Uzmanindan 'Hipertansiyon' Hastalarina Önemli Uyarilar

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmani Dr. Alper Alabulut, sicak havalarin beyin kanamasi riskini artirdigina dikkat çekerek önemli uyarilarda bulundu.

Uzmanindan 'Hipertansiyon' Hastalarina Önemli Uyarilar
Acibadem Eskisehir Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmani Dr. Alper Alabulut, hastanin bilincini bozan bütün beyin kanamalarinin tehlikeli ve hayati risk tasidigini belirterek önemli bilgiler verdi. Dr. Alabulut, beyin kanamasinin travmaya bagli gelisen veya travma ile iliskisiz, kendiliginden olusan olmak üzere 2 baslik altinda degerlendirildigini ifade ederek, “Travmaya bagli gelisen beyin kanamalari en sik olarak kafatasi ile beynin dis zarlari arasinda meydana gelir. Önemli bir kismi ise acil cerrahi müdahale gerektirebilir. Kendiliginden olusan beyin kanamalari ise en sik olarak beynin kendi dokusu içerisinde, beyin zarlari arasinda veya beyin damar baloncuklari sebebiyle meydana gelir” dedi.



“Hipertansiyon en sik görülen sebeplerden biri”

Kendiliginden olusan beyin kanamalarinin en büyük sebebinin “hipertansiyon” olduguna dikkat çeken Dr. Alabulut, “Ayrica altta yatan bir beyin damar bozuklugu, kan sulandirici kullanimi veya pihtilasma bozuklugu olan kisilerde hipertansiyona duyarlilik ve buna bagli kanama riski artar” diye konustu.



“Sicak havalar riski artiriyor”

Özellikle ileri yasta ve hipertansiyonu olan kisilerde sicak havanin beyin kanamasi riskini artirdigina deginen Dr. Alabulut, yas fark etmeksizin henüz tespit edilmemis bir beyin damar hastaligi olmasi halinde, sicak hava ve dengesiz tansiyon iliskisi sebebiyle kanama riskinin artacagini söyledi.

Dr. Alabulut, uzun saatler yüksek sicaklik ve günes isigi altinda kalinmamasi gerektigini vurgulayarak, “Günes altinda kalinma zorunlulugu varsa sapka kullanilmali, aç ve susuz kalinmamali, günün en sicak saatleri olan 12.00-15.00 saatleri arasi günes altinda durulmamali, hipertansiyon hastaligi var ise sik tansiyon kontrolü yapilmali ve bas agrisi gibi durumlar konusunda dikkatli olunmali” dedi.



“Ilk belirti bilinç bozuklugu”

Ilk bulgulardan birinin travma ve kazalar sonrasinda olusan tipinde “bilinç bozuklugu” oldugunu belirten Dr. Alabulut, “Travma olsun veya olmasin siddetli bas agrisi, ense agrisi, bulanti ve kusma, nöbet geçirme, bilinç bulanikligi, kol ve bacakta kuvvetsizlik, görme veya konusma bozukluklari gibi bulgular varsa acilen hekim kontrolü gerekiyor. Beyin kanamasinin tespit edilmesi durumunda ise süreç cerrahi ihtiyaci olup olmamasina göre degiskenlik gösterir. Burada önemli olan sey, kanama boyutu büyük ise cerrahi ile bosaltilmasi, küçük ise belirli bir süre içerisinde kendiliginden kaybolmasinin klinik güven araliginda beklenmesidir. Kanamanin boyutu küçük veya büyük olsun, sebep olan bir damar bozuklugu var ise o damarlarin tedavi edilip tekrar kanamanin önüne geçilmesi de gerekebilir” ifadelerini kullandi.

“Felce yol açabilir”

Beyin kanamasinin en önemli sebebinin “hipertansiyon” oldugunu hatirlatan Dr. Alabulut, bu sebeple tansiyon kontrolü ve düzenli ilaç tüketiminin çok önemli oldugunu vurguladi. Ayrica yasli kisilerde kan sulandirici gibi ilaçlarin yüksek doza maruz kalinmadan dikkatli bir sekilde kullanilmasi gerektigine dikkat çeken Dr. Alabulut, “Aile içinde veya yakin akrabalarinin birden fazlasinda beyin kanamasi öyküsü olan kisilere ise bir sefere mahsus da olsa nörolojik degerlendirme önerilir. Yogun stres altinda olan veya sicak havalarda günes altinda çalismak zorunda olan kisilerin de belirtilere dikkat etmesi ve önleyici davranislari benimsemesi, stres ortamindan uzaklasmasi önerilir. Bu sebeple bahsettigimiz önlemleri uygulamak, özellikle ileri yasa sahip kisilerde ve hipertansiyon hastaligi olanlarda önemlidir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA