TGDF'den Kadinlarin Güçlenmesi Için Çagri

Türkiye Gida ve Içecek Sanayii Dernekleri Federasyonu, bünyesinde yer alan sirketleri Kadinlarin Güçlenmesi Prensipleri’ni imzalamaya davet etti. TGDF Yönetim Kurulu Baskani Demir Sarman imzasiyla yapilan açiklamada bu girisimin sadece Türkiye için degil küresel anlamda da cinsiyet esitligi adina atilmis önemli adimlardan biri olabilecegi belirtildi.

TGDF'den Kadinlarin Güçlenmesi Için Çagri


Türkiye Gida ve Içecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF), üye sirketlerine bir çagrida bulunarak toplumsal cinsiyet esitliginin saglanmasi adina somut katkilarda bulunmalarini istedi. Demir Sarman imzali çagrida kadin erkek esitliginin her alanda saglanmasinin sosyal ve ekonomik önemi vurgulanarak Birlesmis Milletler’in bu amaçla ortaya koymus oldugu Kadinlarin Güçlenmesi Prensipleri’ne dikkat çekildi.

TGDF Baskani Demir Sarman’in yazili açiklamasinda su sözler yer aldi:

“Tedarik zinciri boyunca cinsiyet esitsizliginin giderilmesi gerek”

“Türkiye’nin önde gelen üretim sektörlerinden gida ve içecek sanayii, ortaya koydugu katma deger ve verdigi ihracat fazlasiyla ülkemize ciddi bir ekonomik katki saglamasinin yani sira dogrudan ve dolayli olarak olusturdugu istihdamla da vatandaslarin refah seviyesinin artmasinda önemli rol oynuyor.

Gida tedarik zinciri tarladan sofraya kadar pek çok halkadan olusuyor. Bunlarin hepsinde kadinlarimizin rolü büyük olsa da gerek alinan ücretler, gerek kariyer asamalari açisindan cinsiyet esitsizliginin yasandigi birçok alan dikkat çekiyor. Bu zincirin merkezindeki gida üreticileri olarak biz bu konuya parmak basmak istiyoruz.

Bu yil Dünya Kadinlar Günü olan 8 Mart’ta kurdugumuz TGDF Kadin Platformu, sektörde cinsiyet esitligine ve pozitif ayrimciliga yönelik çalismalara hizli bir baslangiç yapti. Birlesmis Milletler Gida ve Tarim Örgütü ile bir mutabakat anlasmasinin imzacisi da olan Federasyonumuz, yine Birlesmis Milletler’in girisimi olan Kadinlarin Güçlenmesi Prensipleri konusunda da farkindalik olusturmak üzere harekete geçti.

“Kadinlar her alanda en büyük potansiyel gücümüz”

“Toplumlar temsiliyet esitligini sagladiklari düzeyde güçlüdür. Varlikli kadar yoksulun, sehirli kadar köylünün, isveren kadar isçinin, erkek kadar kadinin sesi duyulmalidir ki gelecegimiz herkesin ihtiyaçlarina karsilik verebilecek yönde sekillenebilsin.

Nüfusumuzun yarisini olusturan ancak ayni oranda temsil edilemeyen kadinlarimiz her alanda en büyük potansiyel gücümüz. Dünya olarak içinde bulundugumuz zor dönemde bu potansiyeli hayata geçirmemiz, ülke olarak refah seviyemizin yükselmesi yönünde en önemli adim.

Özellikle ülkemiz gida tedarik zinciri kadin emeginden yogun olarak faydalanilan bir alan. Ancak kadinlarimizin emeklerinin karsiligini yeterince aldiklari söylenemez. Kadinlarin erkeklerle ayni çalisma özlük haklarina sahip olmalari ve eve ekmek getiren aile bireyi olabilmeleri yaninda karar mekanizmalarinda da yer alarak ticarete ve ekonomiye erkek egemen anlayistan farkli bir bakis açisiyla yön vermeleri son derece önemli.

“Firmalarimizi Kadinlarin Güçlenmesi Prensipleri’ni Imzalamaya Çagiriyoruz”

“Bu amaçla çatimiz altinda bulunan Derneklerimize üye firmalarin Birlesmis Milletler tarafindan ortaya koyulmus olan Kadinlarin Güçlenmesi Prensipleri’ni okumalarini, benimsemelerini ve bu olusuma imzaci olmalarini istiyoruz.

Bu prensipler öncelikle sirketlerin kendi içlerinde kadinlarin durumunu degerlendirerek gerekirse iyilestirmesini, devaminda ise bu prensipleri is ortaklarina aktarmasini ve benimsemeye tesvik etmesini öngörüyor. Olusum prensiplerin imzacilari için degerlendirme ve raporlama araçlarini sunuyor.”

Açiklamada konuyla ilgili baglantilara Federasyon internet sitesi olan tgdf.org.tr üzerinden ulasabilecekleri bilgisi verilirken, imza sürecini basariyla tamamlayan firmalarin da TGDF Kadin Platformu’na basvurmalari halinde ilgili sayfalarda ilan edilecekleri ifade edildi.

BM’nin en önemli ajandasi: Cinsiyet esitligi

TGDF’den yapilan açiklamaya göre, Birlesmis Milletler’in en önemli ajandalarindan biri toplumsal cinsiyet esitligi. Bu konuya Sürdürülebilir Kalkinma Amaçlari içerisindeki birçok maddede de deginiliyor. Cinsiyet esitliginin maddi ve manevi anlamda, sosyal yasamdan çalisma hayatina tüm alanlarda saglanmasi amaçlaniyor.

Kadinlarin is yasamina kazandirilmasi, is yerinde erkeklerle esit haklara sahip olmasi, benzer rolleri üstlenmesi ve bu çalisma kültürün yayginlastirilmasi yoluyla kadinlarin güçlendirilmesi, toplumsal cinsiyet esitliginin saglanmasi için önemli bir yaklasim.

Birlesmis Milletler organlarindan Küresel Ilkeler Sözlesmesi (UN Global Compact) ve Kadin Birimi (UN Woman) is yasaminda esitligin saglanmasi adina isletmelere yol gösterecek adimlari ortaya koydu. Kadinlarin Güçlenmesi Prensipleri olarak anilan bu kurallar; is yerlerinde kadinlarin erkeklerle esit haklara ve görevlere sahip hale getirilmesi, bu yaklasimin tedarik zincirindeki diger paydaslardan da talep edilmesi ve cinsiyet esitliginin uygun göstergeler yoluyla ölçülerek raporlanmasi gibi konulari içeren 7 basliktan olusuyor.
Kaynak: İHA