MGK Toplantisi Sonrasi Yazili Açiklama

Milli Güvenlik Kurulu Bildirisi’nde, Yunanistan’in bilhassa son dönemde artan kiskirtici eylemleri tüm ayrintilariyla ele alindigi, gayriaskerî statüdeki adalarin silahlandirilmasi konusunda Yunanistan’i tesvik eden çevrelerin akliselime davet edildigi vurgulandi.

MGK Toplantisi Sonrasi Yazili Açiklama
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan baskanliginda, Bestepe’de yapilan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantisinin ardindan bildiri yayimlandi. Bildiride, PKK/KCK-PYD/YPG-SDG FETÖ ve DEAS terör örgütleri basta olmak üzere, millî birlik ve beraberlik ile bekaya yönelik her türlü tehdit ve tehlikeye karsi yurt içinde ve yurt disinda azim, kararlilik ve basariyla icra edilen operasyonlar hakkinda kurula bilgi sunuldugu ve çöküs sürecine giren PKK/KCK terör örgütünün yurt içinde ve yurt disinda tevessül edebilecegi eylemlere karsi alinacak ilave tedbirlerin görüsüldügü ifade edildi.

Son dönemde Irak’ta müsahede edilen hadiselerin, güvenlik ve istikrara menfi yansimalari ile PKK/KCK terör örgütünün bu durumu istismar ederek alan kazanma ve ikili iliskilere zarar verme çabalarinin ele alindigi toplantida: terör örgütleri ile mücadelede müsterek bir anlayis çerçevesinde hareket edilmesinin önemine dikkat çekildigi belirtildi.

Bildiride, uluslararasi hukuk ve antlasmalardan kaynaklanan yükümlülüklerine riayet etmeye yönelik çagrilara ragmen hukuk disi uygulamalarindan vazgeçmeyen Yunanistan’in bilhassa son dönemde artan kiskirtici eylemlerinin tüm ayrintilariyla ele alindigi ifade edilirken, "NATO çerçevesinde icra edilen faaliyetleri dahi sabote edecek ve uluslararasi sularda seyreden sivil gemilere ates açtiracak kadar akil ve mantiktan uzaklasan Yunanistan Yönetimi’nin beyhude çabalarina karsi milletimizin hak ve menfaatlerinin muhafazasi için uluslararasi hukuk çerçevesindeki her türlü mesru yöntem ve araci kullanmaktan imtina etmeyecegimiz kuvvetle vurgulanmistir. Gayriaskerî statüdeki adalarin silahlandirilmasi konusunda Yunanistan’i tesvik eden çevreler akliselime davet edilmistir" degerlendirmesi yapildi.

ABD’nin GKRY’ye yönelik silah ambargosunu kaldirma kararinin da degerlendirildigi toplantida; Dogu Akdeniz’de baris ve dengeyi menfi yönde etkileyecek ve müttefiklik ruhuna da aykiri olan bu karardan geri dönülmesi çagrisinda bulunuldugu, Türkiye’nin, Kibris Türklerinin haklarinin savunulmasi için yürüttügü çok boyutlu faaliyetlerini kararlilikla sürdürecegi vurgulanarak tüm ülkelerin Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nin bagimsizligini tanimaya davet edildigi aktarildi.

Bildiride ayrica Ermenistan’in, Azerbaycan’a yönelik kiskirtici eylemleri sebebiyle kinandigi ifade edilirken; Ermenistan yönetimine, kendisine sunulan baris firsatini degerlendirmesi ve tüm ahdi yükümlülüklerini yerine getirmesi sorumlulugunun hatirlatildigi ifade edildi. "Kalici barisa ulasilmasi için yogun gayret sarf eden Azerbaycan’a yönelik güçlü destek teyit edilmis; basta bölge ülkeleri olmak üzere meseleye müdahil olan tüm aktörlerin, anlasmazliklari derinlestirmek yerine kalici çözüme samimiyetle katki sunmasinin önemi vurgulanmistir" ifadelerine yer verilen bildiride su degerlendirmelere yer verildi:

"Ukrayna’da sürmekte olan savasin, bir an evvel sonlandirilmasina matuf adimlarin gecikmeksizin atilmasi gerektigi belirtilmis; Türkiye’nin, tahil koridorunun tesisi ve esir degisiminin gerçeklestirilmesi girisimlerinde oldugu gibi barisin saglanmasi ve insani kriz ile küresel ölçekteki zararlarin hafifletilmesi için gayret sarf etmeyi sürdürecegi ifade edilmistir. Libya’daki son gelismelerin, büyük fedakârliklarla tesis edilen huzur ve diyalog ortamina halel getirmemesi ve halkin iradesinin önünde engel teskil etmemesi gerektigi belirtilmistir. Ülkenin geleceginde önemli bir rol oynayacak adil, hür ve muteber seçimlerin, demokratik usullere uygun sekilde ve bir an evvel gerçeklestirilmesi gerektiginin alti çizilmistir."

(Hülya Keklik/IHA)
Kaynak: İHA