Enerji Bakani Dönmez, Yeni Yila Bor Isçileri Ile Girdi

Enerji Bakani Fatih Dönmez, yeni yila Balikesir’de bor isçileri ile birlikte girdi. Isçiler ve aileleri ile yemek yiyen Bakan Dönmez, bor isletmesini inceledi. Gazetecilere konusan Bakan Dönmez, bor karbür fabrikasinin da ocak ayinda açilacagini müjdeledi. Isçilerin yeni yillarini da tebrik eden Bakan Dönmez, tesiste çalisan isçilere baklava ikram etti.

Enerji Bakani Dönmez, Yeni Yila Bor Isçileri Ile Girdi
Balikesir’in Bigadiç ilçesinde bulunan Bor Isletme Müdürlügü’nde isçiler ve aileleriyle yeni yili karsilayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, Türk milletinin yeni yilini kutladi, baris ve esenlik içinde geçmesini temenni etti. Yeni yila, 7 gün 24 saat esasiyla çalisan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligina bagli tesislerdeki isçilerle beraber girdiklerini belirten Dönmez, "Bu yil da Eti Maden isletmemizin Bigadiç bor isletmesinde çalisanlar ve aileleriyle birlikte yeni yila giriyoruz. 2022 yili bakanligimiz açisindan son derece basarili geçti, gerek elektrik sektöründe gerek petrol, dogal gaz sektöründe, yine ayni sekilde madencilik sektöründe de önemli basarilara imza attigimiz bir yil oldu" dedi.

Bakan Dönmez, Eti Maden’in kendi ihracat ve üretim rekorlarini kirdigini ifade ederek söyle konustu: "2 milyon 650 bin ton üretim yapmak suretiyle 1,3 milyar dolarlik ihracati gerçeklestirmis oldu. Madencilik sektöründeki en büyük ihracat kalemimiz bor ve bunu da biliyorsunuz milli sirketimiz Eti Maden isletiyor. Eti Maden sadece rafine bor ürünleri satmakla yetinmiyor, ayni zamanda son yillarda katma degerli ara ve uç ürünü üretmek üzere de ciddi yatirimlara imza atti. Bunlardan bir tanesi bor karbür tesisimiz. Bor karbür özellikle savunma sanayiinde, havacilik sektöründe, otomobil sanayisinde ve çesitli alanlarda mukavemetin yüksek oldugu ama korozyon dayaniminin çok daha güçlü oldugu bu ürün artik aranir hale gelmisti dünyada. Bor karbürün de esas maddesi bor. Orada da zaten dünyada hem pazar lideriyiz hem de rezerv lideri durumundayiz. Boru katma degerli uç ürünlere dönüstürme stratejimizin ilk hamlelerinden birisi bor karbür fabrikamizin da insallah sonuna geldik, açmak üzereyiz. Önümüzdeki yil Cumhurbaskanimizin da programlari uygun oldugu takdirde insallah onu Bandirma’da açacagiz" seklinde konustu.

Lityum konusunda da pilot tesisin çalistigina isaret eden Dönmez, "Endüstriyel ölçekte üretim için hazirliklari tamamladik, 2023’ün ilk aylarinda onun temelini atacagiz. Bu yil dünyanin ikinci büyük nadir toprak elementi kesfini gerçeklestirdigimizi ilan etmistik. Onunla alakali olarak da pilot tesisimizi insallah önümüzdeki yilin ilk çeyreginde isletmeye almayi hedefliyoruz. Orada da endüstriyel ölçekte üretim tesisi hazirliklarina bir yandan devam ediyoruz. Türk milletimizin yeni yilini kutlarken çalisanlarimizin, ailelerinin de yeni yillarini kutluyoruz. Insallah Türkiye’nin yüzyili, madenciligin de enerjinin de yüzyili olacak. Biz buna inaniyoruz tüm kalbimizle. Çok daha güzel günler hepimizi bekliyor." ifadelerini kullandi.

Bakan Dönmez’e, AK Parti Genel Baskan Yardimcisi Belgin Uygur, Balikesir Valisi Hasan Sildak, Büyüksehir Belediye Baskani Yücel Yilmaz, AK Parti Balikesir Milletvekili Ismail Ok, Bigadiç Kaymakami Mehmet Halis Aydin ve Bigadiç Belediye Baskani Ismail Avcu da eslik etti. Tesis incelemesinin ardindan Bakan Dönmez, isçilere baklava ikram ederek yeni yillarini tebrik etti.
Kaynak: İHA