Bursa Gastronomi Festivali'ne Renkli Açilis

Osmanli saray mutfaginin dogdugu sehir olan Bursa’nin tescilli lezzetleri, Büyüksehir Belediyesi’nin ’Ipeksi Lezzetler’ temasiyla düzenlendigi Gastronomi Festivali’nde vitrine çikti. Renkli kortej yürüyüsü ile baslayan festival çerçevesinde Merinos Park adeta dev bir mutfaga dönüsürken, davetliler Bursa mutfaginin essiz lezzetlerini tatma imkani buldu.

Bursa Gastronomi Festivali'ne Renkli Açilis
Bursa’nin gastronomi kültürünü ortaya çikarmak amaciyla zengin içerikle hazirlanan Bursa Gastronomi Festivali, Cumhuriyet Caddesi üzerindeki kortejle start aldi. Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas’in yani sira Bursa Milletvekili Hakan Çavusoglu, ilçe belediye baskanlari, gastronomi derneklerinin baskan ve temsilcilerinin de katildigi kortej, mehter takiminin mini konseri ve kiliç kalkan gösterisi ile renklendi. Zafer Meydani’nda sonlanan kortejin ardindan festivalin resmi açilisi, adeta dev bir mutfaga dönüsen Merinos Park’ta yapildi. Festivalin açilis kurdelesini; Bursa Valisi Yakup Canbolat, Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, Bursa milletvekilleri Emine Yavuz Gözgeç, Ahmet Kiliç, Osman Mesten, Refik Özen ve Atilla Ödünç, Moldova’nin Ankara Büyükelçisi Dmitri Croitor, ilçe belediye baskanlari, AK Parti Il Baskani Davut Gürkan, Il Kültür Turizm Müdürü Dr. Kamil Özer, Milli Egitim Müdürü Serkan Gür, Emniyet Müdürü Tacettin Aslan ile Il Tarim ve Orman Il Müdürü Hamit Aygül birlikte kesti. Protokol üyeleri daha sonra, festival alanina kurulan ve Bursa’nin tescilli lezzetlerinin sergilendigi stantlari gezdi.

Cennet sofrasi

Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, festivalin açilisinda yaptigi konusmada, tarih boyunca seyyahlar ve gurmelerin Bursa sofrasi için ‘cennet sofrasi’ dediklerini hatirlatti. Bursa sofrasinda emek, lezzet, sanat ve bereketli topraklarin tadi oldugunu dile getiren Baskan Aktas, “Bursamiz, tüm özelliklerinin yaninda mutfak kültürü açisindan da ülkemizin en önemli sehirlerinden biridir. Özellikle Osmanli Imparatorlugu döneminde Bursa’nin yildizi parlamistir. Günümüzde ise etkisini hâlâ sürdürüyor. Orta Asya ve Anadolu topraklarinin harmanlanmis kültürü ile etkilesimi de mutfakta açik bir sekilde kendini hissettiriyor. Malzeme ve tarif açisindan oldukça zengin bir gelenege sahip olan Bursa mutfagi, zeytinyaglisindan etli yemeklerine, baligindan tatlisina kadar genis yelpazeye sahip. Ilhamini da yüzlerce yil öncesinin geleneklerinden almaktadir” dedi.

Tescilli lezzetler

Bursa’nin farkli kategorilerde cografi isaretli birçok ürüne sahip oldugunu hatirlatan Baskan Aktas, “Cantik, cevizli lokum, kestane sekeri, Bursa Kebabi, pideli köfte, Bursa siyah inciri, süt helvasi, tahinli pide, üzüm sirasi, Bursa seftalisi, Gemlik zeytini, deveci armudu, Hasanaga enginari, Karacabey sogani, Kemalpasa tatlisi, Gedelek tursusu, Inegöl köfte ve Iznik Müsküle üzümü cografi isaretli ürünler arasindadir. Özellikle Bursa kebabi, Inegöl köfte, Kemalpasa tatlisi, pideli köfte, kuzu tandir, cevizli lokum, tahinli pide, cennet künkü, Bagdat hurma tatlisi ve kestane sekeri, Bursa ile anilan lezzetlerin basinda gelir. Kisacasi Bursa’da iklim ve cografyanin tarima elverisli olmasi, burada her tür sebze ve meyve çesidinin yetismesine imkan saglamistir. Bu da Bursa mutfak kültürünün zenginlesmesinin temel sebeplerindendir. Biz bütün bu gerçeklerden hareketle, uzun süredir üzerinde çalistigimiz projelerden biri olan bu festivali düzenledik. Festivalimiz, Bursa’mizin gastronomi turizmine ivme kazandirmasinin yaninda, belki de birçogumuzun hatirlamadigi degerleri hatirlatacak. Zengin bir içerikle hayata geçirdigimiz festivalle amacimiz, hem Bursa’nin gastronomi kültürünü ortaya çikarmak hem de turizmimizin canlanmasina katki saglamaktir. Çünkü gastronomi demek, turizm demek, kültür demek ve ticaret demektir. Inaniyorum ki festivalimiz, ülkemizin her bir yanindan gelen akademisyenler, sefler, kanaat önderleri ve Bursalilarin destegiyle Bursa’nin gastronomi alanindaki gelisimi için çok önemli bir firsat olacaktir” diye konustu.

