Her Derde Deva Zeytinburnu Tibbi Bitkiler Bahçesi

Türkiye’nin ilk sifa bahçesi, Zeytinburnu Tibbi Bitkiler Bahçesi, 14 dönümlük alan üzerine kurulu olan bahçe, 700’ün üzerinde bitki türüne ev sahipligi yapiyor.

Her Derde Deva Zeytinburnu Tibbi Bitkiler Bahçesi
Türkiye’nin ilk sifa bahçesi, Zeytinburnu Tibbi Bitkiler Bahçesi’nde dört mevsim ayri güzel. 14 dönümlük alan üzerine kurulu olan Zeytinburnu Tibbi Bitkiler Bahçesi, 700’ün üzerinde bitki türüne ev sahipligi yapiyor. 17 yildir Istanbullularin hizmetinde olan bahçede, ülkemizdeki bitki çesitliliginin korunup gelistirilmesine katki saglanirken, tedavilerde alternatif olarak kullanilan tibbi bitkilerden faydalanma konusunda çalismalar yürütülüyor. Birçok bitki çesidinin açik ve sera alanlarinda yetistirilmesi nedeniyle görsel bir sölen de sunan bahçeyi, sehir yasaminin kesmekesine kisa bir mola vermek isteyen herkes ziyaret edebiliyor. Bahçede ayni zamanda meraklilari için, tibbi bitkiler üzerine çesitli egitim ve etkinlikler de düzenleniyor.

Kuruldugu günden bu yana Zeytinburnu Belediyesi bünyesinde yürüttügü projelerle gelismeye devam eden Tibbi Bitkiler Bahçesi; Tibbi bitkileri arastirmak, üretmek, tanitmak, bitki çesitliliginin korunup gelistirilmesine katkida bulunmak, tibbi bitkilerin etkin ve güvenli kullanimlarini tesvik etmek, tibbi bitkilerin kültür altina alinmasini özendirmek, çesitli egitim programlari için çalisma alani ve materyal saglamak, tibbi floradan faydalanma konusundaki çalismalara zemin olusturmak için çalismalarina devam ediyor.

Haftanin her günü 09.00 - 16.00 saatleri arasinda ziyaret edilebilen Zeytinburnu Tibbi Bitkiler Bahçesi’nde hâlihazirda 700’ü askin tibbi bitki çesidi bulunuyor. Bitkilerin büyük bölümü etiketlenirken, bazi etiketlerde QR kod vasitasiyla bitki hakkinda genis ve sesli bilgi almak mümkün. Sentetik gübre ve ilaç kullanilmayan bahçede, bitki atiklari dogal gübre olarak degerlendiriliyor. Sulama için damlama ve yagmurlama yöntemleri kullaniliyor.

Bunlarin yani sira Merkezefendi Tibbi Bitkiler Bahçesi’nde egitimler, sergiler, festivaller, senlikler gibi birçok faaliyet gerçeklestiriliyor. Bu aktivitelerle amaçlanan tibbi bitkiler temasinda farkindalik uyandiriyor. Bu baglamda okul öncesinden üniversite ögrencilerine kadar her seviyede ögrencilere, belirli meslek gruplarina, özel egitim gruplarina ve ilgili herkese egitimler, seminerler, atölyeler düzenleniyor. Materyal ve danismanlik destegi ile tezlere, projelere, protokollere katki saglanabiliyor. Okul ve balkon bahçeleri kurulumlari için bilgilendirmeler yapiliyor. Gönüllü bahçivanlik uygulamasi ile insanlara Istanbul gibi metropol bir sehirde toprakla çalisma imkâni sunuluyor.

Bahçede yetisen bitki türlerinin biyoçesitliligini saglamak ve kullanimlarini yayginlastirmak için birçok çalisma da yürütülüyor. Bitkilerin üretiminden ziyade tohumluk ve drogluk hasat yapiliyor. Az miktarda elde edilen bu hasatlar özellikle türün devamliligi için tohum bankasinda stoklaniyor. Droglar ise egitimlerde kullanilmak üzere kurutuluyor ve uygun sekilde paketleniyor.

Simdiye kadar yaklasik 300 resmi kurum, kurulus ve topluluk Tibbi Bitkiler Bahçesi’nden fide, tohum, danismanlik, herbaryum destegi hizmetleri almis bulunmakta.
Kaynak: İHA