Kuzey Amerika Liderler Zirvesi Sona Erdi

ABD Baskani Joe Biden, Meksika Devlet Baskani Andres Manuel Lopez Obrador ve Kanada Basbakani Justin Trudeau’nun Mexico City’de bir araya geldigi Kuzey Amerika Liderler Zirvesi sona erdi. Zirvenin ardindan liderlerin basina yaptiklari açiklamada ortaklik mesajlari verildi.

Kuzey Amerika Liderler Zirvesi Sona Erdi
Meksika’da gerçeklesen 10’uncu Kuzey Amerika Liderler Zirvesi, ABD Baskani Joe Biden, Meksika Devlet Baskani Andres Manuel Lopez Obrador ve Kanada Basbakani Justin Trudeau’nun bugün baskent Mexico City’deki Ulusal Saray’da yaptiklari ortak toplanti sonrasi sona erdi. Görüsmenin ardindan her üç lider de basin toplantisinda açiklamalarda bulundu.

Basin toplantisinda ilk sözü alan ABD Baskani Joe Biden, Meksika Devlet Baskani Andres Manuel Lopez Obrador ve Kanada Basbakani Justin Trudeau için “Bizler gerçek ortaklariz.” ifadesini kullanirken, üç ülkenin ortak sorunlardan kendilerini izole etmelerinin mümkün olmadigini ve birlikte çalistiklarinda daha güçlü ve daha iyi olduklarini ifade etti.

Göç konusuna da deginen Joe Biden, su anda kuzey yarim kürede tarihte hiç görülmedigi kadar büyük bir düzeyde göç dalgasinin yasandigini belirtirken, Kuzey Amerika liderlerinin göç konusunda kendi ülke yasalarini koruyacak sekilde birlikte çalistiklarini söyledi.



Biden üç liderin toplantida iklim degisikligi, ekonomi ve enerjinin yani sira insan kaçakçiligi ve fentanil akisinin durdurulmasini da tartistiklarini bildirirken, siniri yasadisi yollardan geçmeye çalisan göçmenlerin Meksika’ya iadelerinin kabul edilmesi için gösterdigi çabadan dolayi Meksika Devlet Baskani Andres Manuel Lopez Obrador’a özel olarak tesekkürlerini sundu.

Joe Biden’in ardindan konusan Kanada Basbakani Justin Trudeau, bölgede ekonomik ortakligin bir ihtiyaç oldugundan bahsederken yenilenebilir enerji yoluyla temiz ekonomilerin tesvik edilmesi gerektigini savundu. Trudeau ayrica ekonomik hedefler için kadinlarin her üç ülkede de topluma katilim seviyelerinin artirilmasi gerektigine isaret etti.

Son olarak söz alan Meksika Devlet Baskani Andres Manuel Lopez Obrador, toplantida göç konusunun genis bir sekilde ele alindigini ve üç ülke arasinda halklarin yararina olacak önemli anlasmalara varildigini söyledi.

Baskan Lopez Obrador 25 bin Meksikali isçi ve köylünün Kanada ile aralarindaki geçici çalisma vizesi projesinden yararlandigini belirterek Kanada Basbakani Justin Trudeau’ya tesekkür etti.

Lopez Obrador, ülkesindeki Meksikali göçmenlere daha önce uygulandigi gibi tacizde bulunmadigi için Joe Biden’a da tesekkürlerini sunarken, kendisinin sinira 1 metre bile duvar örmeyen bir baskan oldugunu vurguladi. Baskan Obrador ayrica ABD’de uzun yillardir yasayan ve çalisan göçmenlerin yasal düzenlemelere tabi tutulmalari için Biden’dan kongreye baski yapmasini istedi.

Basin toplantisinin ardindan ABD Baskani Joe Biden ülkesine dönmek üzere havaalanina giderken Kanada Basbakani Justin Trudeau’nun Meksika’da 1 gün daha kalarak Çarsamba günü Meksika Devlet Baskani Andres Manuel Lopez Obrador ile ikili görüsmede bulunacagi bildirildi.

Bir sonraki Kuzey Amerika Liderler Zirvesi’nin ise Kanada’da yapilacagi belirtiliyor.
Kaynak: İHA