Paris'te Mahsa Amini'nin Ölümü Protesto Edildi

Fransa’nin baskenti Paris’te 22 yasindaki Mahsa Amini’nin ölümü nedeniyle Iran hükümeti protesto edildi.

Paris'te Mahsa Amini'nin Ölümü Protesto Edildi


Iran’da 22 yasindaki Mahsa Amini’nin ölümünün ardindan patlak veren protestolar Avrupa’da da devam ediyor. Fransa’nin baskenti Paris’te bir araya gelen göstericiler, Amini’nin ölümünü nedeniyle Iran hükümetini protesto ederek, Iran hükümetinin kadinlara karsi olan tutumunun kinadi. Iran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney aleyhine sloganlar atan göstericiler, Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron’u Hamaney’in eylemlerine karsi tavir almaya çagirdi.

Ögleden önce Chatelet Meydani’nda toplanan göstericiler ögleden sonra ise Eyfel Kulesi’nin karsisinda bulunan Trocadero Meydani’nda bir araya geldi. Trocadero Meydani’nda toplanan yüzlerce gösterici, Iran’in Paris Büyükelçiligine yürüdü. Polis, Iran Büyükelçiligine 200 metre kala göstericileri durdururken, polis ile göstericiler arasinda arbede çikti. Fransa’daki Iran hükümetine karsi olan gösterilerin gelecek haftada sürmesi bekleniyor.

Ne olmustu?

Iran’in baskenti Tahran’da 13 Eylül’de ahlak polisi olarak bilinen Irsad devriyeleri tarafindan gözaltina alindiktan sonra hastaneye kaldirilan Amini, 16 Eylül’de hayatini kaybetmisti. Tahran Emniyet Müdürlügü, Amini’nin ölümüne iliskin yaptigi açiklamada, Amini’nin uygun olmayan basörtüsü nedeniyle gözaltina alindigini ve ardindan karakolda hiçbir fiziki temas olmadan bayginlik geçirdigini belirtmisti. Olayin ardindan "ahlak polisi" ve "zorunlu basörtüsü" uygulamasina karsi protestolar baslamisti.
Kaynak: İHA