Gastronomik AVM

Bursa Valisi Yakup Canbolat da Bursa’nin tarihin her döneminde göçlerle, mübadele gibi nüfus degisimleri ile farkli kültürleri bulusturdugunu söyledi.

Vali Canbolat, Balkanlar, Orta Asya ve Anadolu’nun her bölgesinden Bursa’yi kendisine yurt edinenlerin mutfak kültürleri ile farkli lezzetleri ayni sofrada paylasarak kültür mirasini zenginlestirdigini kaydetti.

Köftecisinden cantik dükkanina kadar içinde her lezzetin bulunabilecegi Kayhan Çarsisi’nin Gastronomik AVM’lerin ilki olarak kabul edebilecegini kaydeden Canbolat, “Elbette festival içeriginde Bursa ile birlikte TÜRKSOY üyesi Türk cumhuriyetlerinin de öne çikan mutfaklarini görme imkânimiz olacak. Ümit ediyorum ki, bu festivalle birlikte Bursa’miza özgü ürünlerin hem ulusal hem de uluslararasi düzeyde taninirligi artacak. Böylelikle Bursa mutfak zenginlikleri turizm için çekim gücü olacaktir. Festivalin ilimiz için güzelliklere vesile olmasini diliyorum” seklinde konustu.

Mutfak büyük güç

Törene katilan Bursa milletvekillerini temsilen konusan Emine Yavuz Gözgeç de günümüzde gastronominin etki alaninin giderek genisledigini söyledi.

Ülkeler arasi iliskilerde bile mutfagin önemli bir güç haline gelmeye basladigini ifade eden Gözgeç, “Belki ülkelerin vatandaslarinin birbirini tanimasi, kültür alisverisinde bulunmasi açisindan da mutfagin ayri yeri var. Artik bir ülkeye giderken, o ülkenin gezilecek-görülecek yerleri disinda bir de lezzetlerini ariyoruz. Acaba etnik restoranlari nerede? ‘Hangi lezzetlerle tanisacagiz’ diye merak ediyoruz. Ayni zamanda mutfak, insanlarin birbiriyle iletisimini saglayan bir güç haline geldi. O yüzden ülkemizin de bu manada turizm açisindan çok zengin kültüre sahip olduguna inaniyorum. Festivalimizin hayirli olmasini diliyorum, emegi geçenleri tebrik ediyorum” ifadelerini kullandi.

Protokol mutfakta

Açilis konusmalarinin ardindan Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, Bursa milletvekilleri Refik Özen ve Osman Mesten, AK Parti Il Baskani Davut Gürkan ve Büyüksehir Belediyesi Baskanvekili Halide Serpil Sahin, önlük giyip, mutfak tezgahinin basina geçti. Mutfaktaki hünerlerini sergileyen protokol üyelerinden Baskan Aktas enginar dolmasi, Milletvekili Refik Özen kirte kebabi, Milletvekili Osman Mesten damat paçasi ve AK Parti Il Baskani Davut Gürkan pideli köfte ve Halide Serpil Sahin de erikli kavurma yapti. Protokol üyeleri, yaptiklari yemekleri daha sonra vatandaslara ikram etti.

Zengin içerikli festival

Festival süresince ana sahnede gastro sahneler, lezzet hikayelerinin anlatildigi söylesiler, ödül törenleri ve konserler organize edilecek. Yarisma çadirinda, halka ve sektörün profesyonellerine yönelik birçok yarisma yapilacak. Festival süresince belirlenen oyun alanlari, parkurlar, çesitli aktivite ve yarismalarla çocuklar da keyifli zaman geçirecek. Birçok ünlü isim de festival boyunca Bursalilarla birlikte olacak. Sanatçi Buray, Sef Danilo Zanna, Sef Hazer Amani, Sef Arda Türkmen, Sef Ömür Akkor, Akademisyen Sef Esat Özata, Sahrap Soysal, Sükran Kaymak ve daha birçok ünlü isim festivalde yer alacak.
Kaynak: İHA