Dünya Kültürleri Festivalinde 'Arslantepe' Temasi Vurgulandi

30 ülkenin Ankara Büyükelçilerinin katilimiyla, Dünya Kültür Festivali açilis töreni gerçeklestirildi.

Dünya Kültürleri Festivalinde 'Arslantepe' Temasi Vurgulandi
Dünya Kültürleri Festivali, Disisleri Bakanligi, Gençlik ve Spor Bakanligi ve Yunus Emre Enstitüsü’nün destegi ile Ebrisem Gallery’nin organizasyonuyla Ankara CerModern’de basladi.

Malatya’nin “Arslantepe Höyügü” temali, CerModern’de gerçeklestirilen açilis törenine Fransa, Italya, Iran, Azerbaycan, Hindistan, Kazakistan ve Birlesik Arap Emirlikleri (BAE) basta olmak üzere 30 ülkenin Ankara Büyükelçilikleri ayri ayri stand açarak katildilar.

Dünya Kültür Festivali’nde ayrica 47 büyükelçilik tarafindan da çesitli etkinlikler düzenleniyor. Açilisa, katilan Malatya Büyüksehir Belediye Baskani Selahattin Gürkan ise açilis töreninin ardindan, 30 ülkenin büyükelçisi ile bir araya gelerek, görüsmelerde bulundu.

Baskan Gürkan, Dünya Kültür Festivali’nin bu yil ki temasinin “Arslantepe Höyügü olmasindan dolayi büyük bir onur ve mutluluk duyduklarini belirterek, “Dünya Kültürleri derken önce kültür olgusuna bakmamiz lazim. Kültür ne demek? Kültür insanlik tarihi boyunca maddi manevi bütün degerlerin toplamina kültür diyoruz. Kültürün tarifini ettikten sonra bir de insani tarif etmemiz lazim. Insan biyolojik, sosyal, kültürel bir varliktir. Bütün canlilarda biyolojik ve sosyal özellik vardir. Kültürlesme ögesi sadece insanlarda vardir. Bu anlamda insan bizim için çok önemlidir. Dünyadaki gerçek hümanizmin koruyucusu Yunus Emre’dir. Dünya kardesligidir. Burada bakin 30’un üzerinde ülkemizin temsilcileri var. Her temsilcimizin çok degerli kültür ögeleri var. Bunlarla tanismak, bunlarla kaynasmak, bunlarla iletisim ve etkilesim içerisinde olmak hakikaten insanin temayüzü açisindan önemlidir. Yani insani yasat ki insanlik yasasin anlayisinin temel esasini kendimize destur edinmemiz lazim. Aksi takdirde dünya savaslara gark olur, kardes savaslari ve insanligi ve insanligin önündeki huzuru ve gelismenin de önüne geçer diye düsünüyorum. Önemli olan insanligin baris içerisinde yasamasi için üzerimize düsen görevleri en güzel sekilde yerine getirmektir. Bu kültürel etkinlikler, sosyal etkinlikler, iletisimler ve ülkelerde bulunan elçilerimizle bunlari en güzel sekilde ortaya çikaracak temel degerlerimiz olarak görmekteyiz. Bugün burada Dünya Kültürleri Festivali olarak organize edilen ve organize eden Ebrisem Gallery’a ve diger paydaslara tesekkür ederken sunu ifade etmek istiyorum. Bir tesekkürü de Malatya halki adina ve insanlik adina onlara tesekkür ediyorum. Niçin tesekkür ediyorum, tema olarak Arslantepe’nin kullanilmasindan dolayi. Arslantepe nedir, Arslantepe nerededir, Arslantepe niçin önemlidir, Arslantepe niçin Dünya Kültürel Mirasin listesinde on dokuzuncu olarak tescil edilmistir. Arslantepe’yi tarif ederken insanlik medeniyetinin basladigi yer olarak tarif ediyoruz” dedi.



“Dünya Kültürleri Festivali’nde Arslantepe temasinin kullanilmasi çok önemlidir”

Arslantepe Höyügü kazi süreci hakkinda bilgiler aktaran Gürkan, “1931’de baslayan kazilar 2. Dünya Savasi’ndan dolayi 1960’tan sonra baslayan ve halen devam eden kazilardaki bulgular bize sunu göstermistir. Dünya insanlik medeniyetinin Malatya’da Arslantepe’de basladigini göstermis bu da UNESCO Kurulu tarafindan tescil edilmistir. Dünyadaki insanlik medeniyetinin yerlesik hayata geçilmesi, devlet hayati olgusunun olusturulmasi, din-devlet olgusunun ayristirilmasi, gümrükleme ve ticaret islemlerinin yapilmasi, muhasebe islemlerinin yapilmasi ve tas devrinden demir devrine evrimlesmesi ve bu evrimlerle beraber demirin araç, gereç ve silah olarak kullanilmasi yani medeniyetin orijin olarak inkisaf ettigi yer Malatya Arslantepe’dir. Onun için bu Dünya Kültürleri Festivali’nde Arslantepe temasinin kullanilmasi çok önemlidir. Böyle bir temayi seçtikleri için Ebrisem Gallery ve bu yönetim organizasyonuna katilan tüm katilimci ve paydaslara tesekkür ediyorum. Biz sizleri bu festivalin temasi olan Arslantepe’ye Malatya Büyüksehir Belediyesi olarak davet ettigimizi ifade etmek istiyorum. Insanlik medeniyetinin basladigi Anadolu’yu ana yurt yapan destan ve medeniyet sehri Malatya’da sizleri görmekten ve agirlamaktan büyük bir mutluluk duyacagimi belirtmek istiyorum. Dünya Kültürleri Festivali’ni düzenleyen Ebrisem Gallery, Yunus Emre Enstitüsü ve diger paydaslara tesekkür etmeyi bir borç biliyorum, hepinize tekrardan tesekkür ediyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA