Milas'ta Bu Defa Termik Santral Çalisanlari Ve Yakinlari Eylem Baslatti

Mugla’nin Milas ilçesinde bulunan Yeniköy ve Kemerköy Termik Santrali çalisanlari, çesitli çevre dernekleri tarafindan açilan davalar nedeniyle santralin kapanma asamasina geldigini belirterek, ‘issiz kalmamak’ için eylem baslatti.

Milas'ta Bu Defa Termik Santral Çalisanlari Ve Yakinlari Eylem Baslatti
Tarim ve Orman Bakanliginin kömür madeni için Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret AS’ye tahsis ettigi Akbelen Ormani için bugün üçüncü kez kesif yapildi. Bir dernek tarafindan söz konusu tahsisin kaldirilmasi için Mugla 1. Idare Mahkemesi’ne açilan dava çerçevesinde yapilan kesif sirasinda bölgede toplanan maden çalisanlari ve yakinlari , “Is yoksa baris da yok”, “Zeytin bizim, kömür bizim, santral bizim”, “Babamin isine dokunma” yazili pankart ve dövizlerle bilirkisi heyetini karsiladi. Çesitli sendikalarin baskanlarinin da çalisanlara destek verdigi eylemde Tes-Is Yatagan Sube Baskani Fatih Erçelik, çevrecilerin endiselerinin yersiz oldugunu belirtti.

Rusya-Ukrayna savasinin ardindan ortaya çikan enerji krizi nedeniyle Avrupa’nin yeniden kömür santrallerini açtigini, buna karsin ‘Türkiye’de kömür santralleri kapansin’ demenin yanlis olduguna dikkat çeken Erçelik, “Biz yönetmeliklere uygun çalisan bir santraliz. Biliyorsunuz Türkiye’de bir süre önce termik santraller yönetmeliklere uygun olmadigi için kapatilmisti. O dönemde kapatilmayan bir santraliz, çünkü çevre ile ilgili tüm yönetmeliklere uygun çalisiyoruz. Türkiye’nin enerji ihtiyacinin yüzde 2’sini, Ege Bölgesi’nin yüzde 16’sin üretiyoruz, üretmeye de devam edecegiz. Ekmegimiz ve asimiz için buradayiz” diyerek çevreye duyarli olduklarini ve çevre bahane edilerek yapilan eylemler ve açilan davalarin memlekete fayda yerine zarar verecegini ileri sürdü.

Erçelik, ekmeklerine sahip çikmak için kesif yapilan bölgeye geldiklerine dikkati çekerek, üretmeye devam etmek ve ekmeklerine sahip çikmak için mücadele ettiklerini söyledi.



“Amaçlari üzüm yemek degil bagciyi dövmek”

TES-Is Sendikasi Yeniköy Sözcüsü Mustafa Koçak ise üretimi çevreyi bahane ederek durdurmak isteyenlerin amaçlarinin ‘üzüm yemek degil bagciyi dövmek’ oldugunu söyleyerek, “Simdiye kadar kömür çikiyordu da bugün ne degisti?” dedi.

65 yildir çikarilan kömürden neden vazgeçildigini soran Koçak, “Dogalgaz kriziyle birlikte dünya tekrar kömürle üretime dönüyorken, biz elimizin altindaki kömürü çikarmayalim da bu kadar insan issiz kalsin. Neye hizmet ediyorlar ben de bilmiyorum. Amaçlarinin üzüm yemek oldugunu da düsünmüyorum. Amaçlari bagciyi dövmek” diye konustu.

25 yildir santralde çalisan Nurullah Önal ise eyleme “Enerji hayattir, enerji medeniyettir” dövizi tasiyan oglu Miray ile katildi.

Santrallerin faaliyetlerinin durdurulmasi halinde elektriksiz günlere geri dönülmesi tehlikesinin göz önünde tutulmasini isteyen Önal, “Kömür yoksa, santral yoksa elektrik de yok. Elektriksiz bir dünya olmaz. Kendi yer alti zenginliklerimiz varken, baska devletlerden niye dogalgaz ithal edelim? Kimseye bir kastimiz yok. Ekmegimizin pesindeyiz. Santraller çalissin, elektrik üretilsin. Santraller çalismazsa Ege Bölgesi’nin enerji ihtiyaci karsilanmaz. Zeytini bahane ediyorlar” dedi.

Maden-Is Sendikasi Yatagan Sube Baskani Osman Ilhan ise Ikizköy Maden Ocagi’ndaki bilirkisi tespitleri için toplandiklarini belirterek, elektrik üretiminin ve santrallerin çalismasinin engellenmesinin hem bölgede hem de ülkede ciddi sikintilara neden olacagini söyledi.

Mevcut kömür rezervi, zeytin agaçlari bahane edilerek kullandirilmayip kapatilmasi durumunda bölgede yasayan ve santralde çalisan insanlarin hayatlarini olumsuz etkileyecegini kaydeden Ilhan, bu hatadan geri dönülmesini istedi.

“Orman yangininda ortada görünmeyenler bugün çevreci kesildi”

Babasinin issiz kalmasini istemedigi için eyleme katilan 15 yasindaki Irem Nur Kaba, davayi açanlarin çevreci degil çevreden geçinenler oldugunu belirterek, “Geçen yil orman yangini oldugunda bu çevreci geçinenlerin hiçbirisi burada yoktu. Çevreci olan biziz. Ormanlarimiz yanarken hepimiz buradaydik. Yangini söndürmeye, söndürenlere de yardim etmeye çalistik. Ama çevreci geçinenlerin hiçbirisi burada yoktu. Yer altindaki servetlerimize deger veriyoruz. Kazilan yerler zaten agaçlandiriliyor” diyerek çevrecilerin esas amacinin çevre olmadigini ileri sürdü.
Kaynak: İHA