Buldugu Yöntemle Bozkirda Diktigi Tüm Fidanlarin Tutunmasini Sagladi

Yozgat’ta 22 yilda binlerce çam fidanini toprakla bulusturan doga dostu Abdullah Karatas, diktigi fidanlarin solmasini engellemek için naylonlu yöntem gelistirdi. Karatas, bu yöntemle hem su tasarrufu sagliyor hem de fidanlarin kurumasini önlüyor.

Buldugu Yöntemle Bozkirda Diktigi Tüm Fidanlarin Tutunmasini Sagladi
Yozgat’in Sarikaya ilçesinde yasayan 61 yasindaki Abdullah Karatas, 22 yilda 20 hatira ormani olusturarak, 300 bine yakin çam fidanini toprakla bulusturdu. Ömrünü dogaya adayan ve diktigi çam fidanlarinin bakimini ve sulamasini kendi imkanlariyla gerçeklestiren Karatas, diktigi bazi fidanlarin kurudugunu görünce bunu engellemek için naylonlu yöntem gelistirdi. Çam fidanini dikerken 15 litre su kullanan Karatas, daha sonra 1 metre seffaf naylon ile fidanin toprakla bulusan yüzeyine mantolama islemi gerçeklestirdi. Bu yil nisan ayinda deneme amaçli bin 500 fidani naylonlu yöntemle toprakla bulusturan Karatas, fidanlarin hemen hemen hepsinin tuttugunu ve kurumadigini gözlemledi. Naylonlu yöntemle yüzde 80 oraninda su tasarrufu da gerçeklestiren Karatas, gelecek yil iki hatira ormani daha olusturacak ve bu fidanlari da naylonlu yöntemle dikecek.

“Naylonlu yöntemle basarili oldum”

Sarikaya ilçesinde 2000 yilindan itibaren 20 tane hatira ormani olusturdugunu söyleyen Karatas, “Bu zamana kadar 300 bini geçkin fidan diktim. Bu fidanlarin dikimini, bakimini, budamasini hep kendim yapiyorum. 2000 yilindan beri bu hizmeti yapiyorum. Bu sene 18 bin fidan baglantisi yaptim. 13 bin fidani ilçemize getirdim. 10 bin fidani Türkiye’nin birçok yerine dagitimini yaptim. 3 bin fidanin yarisini gelistirdigim yeni sistemle diktim, yarisini da açik kök diktim deneme amaçli. Naylonlu yeni sistemde basarili oldum” dedi.

Gelistirdigi naylonlu sistem hakkinda açiklamalarda bulunan Karatas, “Ilçede çalisan isçiler posetleri araziye atmislar ve posetlerin bir kismi diktigim fidanlarin dibine birikmis. Poset biriken fidanlarda az bir kuruma olmus, digerleri ise çok kurumus. Bunun sebebi nedir diye arastirinca fidanlarin dibinde naylonlarin oldugunu gördüm. Naylonlarin kurumayi önledigini fark ettim. Bunu gelistirmeyi düsündüm ve bin 500 tane bu yil fidanin dikimini de bu sekilde yaptim. Yarim metre topragi estim, fidana 15 litre su hazirladim. 5 litrenin yarisini fidana döküyorum, yarisini da estigim çukura döküyorum ve fidanimin dikimini yapiyorum. Çukurun yarisini da toprakla dolduruyorum ve 10 litre suyu da topragin üstüne döküyorum ve toprak suyu çektikten sonra 1 metreye yakin beyaz seffaf naylonu fidanin dibine mantoluyorum. Daha sonra naylonun üzerine toprak atiyorum. Çok sükür bu fidanlarimdan 10’da 9’u tutuyor ve hiç kurumuyor. Çok güzel bir sistem” seklinde konustu.



“Yüzde 80 su tasarrufu sagliyorum”

Naylonlu sistemde su tasarrufu da gerçeklestirdigini belirten Karatas, “Diger açik sistemlerde fidani 4-5 kez suluyorum. Bir sulama 20 litreye maal oluyor. Yani 5 kez sulamada 100 litre su gidiyor. Naylonlu sistemde 15 litre su ile fidani yetistiriyorum. Yani yüzde 80 su tasarrufu saglayarak fidanlarimi yetistiriyorum. Bundan sonraki fidanlarimi da hep böyle dikecegim. Gelecek yil da 25 bin fidani naylonlu sistemle toprakla bulusturup, iki hatira ormani daha olusturmayi düsünüyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA