ABD Açiklamasi 'Ukrayna Topraklarinin Rusya Tarafindan Ilhakini Asla Tanimayacagiz'

ABD Disisleri Bakani Anthony Blinken, Batili ülkelerin, Ukrayna’nin bazi bölgelerinde Rusya’nin düzenledigi sözde referandumlari tanimayacagini açikladi.

ABD Açiklamasi 'Ukrayna Topraklarinin Rusya Tarafindan Ilhakini Asla Tanimayacagiz'
Rusya’nin Ukrayna topraklarindaki Zaporijya, Herson, Donetsk ve Luhansk’ta düzenledigi sözde referandumlara tepkiler devam ediyor. ABD Disisleri Bakani Antony Blinken yaptigi açiklamada, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in Ukrayna’da düzenledigi sahte referandumlarin ardindan ilhak edebilecegi 4 bölgenin Batili ülkeler tarafindan asla tanimayacagini ifadelerini kullandi.

“Seytani bir plan”

Rusya’nin sözde referandumlarini "seytani bir plani" olarak nitelendiren Blinken, "Biz ve diger birçok ülke zaten bu konuda çok netiz. Ukrayna topraklarinin Rusya tarafindan ilhakini tanimayacagiz" ifadelerini kullanarak, "Burada neler oldugunu hatirlamak önemli. Rusya, Ukrayna’yi isgal etti, topraklari ele geçirdi. Ele geçirdigi topraklarin bir kismi üzerinde yerel halki yerinden ederken seytani planini sürdürüyor" dedi.



ABD’den Rusya’ya yeni yaptirim sinyali

ABD Baskani Joe Biden’in Rusya’nin referandumlara devam etmesi durumunda ABD’nin Rusya’ya ek yaptirimlar getirecegi uyarisini yineleyen Blinken, "Rusya’ya ilhaka devam etmesi durumunda ek, ciddi ve hizli maliyetler getirecegiz" dedi.

ABD’nin Ukrayna’nin savunmasina destegini yineleyen Blinken, "Ukraynalilar kendilerinden alinan topraklari geri almak için ihtiyaç duyduklari ne gerekiyorsa yapmaya devam edecekler. Bu çabalarinda onlari desteklemeye devam edecegiz. Ukrayna’nin Rusya tarafindan yasa disi olarak ele geçirilen topraklari geri almak da dahil olmak üzere, kendi topraklarinda kendini savunma konusunda mutlak hakki oldugu konusunda da ayni derecede netim" diye konustu.



"Sabotaj kimsenin çikarina degil"

Kuzey Akim boru hattindaki sizintilara da deginen Blinken, sizintilarin bir saldiri veya sabotaj sonucu olabileceginin kesin olarak dogrulamadigini, ancak sabotajin kimsenin çikarina olmayacagini söyledi.

Sizintilarin nedeninin arastirildigini kaydeden Blinken, “Bunun bir saldiri veya bir tür sabotaj sonucu olabilecegini gösteren ilk raporlar mevcut, ancak bunlar ilk raporlar ve henüz bunu dogrulamadi. Ama dogrulanirsa, bu açikça kimsenin çikarina degil" dedi.

Blinken, sizintilarin Avrupa’nin enerji direnci üzerinde önemli bir etkisi olmayacagini ifade ederek, "Kritik olan, Avrupa ve dünya çapinda enerji güvenligini ele almak için hem kisa hem de uzun vadeli olarak her gün çalismamizdir" dedi.

Kaynak: İHA