Ekoturizm Kalbi Baskonus Yaylasi'nda Atiyor

Kahramanmaras ve bölgenin yaz mevsiminde soguk hava deposu konumunda yer alan ve binlerce endemik bitkisiyle dikkat çeken Baskonus Yaylasi, ekoturizm yürüyüsü ile yeni rota haline geldi.

Ekoturizm Kalbi Baskonus Yaylasi'nda Atiyor
Akdeniz Bölgesinin dogusu Onikisubat ilçesi sinirlarinda yer alan Baskonus Yaylasi, Orman Genel Müdürlügü tarafindan 2021 yilinda Ekoturizm alani olarak hayata kazandirildi. Pandemi nedeniyle ekoturizmin tadini çikaramayan yerli ve yabanci turistler bu yil ilk defa bölgeye gelerek, doga harikasi yaylada eko turizm yapmayi tercih ettiler.

Merkeze 55 kilometre uzaklikta bulunan ekoturizm alaninda, hem bölge halkini hem çevre illeri ve hem de yabanci turistleri cezbeden onlarca kültürel dinamik yer aliyor.

Yayla içerisinde yer alan basta sümbül ve salep olmak üzere birçok endemik bitkiyi bünyesinde barindirmasi; köknar, sedir, mese ve ardiç agaçlarindan olusan orman, rengarenk çiçekleri ve endemik bitkileriyle dogal yapisini korurken, geyikler ve kuslara da ev sahipligi yapiyor.

Ekoturizm alaninda yer alan 4.5 kilometrelik, yaklasik bin 500 basamak merdivenle tirmanilan teras tepeye uzanan vatandaslar, bin 850 rakimda doga ile iç içe bulunmanin farkindaligini, çektikleri fotografla ölümsüzlestiriyorlar.

Yaz ve kis aylarindaki farkli güzellikleri ile turistleri agirlayan mekanda yaylanin giris kismi A tipi mesire alani olarak düzenlendi.

Bu alan sinirlari içinde kir lokantasi, bungalov orman evleri, spor alanlari, çadir kamp alani, karavan kamp alani, piknik alanlari, çocuk oyun alanlari ve yürüyüs yollari da yine ekoturizm için tercih sebepleri arasinda yer aliyor.

Ekoturizm alaninda toplamda 11.100 metrelik bir parkur yer aliyor. 2 adet yürüyüs parkuru, 1 adet bisiklet parkuru olmak üzere toplam 3 kisimdan olusuyor.

Bölgeye seyahatlerini anlamli kilmak isteyen ziyaretçilerin kimisi karavanda kaliyor, kimileri ise bungalov orman evlerini tercih ediyorlar.

Orman Genel Müdürlügü tarafindan ekoturizm rotasi olarak ilan edilen Baskonus yaylasi, turistlerin yani sira fotograf ve doga severlerin de yeni rotasi oldu.

Baskonus Yaylasi isletmecisi Serhan Erdoganyilmaz, “Baskonus Yaylasi 1350 rakimda ve kent merkezine 30 - 40 kilometrede yer aliyor. Yazin özellikle misafirlerimiz 22 adet bungalov evlerde konaklamaya özellikle çadir ve kamp alaninda kalarak aileleriyle vakit geçiriyor. Yaylamizda ekoturizm projemiz devreye girdi. Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan sisteme alinan ekoturizm yolu, Türkiye’de belli alanlara yapildi ve bunlardan biride burasi. Orman Genel Müdürü ve diger ilgililere çok tesekkür ederiz. Hafta sonu yüzlerce aile buraya gelerek yaklasik 4 - 5 bin metrelik parkuru yürüyerek endemik bitki çesitliligi ile ilgili bili alarak gözlemliyorlar” dedi.

Yayladaki endemik bitki çesitliliginin fazla olmasi ve soguk havasi ile sifa bekleyenlerin de yeri haline geldigini ifade eden Erdoganyilmaz, “Orman Bölge Müdürlügü’müzden aldigimiz bilgiye göre yaylamizdaki endemik bitki çesitliligi Ingiltere ve Hollanda’nin toplaminin bir buçuk katidir. Yaylamizin da ekoturizm açisindan çok zengin oldugunu gösteriyor. Bu rotada yürürken bitki çesitliligini görüp biraktigimiz panolardan da bilgi alabiliyor ziyaretçiler. Baskonus Yaylasi yüzyillardir solunum hastaligi çeken hastalar için sifa kaynagidir. Adeta buz dolabi etkisine girmis gibi bir ortam olusuyor” dedi.

Yaylayi ziyaret eden bir vatandas ise “Çok tavsiye ederim. Agaçlar, kuslar, kelebekler bence burasi ekoturizm alaninda harika bir yer” dedi.

Kaynak: İHA