Eko Turizmin Gözdesi Samsun

Samsun, sürdürülebilir eko turizm alanlari ile Türkiye’de gözde merkezlerden biri olma özelligini tasiyor.

Eko Turizmin Gözdesi Samsun
Türkiye’de 2021 yili korunan alan istatistiklerine göre bin 687 korunan alan, 260 tabiat parki, 46 milli park, 31 tabiati koruma alani, 114 tabiat aniti, 85 yaban hayati gelistirme sahasi, 14 Ramsar alani, 59 ulusal öneme haiz sulak alan, 22 mahalli öneme haiz sulak alan, 55 muhafaza ormani, 137 sehir ormani, 340 gen koruma ormani, 312 adet tohum mesçeresi ve 212 adet tohum bahçesi mevcut. Samsun ise bir tabiati koruma alani, 6 tabiat parki ve 3 sulak alan olmak üzere toplamda 10 adet sürdürülebilir eko turizm alanina sahip.

Türkiye’deki tabiat parklari arasinda Samsun’dan Çamgölü, Sarigazel, Vezirsuyu, Amazon, Sahinkaya Kanyonu ve Bayraktepe Tabiat Parklari yer aliyor. Tabiat anit listesine Salipazari Çalkaya Takim Selaleleri, sulak alanlar içinde Kizilirmak Deltasi, Ladik Gölü ve Yesilirmak Deltasi bulunuyor. Muhafaza ormanlari içinde Çamgölü ve Karacakisla, sehir ormanlari arasinda Samsun Kent Ormani, tohum bahçeleri içinde Bafra-19 Mayis, Vezirköprü-Dümrek ve Samsun-Salipazari, tohum mesçerelerinde ise Kunduz, Dumluca, Adadag, Sariçiçek, Kuskayasi ve Çamgölü yer buluyor.

Haciosman Ormani

Tabiati koruma alani içerisindeki Haciosman Ormani, Orta Karadeniz Bölgesi’nde Samsun’un 20 kilometre dogusunda Çarsamba ilçesi Çinarlik Mahallesi hudutlari içerisinde yer aliyor. Tamami orman rejiminde bulunan toplam 127 bin 77 hektar alana sahip olan ormanda boylari 20 metre ile 40 metre arasinda degisen 12 taksondan agaç bulunuyor.

Tabiat parklari

Tabiat parklari arasindaki Amazon Tabiat Parki, Terme ilçesinde ve 562 bin 65 hektar büyüklügünde. Amazon Tabiat Parki tarih, yaban hayati, sulak alan ve deniz olmak üzere 4 önemli kaynak degere sahip. Alanda eko turizm kapsaminda tabiat yürüyüsü (trekking), bitki ve yaban hayati gözlemciligi, foto safari, bisiklet turu, karavanli kamp etkinlikleri yapmak mümkün.

Bayraktepe Tabiat Parki, Tekkeköy ilçesinde ve 132 hektar büyüklügünde. Sehir merkezine yakin olmasi ve tabii güzellikleri ile öne plana çikan Bayraktepe Tabiat Parki, özellikle sehir hayatindan bunalan insanlarin yogun olarak ziyaret ettigi bir alan. Alanda tabiat yürüyüsü, manzara seyri, piknik, bitki ve yaban hayati gözlemciligi yapilabiliyor.

Sarigazel Tabiat Parki, 19 Mayis ilçesinde ve 143 bin hektar büyüklügünde. Orman vejetasyonuna sahip alan, piknik yapmaya elverisli olup mevcut tesisleri ve ilçe merkezine yakinligi ile de ziyaretçiler tarafindan yogun olarak kullaniliyor.

Sahinkaya Kanyonu Tabiat Parki, Vezirköprü ilçesinde bin 32 hektar alana sahip. Kanyon, Kizilirmak’in suyunun tutuldugu Altinkaya Baraji’nin en dar geçit yeri olup kivrimli bir yarimada özelligi gösteriyor. Yaklasik 3 bin 250 metre uzunluguyla, su seviyesinden itibaren 500 metreyi bulan derinligiyle ve 100 metreye düsen darligiyla Sahinkaya Kanyonu esine az rastlanan bir kanyon özelliginde. Kanyonda iki duvar halinde olusturan kireçtasi ana kayalarinda birçok tabii magara göze çarpiyor. Alan, tabiat yürüyüsü, manzara seyri, günübirlik faaliyetler, kamp, bitki ve yaban hayati gözlemciligi, fotosafari, su sporlari, tekne gezisi, amatör olta balikçiligi, kaya tirmanisi, yamaç parasütü, su alti dalisi, gastronomi gibi faaliyetlere ev sahipligi yapiyor.

