Diyetisyenden Tatil Dönüsü Beslenme Önerileri

Uzm. Diyetisyen Deniz Tigli Torun, “Tatillerde yapilan en büyük hatalardan biri düzensiz ögünler. Bu sebeple tatil dönüsü ilk olarak düzenli beslenmeye geri dönmek gerekiyor” dedi.

Diyetisyenden Tatil Dönüsü Beslenme Önerileri
FBM Tip Merkezi Diyetisyeni Deniz Tigli Torun tatil dönüsü vatandaslara beslenme önerisinde bulundu. Tatilde yasanan fazla yeme içme sonucu alinan fazla enerjiyi dengeleyebilmek için kalori açigi olusturmak gerektigini belirten Diyetisyen Torun, "Bu kalori açigini sadece beslenme ile, sadece egzersiz ile veya hem beslenme hem de egzersiz ile yapabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta dengelemek veya zayiflamak adina bedeni çok aç birakmamak. Olusturulan kalori açigi sagliginiza zarar vermeyecek, sizi fazla yemek yemeye yönlendirmeyecek kadar olmalidir. Kisacasi biraz kontrollü ve dikkatli beslenmek gerekli. Enerji degeri yüksek ve sagliksiz gida seçimlerinizi bir süre ertelemeniz tatil kaçamaklarinizi dengelemeye yardimci olacaktir. Tatillerde ve ev disinda konakladigimizda su tüketimini ihmal edebiliyoruz. Hem hareket hem sicak hava hem de yetersiz su tüketimi sonucu vücutta ödem olusabilmekte. Olusan bu ödemden kurtulmanin tek yolu yeterli su tüketmektir. Su tüketimine ek olarak ödem atici bitki çaylarindan da faydalanabilirsiniz” diye konustu.



“Sehir ve ortam degisiklikleri durumlarinda bagirsak floramiz bozulabilir”

Bagirsak saglinin önemli bir konu oldugunu ifade eden Torun, "Sehir degisikligine ek olarak bir de beslenme aliskanliklarimizin disina çiktiysak floramiza muhtemelen zarar verdik demektir. Bunu sindirim sistemi düzensizligi veya siskinlik gibi belirtilerden kolayca fark edebilirsiniz. Seyahat döneminde kullanmadiysaniz seyahat sonrasi bir süre probiyotik kullanarak bagirsak floranizi düzenlemeye destek olabilirsiniz. Yine tatillerde düzensizlesen bir konu uyku düzenidir. Düzensiz ve yetersiz uyku metabolizmaniza zarar verir, bedeninizi yorar. Evinize ve rutininize döner dönmez uykunuzu düzenlemeyi ihmal etmeyin. Tatilden kilo almis olarak dönerseniz mutlaka birkaç hafta boyunca haftalik olarak tarti takibinizi yapin. Kilo aliminin fark etmeden devam etmesini önlemek için tart takibi çok önemlidir. Rutininize döndügünüzde alinan kilo kendiliginden gidecektir. Eger tatil öncesi kilonuza inmediginizi gözlemlerseniz saglikli bir beslenme programina basvurmayi ihmal etmeyin ki bu alinan kilo sizde kalici olmasin” seklinde konustu.

Kaynak: İHA