Karaman'da Ayçiçegi Ekimi Yüzde 50 Artti

Karaman’da bu yil ayçiçegi ekimi yüzde 50 oraninda artarken, su ana kadar ekim sahalarinda tirtil zararlisina rastlanmadi.

Karaman'da Ayçiçegi Ekimi Yüzde 50 Artti
Karaman Ziraat Odasi Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Bayram, ayçiçegi ekimi yapilan tarlalarda incelemelerde bulundu. Ayçiçegi ekiminin bu yil yüzde 50 arttigini kaydeden Mehmet Bayram, üreticinin fiyatlarin açiklanmasi yönünde beklenti içerisine girdigini belirtti.

Bayram, 2 yildir yasanan pandemi ve ardindan çikan Rusya-Ukrayna savasindan sonra dünya genelinde gida sikintisi yasandigini belirterek, “Ülkemizde de kendi gidamizin kendimize yetmesi için tarimsal desenlerle ilgili çalismalar içine girilmistir. Bunlardan en önemli ürün ise ayçiçegidir. Fiyatlarin yüksek olmasindan dolayi Karaman’da bu yil ayçiçegi ekimi yüzde 50 artmistir. Bugün itibariyla elimizdeki verilere göre 60 bin dekar alanda yaglik ayçiçegi, 15 bin dekara alanda tohumluk ve 10 bin dekarda da çerezlik ekimi yapilmistir" dedi.

Yörede yaklasik 50 gün içerisinde ayçiçegi hasadinin baslayacagini da belirten Bayram, “Çukurova’da ayçiçegi hasadi baslamis durumda. Çiftçilerimizin ise fiyat beklentisi var. Birliklerin bu ürünle ilgili vakit kaybetmeden fiyat açiklamalarini bekliyoruz. Türkiye’de geçen yillari baz aldigimizda yaglik ayçiçeginin fiyati bugdayin iki kati oluyordu. Üreticinin fiyat beklentisi yaklasik 16-17 lira civarindadir. Çünkü üreticimiz bu fiyatlara ürünü yetistirsin ki tesvik olsun ve gelecek yillarda ekimi daha da artsin" diye konustu.

Tirtil zararlisi ile de ilgili açiklama yapan Bayram, "Trakya bölgesinde tirtil haberleri çikar çikmaz bizler de hemen Ziraat Odasi olarak Il Tarim ve Orman Müdürlügümüz teknik personelleri ile sahaya çiktik ve incelemeler yaptik. Su ana kadar da ekim sahalarimizda tirtil zararlisina rastlamadik" dedi.

Kaynak: İHA