Türk Mühendisler Ve Ögrenciler Tarafindan Üretilen Uçan Araba TUSI'ye Büyük Ilgi

Istanbul Gelisim Üniversitesi (IGÜ) bünyesinde, Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) Uygulama ve Arastirma Merkezi tarafindan gerçeklestirilen Uçan Araba Projesi “TUSI” 13-15 Eylül tarihleri arasinda “AIRTAXI World Congress”te sergilendi.

Türk Mühendisler Ve Ögrenciler Tarafindan Üretilen Uçan Araba TUSI'ye Büyük Ilgi
Yapimina 2018 yilinda baslanan Uçan Araba Projesi TUSI “Ufuktaki Teknoloji” sloganiyla çiktigi yolda, Istanbul Gelisim Üniversitesi (IGÜ) Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) UAM bünyesindeki Türk mühendisler ve ögrenciler tarafindan gelistirildi. 13-15 Eylül tarihleri arasinda Raffles Istanbul Hotel’de gerçeklestirilen AIRTAXI World Congress Urban&eVTOL’de sergilenen TUSI, büyük ilgi gördü. Organizasyonun sponsorlugunu; Istanbul Gelisim Üniversitesi, Istanbul Airport ve Türk Hava Yollari gibi büyük kuruluslar üstlendi.

Savunma sanayii, arama kurtarma ve zirai ilaçlama alanlarina uyarlanabilir

Uçan Araba Projesi TUSI, ismini 13’üncü yüzyilda yasayan Fars bilim insani Nasirüddin Tusi’den aliyor. Önden çeker 3 tekerlekli araç alt yapisinda tasarlanmis olup, 8 rotorlu bir sistem üzerinde alüminyum sase ve karbon fiber gövdeden olusturularak hayata geçirildi. 75 kW motor gücüne sahip olan TUSI, 85 kg faydali yük tasima kapasitesine sahip. Teknoloji Transfer Ofisi tarafindan yapilan açiklamada, TUSI’nin uzaktan kontrol veya dâhili pilot kontrol seçenekleri ile birlikte kullanilabilir olup, kisiye özel kullanim disinda savunma sanayii, arama kurtarma ve zirai ilaçlama alanlarina da uyarlanabilir özellikte oldugu belirtildi.

“Yeni prototiplerin üretilmesine iliskin gerekli çalismalar yapilacaktir”

2018 yilinda tasarim ve üretim asamalarina baslanan TUSI’nin sarj süresi 3,5 saat, gelistirilen son hali ile 10 dakika havada kalma süresi bulunuyor. Havada kalis ve faydali yük tasima kapasitesinin artirilmasi için çalismalari sürdürülen TUSI’nin zirai ilaçlama amaçli bir drone versiyonu da planlamalar içinde yer aliyor. Konuyla ilgili açiklamalarda bulunan Teknoloji Transfer Ofisi Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürü Yahya Kemal Kiran, “Kongrede, eVTOL olarak anilan elektrikli hava tasitlarinin, devletin ilgili yönetmeliklerinin hazirlanmasi ve yürürlüge girmesini müteakiben sehirlerde kullanilmaya baslayabilecegi ve ABD ve Kanada’da kullanilmakta olduguna dair bilgilendirmelerde bulunuldu. Üniversite olarak çalismalarimiza hiz kazandirmak, uçan arabayla ilgili mevcut birikimimizin artirilmasina ve yeni prototiplerin üretilmesine iliskin gerekli çalismalar yapilacaktir.” seklinde konustu.

Kaynak: İHA