Nemrut'un Maskotu Ayilar Ziyaretçilerin Korkulu Rüyasi Oldu

Bitlis’in Tatvan ilçesinde bir zamanlar Nemrut Krater Gölü’nün maskotu haline gelen ayilar, kendilerini görüntülemek isteyen ziyaretçilere saldirdi.

Nemrut'un Maskotu Ayilar Ziyaretçilerin Korkulu Rüyasi Oldu
’Avrupali Seçkin Destinasyonlar’ projesi bünyesinde Tatvan ilçesindeki 2900 rakimli Nemrut Krater Gölü, dogal güzelliklerinin yani sira sicak ve soguk gölleri, buz magarasi, buhar bacasi, kus ve biyolojik türleri ile zengin florasinda birçok canliya ev sahipligi yapiyor. Nemrut Krater Gölü’nün maskotu olan ve birçok yerli ve yabanci turistin ilgi odagi haline gelen ayilar, simdilerde ise ziyaretçilerin korkulu rüyasi haline geldi. Kendilerini görüntülemek isteyen ziyaretçilere saldiran ayilar, büyük korku olusturdu. Ayinin saldirmasiyla kaçisan ziyaretçiler daha sonra bölgeden uzaklasti. Yazin piknik yapan insanlardan geriye kalan gidalari yiyerek beslenen ayilar, havalarin sogumasi ve bölgedeki hareketliligin azalmasiyla yogun gida arayisina yöneldi.

Uzun yillar Nemrut Krater Gölü’nde doga gözlemciligi yapan Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Dr. Ögretim Görevlisi Cihan Önen, özellikle bu mevsimlerde araçlarda ve çadirlarda yiyecek birakilmamasi gerektigini söyledi.

Ayilarin besin kaynaklarinin tehdit altinda oldugunu hissettiginde saldirgan olabildigine dikkat çeken Önen, “Bu açidan dogal alanlarda insanlarin daha dikkatli olmasi gerekmektedir. Havalarin sogumasiyla birlikte ayilar daha çok görünür oldular. Tabii bu hayvanlarin çok sik görülmesi insanlar için bir tehdit olusturmakta ve saldiriya maruz kalma ihtimalini artirmaktadir. Yaz aylarinda insanlarin atiklari ile beslenen bu hayvanlar, ormanda dolasip daha çok görünür halde oldular. Bu açidan insanlar ayilarla karsilastiklari zaman ne yapacaklarini bilemeyebilirler. Onlarin yavrularini besleme egilimi, bunun yaninda onlara yaklasma ya da onlar beslenirken fotograf çekme gibi ihtimaller olabilmektedir. Bu da insanlar için ciddi tehdit olusturabilmektedir. Saldiriya maruz kalma ihtimalleri olusabilir” dedi.

Kaynak: İHA