Japonlarin Yaptigi Igne Oyalari Tokyo'da Sergileniyor

Japonlar tarafindan elle islenen yemenilerin yer aldigi Geleneksel Türk Oyasi Sergisi, Tokyo’da meraklilarina görsel sölen yasatti.

Japonlarin Yaptigi Igne Oyalari Tokyo'da Sergileniyor
Japonlarin isledigi yemeniler, Tokyo Yunus Emre Enstitüsü’nde açilan Geleneksel Türk Oyasi Sergisi’nde görücüye çikti. Birbirinden renkli motiflerin yer aldigi sergi, oya atölyesi gibi interaktif aktivitelere de ev sahipligi yapti. Japonlarin geleneksel oya sanatini ögrenmesine olanak taniyan serginin sahibi Chiyaki Kitaya, kendisinin de yillar önce düzenlenen bir sergide oya sanatini taniyarak oya yapmaya merak saldigini söyledi.

Zorluguna ragmen çaba göstererek oya yapmayi ögrendigini ifade eden Kitaya, Tokyo’da açtiklari bu sergide de daha önce oya sanatini tanitmak üzere yayinladiklari bir kitapta yer alan motifleri meraklilarin begenisine sunduklarini kaydetti.

Türk oyasina neden ilgi duydugu seklindeki soruya, "Oya motiflerinin insan duygularini yansittigini ögrendikten sonra bu sanata karsi merakim ve sevgim artti" diyen Kitaya, "Bu kadar farkli geleneksel motifi Japonya’da bir arada görmek oldukça zor. O nedenle tüm meraklilari bu sergiye davet ediyoruz" diye konustu.

Sergiyi görmeye gelen Yuka Haruya ise, Türk oya motiflerini islemenin zor olmasi nedeniyle bu sanati ilginç buldugunu belirtti.

"Sergilenen tüm motifler el emegi ve harika gözüküyor" diyen Haruya, "En sevdigim oya tipi mekik oyasi oldu" ifadelerini kullandi. Bir diger ziyaretçi Mizuno Çim de, sergide oya sanatinin anlamini derinlemesine ögrendigini belirterek daha önce bu kadar fazla sayidaki motifi bir arada görmediginin altini çizdi. Çim, "Sergilenen oyalarin hepsi ayri birer sanat eseri" ifadelerini kullandi.

Geleneksel Türk Oyasi Sergisi, 26 Eylül’e kadar açik kalacak.
Kaynak: İHA