Türkiye’nin en genis Atatürk fotograflari koleksiyoneri ve arastirmaci-yazar Hanri Benazus (93), Germencik Belediye Baskani Fuat Öndes’in daveti üzerine ilçeye geldi. Benazus’u ilk olarak makaminda agirlayan Öndes ile sohbet eden Benazus daha sonra Mustafa Kemal Atatürk’ün Ege Manevrasi sirasinda tanistigi Ortaklar Tren Gari’na geldi.

Atatürk ile 8 yasindayken tanistigini söyleyen Benazus, aradan geçen 85 yil sonra yeniden Atatürk’le tanistigi yere gelmekten dolayi duygulu anlar yasadi. Gazetecilere açiklama yapan Benazus, Atatürk’ün trene bindiginde de kendisini yanina aldigini söyledi.

Burada, Atatürk’e ikram edilen leblebileri de kendi ifadesiyle “asirdigini” söyleyen Benazus, Atatürk’ün çocuklara olan ilgisinden de söz etti.

Heyecanli anlar yasadigini vurgulayan Benazus, “Bugün o günlerime döndüm. 8 yasindaki bir çocugun yasadiklarini bugün bir daha büyük bir heyecanla yasadim. Iyi ki gelmisim diyorum. Beni mutlu eden, beni ben yapan hatiralariyla iki büyük yer var. Bir tanesi tren istasyonu bir tanesi de incir kooperatifi. Istasyon benim Atatürk’le bulusmam, benim hayatimin dönüm noktasi, digeri de çocuklugumun geçtigi incir kooperatifi. Atatürk’ün çocuk sevdasi bilinen bir sey. Ben babamin yanindan kaçtim onun yanina geldim. O zaman kivircik saçlarimla oynadi trene bindirdi. Ona getirilen leblebilerini asirdim. Onun bende biraktigi hayat izleri çok önemli, Atatürk’e borcum bitmez. Leblebilerini yedim diye "bana sen kimsin" diye sormadi. Bana o gün Türklügün ne oldugunu anlatti. ‘Ne Mutlu Türküm Diye’ sözünün ne anlama geldigini ben o gün çocuk yasimda ögrendim. Onun için benim ona Türklük borcum var. 93 yasindayim. Daha bir zerresini ödeyebildigimi ben kabul etmiyorum” dedi.



Atatürk’e ikram edilen leblebiler asirdigi için pismanlik duydugunu söyleyen Benazus, söyle devam etti:

“Leblebiler için pismanlik yok ama zaman içinde kendimi sorguladim. Resmen Atatürk’ün leblebilerini çaldim. 3 kap leblebi çaldim. Birini yedim, birini cebime, birini de gömlegimin arasina doldurdum. 5 kardeslik bir aileydik. Anne, baba toplam 7 kisiydik. Babamin haftaligiyla leblebi alacak durumumuz yoktu ve lükstü. Leblebiler bizim için çok önemliydi. Neden çaldigimin mazeretini buldum. O leblebilerin çogunu kardeslerimle paylastim.”

Benazus, Atatürk ve kisisel gelisim türünde 114 kitabinin yayinlandigini söyledi.

Ayrica Benazus, sahip oldugu 20 bine yakin Atatürk fotografiyla da Türkiye’nin en genis fotograflari koleksiyoneri unvanini elinde bulunduruyor.

Babasinin çalistigi incir kooperatifi ile Ortaklar tarihi fabrikayi da gezen Benazus, iki alanin Atatürk döneminden kalmis olmasindan dolayi ayri bir öneme sahip oldugunu söyledi.

Özellikle tarihi fabrikayi çok begendigini vurgulayan Benazus, burasinin bir an önce atil durumdan kurtarilarak kazandirilmasi gerektigini söyledi.

Ayrica Germencik Belediye Baskani Fuat Öndes’e tarihi fabrika için gösterdigi hassasiyet için ayrica tesekkür ederek burasi için verdigi emek ve mücadelenin çok kiymetli oldugunu ifade etti.



Germencik Belediye Baskani Fuat Öndes de ilçedeki tarihi yapilar üzerinde çalismalarinin bulundugunu ve Ortaklar tarihi fabrikanin varligina Benazus’un sahitlik ettigini ögrendiginde kendisini ilçeye davet ettiklerini söyledi.



Proje için destek aradiklarini aktaran Öndes, “O kiymetli insana ulasmak, onu dinlemek onunla vakit geçirmek bize çok keyif verdi. Çok degerli bir insan, hayati dolu dolu yasamis. Atatürk’le alakali olan her seyi arastirarak deger verip ve arastirmalar yaparak kitaplar yazmis. Eserlerinin bize ve gelecek nesillere büyük faydasi olacak. Biz onu tanimaktan büyük mutluluk ve kivanç duyduk” diye konustu.

Kaynak: İHA