Aktarlarda Sonbahar Hareketliligi

Kis aylarinin habercisi sonbaharin gelmesiyle birlikte soguk alginligi ve gribe karsi önlem almak isteyen vatandaslar aktarlari ziyaret ediyor.

Aktarlarda Sonbahar Hareketliligi
Sonbahar mevsiminin gelmesiyle birlikte Erzincan’da ki aktarlarda hareketlilik yasanmaya basladi.

Kis aylarina sayili günler kala vatandaslar çareyi aktarlarda ariyor. Özellikle soguk alginligi, öksürük ve grip gibi hastaliklara bitkisel çözümler arayan vatandaslar ihlamur, zencefil, zerdeçal, havlican, hatmi çiçegi, tarçin, narçiçegi, ada çayini en çok tercih ediyor. Sonbaharin gelmesiyle birlikte mevsim degisikligine bagli hastaliklar bas gösterirken, vatandaslar da bu durumu dogal yolla atlatabilmek için aktarlarda yogunluk olusturuyor. Mevsim geçislerinde satilan bitkiler hakkinda bilgiler veren Aktarci Özer Hanoglu, “Havalarin sogumasi ile birlikte insanlarin vücut direnci ortama uygunluk saglayamiyor. Bu dönemlerde vatandaslarimiz antibiyotik ilaçlara ihtiyaç duydugu gibi, dogal ürünlere de ihtiyaç duyabiliyor. Ihlamur, zencefil, zerdeçal, havlican, hatmi çiçegi, tarçin, nar çiçegi ve ada çayi gibi daha birçok bitkiye basvuruyor. Su an islerimizde yavas yavas bir hareketlilik yasanmaya baslandi. Mevsimsel geçisler, insanlarin savunma sistemlerinin en düsük oldugu zamandir. Özellikle gündüz ve gece sicaklik farkinin fazla olmasi hastaliklarin daha sik görüldügü gösteriyor. Bu yüzden de halsizlik, kirginlik, yorgunluk ve uyku problemleri ortaya çikar. Özellikle grip, nezle ve buna bagli soguk alginligi olusuyor. Bizim için sezon açildi diyebiliriz” dedi.

“En çok zencefil, tarçin ve ihlamur satiliyor”

Soguyan havalarin, hastaliklari da beraberinde getirdigini ifade eden Hanoglu, “Zayif olan bagisiklik sistemini güçlendirmek ve soguk alginligina faydali oldugu içi zencefil, adaçayi ve ihlamurun en çok satilan bitkilerdir. Diger adi narçiçegi olan hibiskusun bagisiklik sistemini güçlendirmesi ve koruyucu olmasi sebebiyle özellikle kis aylarinda, her gün bir bardak içilmesini öneriyoruz” diye konustu.

“Ihlamurun faydalari”

Ihlamur çayinin düzenli tüketimi sonucu birlikte mevsim geçislerinde ve kis aylarinda hastaliklara karsi koruyucu bir etkisi gözlenebilir. Soguk alginligini ve gribal enfeksiyonu tedavi edici etkidedir. Öksürüge neden olan bakterilerin vücuttan uzaklastirilmasini saglar, bununla birlikte öksürük yumusatici ve kesici etkisi vardir. Bogazi yumusatarak bogaz tahrisinin ve agrisinin azalmasina yardimci olur. Idrar sökücü etkisiyle karaciger ve safra rahatsizliklarini iyilestirici etkisi vardir. Terlemeyi saglayarak enfeksiyonlara karsi savasçi özelliktedir. Vücut direncini artirir, stresi ve yorgunlugu azaltir.

“Zencefilin faydalari”

Zencefil, her yasta soguk alginligi ve grip gibi hastaliklarla ve enfeksiyonlarla savasmak için reçete edilmistir. Vücudu sicak tutmak için çay seklinde kullanilabilir. Çay, bir diaphoretik gibi davranir ve terlemeyi artirarak toksinleri vücuttan atar. Sindirim sürecini kolaylastirici etkisi oldugu kesfedilmistir. Yemekten sonra yükselen seker seviyeleri, midenin içeriginin dogal bosalma oranini azaltmasina neden olabilir. Zencefildeki gingerol gibi organik bilesikler, meme kanseri ve diger birçok kanser türlerinin önlenmesine yardimci olur. Ayrica kolorektal kansere yol açabilen kolonda karsinojenik aktivitenin önlenmesine yardimci olur. Parkinson ve Alzheimer gibi nörodejeneratif hastaliklarin baslangicini, azaltarak geciktirdigi bilinmektedir. Bu zararli faktörlerin yasa bagli bilissel gerilemede etkili oldugu biliniyor. Bu nedenle zencefil, güçlü besleyicileriyle beyin hasari riskini azaltir ve hafizaniz bozulmadan kalir.
Kaynak: İHA