Bakir Mutfak Malzemelerini Enstrümana Dönüstürdüler

Gaziantep’te bakir mutfak malzemelerini enstrümana dönüstüren Sahinbey Belediyesi Konservatuvari ögrencilerinin kurdugu orkestra, bakir eserlerle müzik yapiyor. Gaziantep’in iki kültürünü birlestirdiklerini söyleyen Ritim Perküsyon Ögretmeni Ibrahim Tokmak, “Bakirdan müzik yapan ilk orkestra biziz” dedi.

Bakir Mutfak Malzemelerini Enstrümana Dönüstürdüler
Gaziantep’te bakirdan yapilan mutfak ürünlerini enstrümana dönüstüren Sahinbey Belediyesi Konservatuvari ögrencilerinin 1 ay önce kurdugu orkestra, sahneye çikmak için gün sayiyor. Konservatuvarin Ritim Perküsyon Ögretmeni Ibrahim Tokmak’in fikriyle harekete geçen ögrenciler, bakir mutfak gereçleriyle çalismaya basladi.

Gaziantep’te mutfaklarda kullanilan bakir kova, tas, tepsi ve kepçe gibi araç ve gereçleri müzik enstrümanina dönüstüren ögrenciler, bakirin yanina darbukayi da ekleyerek müzik ziyafeti veriyor.

Mutfak malzemeleri enstrüman oldu

Bir ay gibi kisa bir sürede bakir aletlerle farkli melodiler üretmeyi basaran orkestranin hedefi, repertuvari genisleterek bir an önce konserlere hazir hale gelmek. Orkestranin bakir aletleri enstrümana dönüstürmesi görenleri sasirtirken, bakir aletlerle yapilan müzik büyük begeni topluyor. Gaziantep’in bakircilik kültürüyle müzik kültürünü birlestirdiklerini ifade eden orkestranin kurucusu Ritim Perküsyon Ögretmeni Ibrahim Tokmak, Sahinbey Belediyesi Konservatuvari ögrencilerinin bakirdan müzik yapmayi basaran ilk orkestra olma basarisini gösterdigini söyledi.



“Bakirdan müzik yapan ilk orkestra biziz”

Gaziantep’in sanat ve gastronomi sehri olmasinin yani sira ayni zamanda bir müzik sehri oldugunu paylasan ögretmen Tokmak, 600 yillik bir geçmise sahip olan bakircilar çarsisinin Gaziantep’te oldugunu hatirlatti. Bakirciligin Gaziantep’te önemli bir yere sahip oldugunu vurgulayan Tokmak, “Bakirdan üretilen eserler bizim sehrimizden çikiyor. ’Bakirdan nasil bir ritim üretebilir?’ diye ögrencilerimle birlikte bunun çalismasina girdik. Darbukayla bakiri bir araya getirdik. Burada enstrüman olarak kullandigimiz her sey bakirdan. Bakir tepsi, tas, çanak, kova gibi esyalari enstrümana dönüstürdük. Bakirdan müzik, ritim çikarmaya çalistik. Zaten 6 aydir ögrencilerimle ritim çalismalari yapiyoruz. Bakirla ilgili çalismalara da bir ay önce basladik. Insallah daha iyi seviyelere gelecegiz. Türkiye’de bu tarz müzigi sokak sanatçilari yapiyor. Ancak biz bunu bir orkestra haline getirdik. Gaziantep’te ve Türkiye’de böyle bir orkestranin örnegini görmedim. Bakirdan müzik yapan ilk orkestra biziz” ifadelerini kullandi.

“Seslerin uyumunu saglamak zor”

Orkestrada yer alan darbuka ögrencisi Ali Dagci ise bakirdan müzik yapma fikrinin ilk olarak hocalarindan çiktigini söyledi.

Projeye kendi istekleriyle dahil olduklarini aktaran Dagci, “Bakirdan müzik yapmak tabii biraz zor oluyor. Seslerin uyumunu saglamak da zor. Çünkü hepsinden farkli tonda bir ses çikiyor. Zor oldu ama bunu basardik. Bakirdan müzik yapmak çok daha zevkli” dedi.



“Müzik yaptigimiz bakir eserler mutfakta kullanilan ürünler”

Sahinbey Belediyesi Konservatuvari ritim ögrencisi Ertugrul Gazi Dagci da orkestranin nasil kuruldugunu anlatti. Konservatuvarda darbuka, tef, bendir gibi enstrümanlarin egitiminin verildigini belirterek kendisinin tef çaldigini paylasti. Hocalarinin kendilerine sürekli Gaziantep’in kültürünü yasatmak için her zaman ögütlerde bulundugunu söyleyen Dagci, “Ibrahim Hoca bakir kültürünü gelistirmemiz ve yasatmamiz adina bir proje düsündügünü söyledi.

Biz de zevkle kabul ettik. Müzik yapmak tabii ki çok zevkli. Özellikle kendi kültürümüze ait olan enstrüman olmayan seyleri enstrümana dönüstürmek çok daha zevkli oluyor. Normalde bunu yapmak zor ama aldigimiz egitimle zor olan seyi basarabiliyoruz. Çünkü burada müzik yaptigimiz bakir eserler normalde Gazianteplilerin günlük yasamda mutfakta kullandiklari ürünler. Ancak biz bunlardan müzik çikarmayi basardik” diye konustu.

Kaynak: İHA