Vezirsuyu Tabiat Parki ise Vezirköprü ilçesinde ve 35 hektar alana sahip. Alan tilki, sansar, karaca, kurt, balikçil, sahin gibi birçok yabani memeli ve kanatli türüne de ev sahipligi yapiyor. Alanda tabiat yürüyüsü, manzara seyri, açik hava etkinlikleri, kamp ve bisiklet turu yapilabiliyor.

Sulak alanlar

Ulusal öneme haiz sulak alanlar içerisinde yer alan Kizilirmak Deltasi Uluslararasi Sulak Alani, Karadeniz Bölgesi’ndeki dogalligini koruyabilmis en önemli sulak alan. Kizilirmak Deltasi toplam 56 bin hektar genisliginde olup 19 Mayis, Bafra, Alaçam, Yakakent ilçelerini içine aliyor. Kizilirmak Deltasi sahip oldugu dogal özelliklerinin korunmasi amaciyla Dogal Sit Ilke Kararlarina göre, 1994 yilinda deltada yar alan sulak alanlarin tamami mülga Kültür ve Turizm Bakanligi’nca “dogal sit alani” olarak ilan edilerek koruma altina alindi. Deltanin yaklasik yüzde 80’i birinci derece dogal sit alani kapsaminda. UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nde bulunan Kizilirmak Deltasi Kus Cenneti’nde ise bugüne kadar 354 adet kus türü tespit edildi. Bunlardan 140’i deltada ürüyor. Tüm dünyada nesli tehlike altinda olan 24 adet kus türünden ise 15 tanesi Kus Cenneti’nde görülmüs olmasi deltaya ayri bir önem kazandiriyor. Alanda tabiat yürüyüsü, kus gözlemciligi, yaban hayati gözlemciligi, köy aktiviteleri, tabiat egitimi, sportif olta balikçiligi, foto safari yapilabiliyor. Kizilirmak Deltasi ayrica, Türkiye’nin yaban hayati gelistirme sahasi (YHGS) listesinde yer aliyor.

Yesilirmak Deltasi Sulak Alani Tekkeköy, Çarsamba ve Terme ilçe sinirlari içerisinde yer aliyor. Yesilirmak Nehri’nin tasidigi alüvyonlarin olusturdugu Türkiye’nin Karadeniz kiyilarinda yer alan en büyük deltasi olma özelligine sahip. Deniz, irmak, göl, sazlik, bataklik, çayir, mera, orman, kumul, subasar ormanlari ve tarim alanlari gibi farkli ekolojik karakterlerdeki habitatlari bir arada bulundurmasi ile Yesilirmak Deltasi önem kazaniyor. Yesilirmak Deltasi’nda olaganüstü dogal özellikleri bozulmadan kalmis genis, açik su ve kiyi kumul habitatlari, hafif tuzlu ve tatli su batakliklari, çesitli karex türleri ve boylu sazliklari, cladium kalkerli turbaligi, göller ve mevsime bagli su basan nehir setleri bulunmakta. Türkiye’nin önemli bitki alani (ÖBA) olmasi Yesilirmak Deltasi’na ayri bir önem kazandiriyor. Türkiye’de yaban hayati gelistirme sahasi (YHGS) listesinde Terme Gölardi Simenlik Gölü de bulunuyor.

Ulusal öneme haiz sulak alanlar arasinda Ladik Gölü de yer aliyor. Ladik Ulusal Sulak Alani da Ladik ilçesinde toplamda bin 836 hektar büyüklügünde. Bu sulak alanin yaklasik bin 105 hektarlik kismini göl alani, 495 hektarlik kismini tarim alanlari, 23 hektarlik kismini Mazlumoglu ve Aktas mahalleleri, 213 hektarlik kismini ise tescilli çayir ve mera alanlari olusturuyor. Alanda tabiat yürüyüsü, kus gözlemciligi, foto safari, bisiklet turu, sportif olta balikçiligi yapilabiliyor.
Kaynak: İHA