Kripto Para Bagimliligi Evliliklerin Bitmesine Yol Açabilir

Son yillarda pek çok kripto para meraklisi ‘kazanmak’ için gözünü kirpmadan, 7/24 piyasalari takip ediyor.

Kripto Para Bagimliligi Evliliklerin Bitmesine Yol Açabilir
Bir süre sonra bu durumun bagimliliga dönüsebilecegini ifade eden Psikiyatri Uzm. Dr. Hilal Dost, "Evlilik iliskisini ciddi derecede etkileyen bir durumdur. Evin idaresi, ekonomisi ile ilgili sorunlar yasandigi için hem güven problemi hem ekonomik problemler bir araya geldiginde evlilikler bitme noktasina dahi gelmektedir” dedi.

Tüm kumar türlerinde oldugu gibi kripto parada da kisa sürede elde edilen yüksek kazanç kisilere haz vererek bagimli olmaya yol açiyor. Özellikle kolay ulasilabilir olmasi, sürekli takip edilebilmesi, Türkiye’de son yillarda kripto paraya olan ilginin artmasina sebep oldu. Bunun la birlikte uzmanlar kisilerin daha çok kazanma istediginden dolayi bagimli olabileceklerini söyledi.



Bagimlik belirtileri

Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Psikiyatri Uzm. Dr. Hilal Dost konu ile ilgi bilgiler aktararak, “Kripto para son yillarda hayatimiza giren yaygin bir alisveris biçimi halini aldi. Borsa ile bir takim benzer yanlari var. Elbette ki kripto paranin avantajlari da var. Avantajlarinin yaninda dezavantajlari da oldukça fazladir. Borsa ile kiyasladigimizda 7/24 ulasilabilir olmasi, cep telefonundan kolaylikla takip edilebilmesi, ani yükselme ve düsüsler daha bagimli olmaya yatkinlik olusturan faktörlerdir. Bu bilinmezlik kisinin düsük miktarda para yatirarak büyük paralar kazanacagina inancini arttigi için ve bu inanç sosyal medya tarafinda da canli tutuldugu için bagimlilik gelisimine zemin hazirlayan bir durum teskil ediyor. Elbette ki her kripto para kullanan her kisi bagimlidir anlamina gelmiyor. Belirli isaretler varsa ben kripto para bagimlisi miyim diye düsünmekte fayda var. Planladigimizdan daha uzun süre kripto para ticareti yapmaya basladiysak, kripto para ticareti yapmak için gittikçe artan miktarlarda para harcamaya basladiysak, kripto paraya zaman ayirdigimiz için normal hayattaki sorumluluklarimizi ihmal etmeye basladiysak, kaybedilen zaman, para ile ilgili yalan söylemeye basladiysak, uykular, istah etkilendiyse, kripto para kullanmak için kredi çekmeye basladiysak, borç para almaya basladiysak, sürekli zihnimiz bununla mesgulse kripto para bagimliligi açisinda bir uzmanla görüsmekte fayda var” diye konustu.



Evlilikler bitme noktasina dahi gelmektedir.

Kripto para bagimliligi hem is yasaminda hem de ev yasaminda birçok probleme yol açtigini belirten Uzm. Dr. Hilal Dost, “Özellikle evin ekonomik dengesi bozuldugunda hem esle problemler ortaya çikabiliyor hem de sosyal problemler ortaya çikabiliyor. Uygun parayi bulabilmek için yalan söylemek kisinin arkadaslari ile olan iliskisini hem de bu yalan ortaya çiktiginda esi ile olan iliskisi bozucu bir islev görüyor. Kripto para bagimliliginda elbette sosyal sonuçlari da olmaktadir. Evlilik iliskisini ciddi derecede etkileyen bir durumdur. Bir süre sonra çiftlerin birbirlerine olan güveni azalmaktadir. Evin idaresi, ekonomisi ile ilgili sorunlar yasandigi için hem güven problemi hem ekonomik problemler bir araya geldiginde evlilikler bitme noktasina dahi gelmektedir” seklinde konustu.



Uzman destegi

Bagimliliktan kurtulmakta zorlanilmasi durumunda profesyonel yardim alinmasini öneren Dr. Hilal Dost, “Kripto para bagimliliginda muzdarip oldugunu düsünüyorsak mutlaka bir psikiyatrik destek almak önemlidir. Tedavi asamasinda tabii ki ilaç tedavileri ön planda olabiliyor. Ilaçlar dürtü kontrolümüzü saglayabiliyor ama öte yandan bu davranisin kökenleri ile ilgili ve nasil birakacagimizla ilgili terapi görüsmeleri yapmak çok faydali olmaktadir. Tüm bagimliliklarda oldugu gibi kripto bagimliliginda da aile destegi çok önemlidir. Sosyal destek iyi oldugundan ve terapi alindiginda bu bagimlilikta da olumlu sonuçlar alinabiliyor” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA