Kastamonu'da Petrol Umudu Açiklamasi 37 Yil Önce Petrol Çikartarak Yaktiklarini Iddia Ettiler

Kastamonu’nun Tasköprü ilçesinde yasayan vatandaslar, 37 yil önce yapilan sondajin ardindan demir borularla agzi kapatilan ve o dönemde çikarttiklari petrolü çakmakla yaktiklari kuyunun yeniden açilarak incelenmesini istedi.

Kastamonu'da Petrol Umudu Açiklamasi 37 Yil Önce Petrol Çikartarak Yaktiklarini Iddia Ettiler
Kastamonu’nun Tasköprü ilçesine bagli Alatarla köyünde 37 yil önce uzun süre petrol çalismalarinin yapildigi sondaj kuyusu, demir boru ile kapatildi. Köyde yasayan vatandaslar, yakin bir zamana kadar agzi kapakli olan demir borudan asagiya sarkittiklari bidon ile çikarttiklari petrolü yaktiklarini söyledi.

Demir borunun kapaginin kesilmesi ve içerisine agaç dallari gibi atiklarin atilmasi sonrasinda içerisinin doldugunu belirten vatandaslar, bölgede petrol arama çalismalarinin yeniden baslatilmasini istedi.

“1985 yilinda ‘Esenlik köyünde petrol umudu’ diye haber yapmistim”

1985 yilinda Tasköprü’nün Esenlik köyüne gelerek ‘Esenlik köyünde petrol umudu’ diye haber yaptigini anlatan Gazeteci Izzet Sari, “Ben, 1985-1986 yilinda Hürriyet Gazetesinde çalisirken bu bölgeyi haber yapmistim. Alatarla pazarinda bir konusma duydum. Esenlik köyünden Kel Selim lakapli su anda vefat etmis, bir büyügümüzün buradan gaz çikarttigini, buradan herhangi bir sekilde yabanci madde çikarttigini konustular. Ben de Kel Selim lakapli büyügümüzü arayip buldum, Kel Selim ile buraya geldik. Burada kendisi bir düzenek yapmisti. O düzenek ile kuyudan petrol ya da gaz her ne ise çikartmisti. Çikarttigini kenara döküp yakmisti. Biz o zaman bu olayi 1985 ya da 1986 yilinda ‘Esenlik köyünde petrol umudu’ diye haberini yapmistik. Benim geldigim dönemde o zaman betonun üzerinde 1950 yili diye buranin yapilisinin tarihi yaziyordu. 1950’li yillarda bu kuyu açilmis anladigimiz kadariyla. O dönemde Kel Selim, bu kuyuyu Alman bir firmanin açtigini söylemisti. Biz kuyudan çikarttigimiz o maddeyi bizim gözümüzün önünde yakti. Ben gözümle yandigini gördüm. Kurdugu düzenekle çikarttigi maddeyi gördüm. Zift gibiydi. Mazot mudur, gaz midir, benzin midir ben bilemiyorum bunu ama ben bu olaya sahit oldum. Burada kaç metreye kadar gidildi bilemiyoruz ama o günkü teknoloji ile bu kadar çikartilabilmis. 2022 yilina geldik, bugün derin denizlerde 1500-2000 metreye kadar çok rahat sondaj yapabiliyor. Buralardan petrol çikartabiliyor. Eger buraya Türkiye Petrolleri ya da devletimizin yetkilileri buraya gelip yeni teknoloji ile tekrar burada bir sondaj çalismasi yaparsa ben, inaniyorum buradan petrol çikacagina ama dogalgaz da olabilir. Biz buna sahit olduk, bölgede kime sorarsaniz sorun burayi herkes böyle bilir. Ben de buna sahidim, bu bölgenin yetistirdigi bir gazeteci olarak. Tek sorun yetkili birisi gelip buraya incelemede bulunacak. Burasinin agzi kapaliydi, vidali bir sekildeydi. Simdi orasini kesmisler, biz de yeni gördük. Buraya gelinip bir arastirma tahlil yapilacak. Var ise vardir, yoksa da yoktur. Bu sadece bu bölge için degil, devletimizin de menfaatine olacaktir” diye konustu.

