Iran Açiklamasi 'Tüm Taraflar, Anlasmanin Nihai Sonucuna Ulasmak Için Kararlilik Ve Ciddiyet Göstermelidir'

Iran Disisleri Bakani Hüseyin Emir Abdullahiyan, Avusturya’nin baskenti Viyana’da sona eren nükleer anlasma müzakerelerine iliskin, “Tüm taraflar, anlasmanin nihai sonucuna ulasmak için kararlilik ve ciddiyet göstermelidir” dedi.

Iran Açiklamasi 'Tüm Taraflar, Anlasmanin Nihai Sonucuna Ulasmak Için Kararlilik Ve Ciddiyet Göstermelidir'
Iran, ABD ve AB arasindaki Iran nükleer anlasmaya geri dönüs müzakereleri aylar sonra 4 Agustos’ta yeniden Avusturya’nin baskenti Viyana’da baslamis, 4 günün ardindan dolayli görüsmeler sona ermisti. Iran Disisleri Bakani Hüseyin Emir Abdullahiyan, görüsmelerin sona ermesinin ardindan Avrupa Birligi (AB) Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile telefon görüsmesi gerçeklestirdi. Abdullahiyan, Borrell ile yaptigi görüsmede Iran müzakere heyetinin anlasmaya varmak için kararlilik ve ciddiyetle Viyana’da bulundugunu vurgulayarak, “Iran müzakere heyeti anlasmaya varmak için kararlilik ve ciddiyetle Viyana’daydi ve sorunlari çözmek için yapici fikirler sundular. Tüm taraflar, anlasmanin nihai sonucuna ulasmak için kararlilik ve ciddiyet göstermelidir” dedi.

Borrell’in anlasmaya varmadaki çabalarindan övgüyle bahseden Abdullahiyan, “Nihai anlasma, Iran ulusunun hak ve çikarlarini güvence altina almali ve yaptirimlarin kalici ve etkili bir sekilde kaldirilmasini garanti etmelidir” ifadelerini kullandi.

“Müzakerelerin son turunda görece bir ilerleme kaydedildigine inaniyorum”

Borrell ise, “Müzakerelerin son turunda görece bir ilerleme kaydedildigine inaniyorum. Müzakerelerin bu asamasina iliskin degerlendirmem olumlu. Biz koordinatörler olarak tüm taraflar için iyi bir sonuca ulasmak için görüsleri yakinlastirmaya yönelik çalismalarimizi sürdürecegiz” dedi.



AB, Iran nükleer anlasmasi için “son metni” ortaya koydu

Viyana’da sona eren 4 günlük dolayli görüsmelerin ardindan 2015 Iran nükleer anlasmasini yeniden canlandirmak için Borrell, “son metni” ortaya koydugunu aktarmisti. Borrell, "Müzakere edilebilecek olan sey müzakere edildi ve su anda nihai bir metinde. Ancak her teknik konunun ve her paragrafin arkasinda baskentlerde alinmasi gereken siyasi bir karar var" ifadelerini kullanmis, "Bu cevaplar olumluysa, bu anlasmayi imzalayabiliriz" demisti.

Borell’in açiklamasindan önce üst düzey bir AB yetkilisi ise gazetecilere verdigi demeçte, 15 aydir müzakere edilen metinde daha fazla degisiklik yapilamayacagini ve taraflardan en fazla birkaç hafta içinde nihai bir karar beklediklerini ifade etmisti. Yetkili, "Bu bir paket öneri. 20. sayfaya katilip, 50. sayfaya katilamazsiniz. Evet ya da hayir demek zorundasiniz" demisti.

Nükleer anlasmaya dönüs müzakereleri

Birlesmis Milletler (BM) Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesi (Ingiltere, ABD, Çin, Fransa, Rusya) ve Almanya ile Iran arasinda 2015 yilinda "Kapsamli Ortak Eylem Plani” adi verilen ve Iran nükleer faaliyetlerinin denetlenmesini içeren anlasma imzalanmisti. Eski ABD Baskani Donald Trump 2018 yilinda tek tarafli olarak anlasmadan çekilmis, Iran yönetimi de nükleer faaliyetlerini anlasma öncesine döndürmüstü. Bunun üzerine ABD yönetimi, Iran’i agir ekonomik yaptirimlarla hedef almisti. Nükleer anlasmaya dönüs için Avusturya’nin baskenti Viyana’da Nisan 2021’de Iran, Fransa, Rusya, Çin, Ingiltere ve Almanya arasinda müzakerelere baslanmisti. ABD Baskani Joe Biden’in Kasim 2021’de göreve baslamasiyla ABD’nin de anlasmaya dönmesi için görüsmeler yürütülüyordu ancak müzakereler geçtigimiz mart ayinda farkli nedenlerle durdurulmustu.
Kaynak: İHA