Hisarciklioglu Açiklamasi 'Ülkemizde Faaliyette Olan Lisansli Depo Kapasitemiz 8,5 Milyon Tona Ulasti'

Sakarya’da toplanmaya baslanan findigin ilk alimi yapilirken, tarim ürünleri için lisansli depo da törenle hizmete girdi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB) Baskani Rifat Hisarciklioglu, “Ülkemizde faaliyette olan lisansli depo kapasitemiz 8,5 milyon tona ulasti” dedi.

Hisarciklioglu Açiklamasi 'Ülkemizde Faaliyette Olan Lisansli Depo Kapasitemiz 8,5 Milyon Tona Ulasti'
8-14 Agustos tarihleri arasinda düzenlenen ‘Dünya Findik Haftasi’, Sakarya’da toplanmaya baslanan findigin ilk alimi ile basladi.

Hendek ilçesinde bir fabrikada düzenlenen törene Vali Çetin Oktay Kaldirim, AK Parti Sakarya Milletvekili Çigdem Erdogan Atabek, Büyüksehir Belediye Baskani Ekrem Yüce, TOBB Baskani Rifat Hisarciklioglu katildi.

Satin alinan ilk findiklardan 250 gram kabuklu findigin randimani ölçüldü. Katilimcilar esliginde yapilan islemlerde findiktan 48 randiman alindi. Ölçümün ardindan katilimcilar fotograf çekildi. Daha sonrasinda ise 82 dönümlük araziye insa edilen 25 bin 800 ton kapasiteli lisansli depo, Sakarya Ticaret Borsasinin (STB) girisimleriyle Erenler ilçesinde hizmete açildi.

“ÜRÜNLER GÜVEN VE DEGERINDE SATILACAK”

Sakarya Ticaret Borsasi Yönetim Kurulu Baskani Adem Sari, “Açilisini gerçeklestirecegimiz tesis son teknolojiyle donatildi. Tesiste 15 kisi istihdam edilecek. Bu hizmetlerimizi gelistirerek bölgemize katki vermeye devam edecegiz. Lisansli depolar, tarim ürünlerinin sigortali ve devlet garantisindeki model silolarda depolanmasina imkan saglayan, tarim ürünü ticaretini kolaylastiran ve Ticaret Bakanligi tarafindan denetlenen bir sistemdir. Bu sistemle üreticilerimiz ürünlerini güvenle ve degerinde satarken, sanayicimiz her zaman nitelikli ürüne ulasabilmektedir” dedi.



“LISANSLI DEPO KAPASITEMIZ 8,5 MILYON TONA ULASTI”

TOBB Baskani Hisarciklioglu ise, “Lisansli depolar kamu ve özel sektörün ortak bir amaçla bir araya geldigi, ayni vizyonu paylastigi ve böylece ülkemize somut bir eser ortaya çikardigi güzel bir örnektir. Tarim projelerini modernize etmek üzere devrimsel nitelikte bir adimdir. Yaklasik 17 sene önce 2005 yilinda bugünkü lisansli depoculuk sisteminin temelini olusturan lisansli depoculuk kanununu TOBB ve TMO birlikte hazirladik. Böylece bugün ülkemizde faaliyette olan lisansli depo kapasitemiz 8,5 milyon tona ulasti. Öte yandan Ticaret Borsalarimiz da bu alanda ellerini tasin altina koyuyorlar. Elektronik satis salonlari, akredite laboratuvarlar, canli hayvan borsalari, lisans depolariyla ticaret borsalarimiz tarim ve hayvancilik sektörünün saglikli islemesine yardimci olmaktadir” diye konustu.



“ÜRÜNLER EMANET ALINARAK SAGLIKLI SEKILDE MUHAFAZA EDILECEK”

Sakarya Büyüksehir Belediye Baskani Ekrem Yüce, “Aralik 2019 tarihinde imzaladigimiz protokol neticesinde Alancuma’daki alani lisansli depolama alani tesisi yapilmasi için Sakarya Ticaret Borsasina hibe ettik. Bu bölgenin altyapi ve peyzaj çalismalarini da tamamladik. Böylece sehrimize lisansli depolama tesisimizi kazandirmis olduk. Lisansli depoculuk çok önemli bir yere sahip. Lisansli depolar sayesinde üretici, tüccar ve sanayicinin ürünleri emanet alinarak saglikli bir sekilde muhafaza edilmesi hedeflenmistir” seklinde konustu.



“ÇIFTÇIMIZIN ÜRÜNÜ KORUNMUS OLACAK”

Sakarya Valisi Çetin Oktay ise, “Findik alimini baslattik, güzel bir fiyat açiklandi. Sakarya’da rekolte geçen yilin üzerinde bekleniyor. Dünyada yasanan sikintilar dolayisiyla gida sektörünün, tarim sektörünün ne kadar önemli ve stratejik oldugu ortaya çikti. Tabii bu vizyonun daha önceki senelerde ortaya konulmasi bugün bu tesis ve bunun gibi tesislerin açilisini gerçeklestiriyor. Yeni projelerle sektörün akillandirilmasi önemli, bu tesis onlardan birisi. Tarimsal ürünlerin islenmesi bu sehir için hayati öneme sahip. Bu sehrin en büyük hazinesi dogasi ve tarimsal arazileri. Bu tesis çiftçimize katki saglayacak, çiftçimizin ürünü korunmus olacak” ifadelerini kullandi.

Konusmalarin ardindan yapilan dua ve kurdele kesimi ile tesisin açilisi gerçeklestirildi.

(Burak Can Tokyürek/IHA)
Kaynak: İHA