Prof. Dr. Özkaya Açiklamasi 'Sinifta Bir Kisinin Korona Olmasi, 20 Kisinin Korona Olmasi Demektir'

Gögüs Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Sevket Özkaya, “Bulastiricilik orani 20 kat artan bir virüsle karsi karsiyayiz. Siniftaki bir kisinin hasta olmasi, ertesi günlerde sinifta 20 kisinin hasta olmasi demektir” dedi.

Prof. Dr. Özkaya Açiklamasi 'Sinifta Bir Kisinin Korona Olmasi, 20 Kisinin Korona Olmasi Demektir'
Türkiye genelinde 20 milyona yakin ögrenci dersbasi yaparken, Samsun’da görev yapan Gögüs Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Sevket Özkaya okullarin açilmasiyla birlikte egitim çalisanlarina, ögrencilere ve ebeveynlere Covid-19’a karsi önemli uyarilarda bulundu. Bulastiricilik orani 20 kat artan bir virüsle karsi kasiya olundugunu ifade eden Özkaya, “Bu yaz ciddi bir vaka artisi gördük. Bugüne kadar olmayan vaka sayisina ulastik. Çok hasar ile atlattik. Ölen sayisi çok azdi. Asilarin ve dogal bagisikligin ise yaradigini gösterdi. Su an pandeminin sonuna geldik. Bu sezon sonu mu, yoksa yeniden baslayacak mi? Bunlari önümüzdeki günlerde görecegiz. Okullarin açilmasi ile birlikte bir tehlike bizi bekliyor. Geçen sene okullar açikken bir sinifta 2 kisinin pozitif olmasi bir sinifin kapatilmasini gerektiriyordu. O dönem virüsün bulastiricilik sayisi oldukça düsüktü. 1 kisi, 1 buçuk kisiye bulastiriyordu. Simdiki varyant, bulastiriciligi 20 kat artmis bir varyanttir. Siniftaki bir kisinin hasta olmasi, ertesi günlerde sinifta 20 kisinin hasta olmasi demektir. Bulastiricilik orani 20 kat artan bir virüsle karsi karsiyayiz” dedi.



“Çocuklarda belirti gördügünüzde kesinlikle o gün okula yollamayin”

Özellikle velilerin korona konusunda hassas olmasi gerektigini söyleyen Özkaya, “Çocuklar gerçekten bu virüste en sansli gruptur, neredeyse hiç ölüm olmadi. Bu pandemiyi çok güvenle atlattilar. Velilerin çocuklarinda ates, kirginlik gördüklerinde kesinlikle o gün okula yollamamalari gerekiyor. Bu çocuklarimizi büyüklerden uzakta tutmamiz gerekiyor. Virüslü çocuk, ailedeki yaslilara bulastiracak. Onlarin hayatini tehlikeye sokacak. Sinifta ise bir günde bütün sinifi enfekte ederek egitimin aksamasina yol açacak. Ögretmenlerin siniflarinda keyifsiz bir çocuk görürlerse mutlaka ebeveynlerine söylemeleri gerekiyor. Yazin son vaka artisinda asilarin etkisini gördük. Virüsün su an ölümcül etkisi çok az oldugu için son 1 yil içerisinde asisi yapilan gençlerimizin asi olmalarina gerek yok” diye konustu.

Kaynak: İHA