Demir borunun agzinin kapali olmasindan ötürü içerisine bidon indiremediklerini söyleyen Sari, “Ben 1985 yilinda burasini haber yapmistim. Esenlik köyünde petrol umudu diye. Kel Selim ile buradan biz petrol çikarttik. Biz de o umutla buraya geldik ama baktik ki bölgede çocuklarda olabilir, baskada nasil oldu bilemiyoruz. Kuyunun içinden çikartilacak petrol için ip, hayat, bidon gibi malzemelerde getirmistik. Ama demir borunun içerisi dolu oldugu için maalesef indiremedik. Demir borunun içerisinin temizlenmesi gerekiyor, ondan sonra çikartilabilir” diye konustu.



“Alatarla köyünde de Alman bir firma tarafindan dükkanimizin önüne kuyu açildi, sonra kapatildi”

Alatarla köyünde dükkanlarinin önüne Alman bir firma tarafindan kuyu açildigini belirten Hüseyin Yildirim ise, “Yillar önce dükkanimizin önünde, Alatarla köyünde ayni kuyudan bir tane daha var. Üstü kapatilmis, yalniz o kuyudan su çikiyordu. 150-200 metre derinlikten geliyor deniliyordu. Çok tuzluydu, herkes özellikle o sudan çay yapmak için gelirdi. Simdi ben bu kuyuda da aynisini hissediyorum. Ama buradaki kuyudan bizim köylerimiz duymustu. Buradan petrol çiktigini, fenerde bunun yandigini söylerlerdi. Bu söylentiler bizim kulagimiza geldi ama hiç kimse o zaman aldiris etmedi bu zamana kadar. Ama bu kuyunun içerisine doldurmuslar çomaklarla. Bu kuyuda beton falan yok, sadece içi çomaklarla doldurulmus. O yüzden içinden numune alinamiyor. O yüzden temizlenmesi gerekiyor, o zaman bidon asagisina salinabilir. Devletimiz, bu islerle ilgilenmesi gerekiyor. 70-80 yil önce belki de 100 yil önce eski insanlar gelip bu kuyulari açmislar. Buralarin projelerini yapmislar, buralarda bir seyler oldugunu hissetmisler. Gazdir, petroldür veya baska bir seydir hissetmisler ama yalniz buralar bir sekilde kapatilmis, simdi ise gelip buralara bakan kimse yok. Buralara tekrar gelip bakilmasini istiyorum ben. Gelsinler buralara baksinlar, var ise bu devletimiz için Türkiye için bizim için çok yararli olacaktir. Ilgililerinin buralarla ilgilenmesini, bizlere yardimci olmasini istiyorum” seklinde konustu.



“Atalarimiz, kuyuya bez atip çektiklerinde yanmis, bize öyle anlattilar”

Esenlik köyü sakinlerinden Ismail Kartal da, “Atalarimiz zamaninda buraya bez parçasi salmislar, disari çekmisler ve yakmislar. Bez parçasi yanmis bir sekilde. O zamandan beri de burasi böyle duruyor. Bu olay 20-30 yil öncesine kadar oldu. Burada ben kuyu oldugunu, sondaj yapildigini biliyordum. Köylüler, kuyuya bez attik, çektigimizde yandi derlerdi. Biz de ondan sonra yaklasmadik derlerdi” ifadelerini kullandi.

“Demir borunun agzi açilmis, içerisine de agaç dallari atilmis”

1994 yilindan beri muhtarlik yaptigini söyleyen Esenlik köyü muhtari Saban Garpaslan, “Bu kuyu hakkinda kulaktan dolma bilgilere sahibiz. Bu kuyuda daha öncesinden petrol oldugu söylenirdi. Ama burasi ne kadar derindir bilmiyorum. Bu kuyudan petrol ya da gaz gibi bidonlarla çekilip köyümüzde eskiden kullanilmis. O konuyu çok fazla ben bilemiyorum. Devletimiz buraya sondaj yapmis. Ne zaman sondaj yapildi, onu da bilmiyorum. Ama bizim çocuklugumuzdan beri bu kuyu burada var. Bunun agzi kapaliydi, agzi açilmis, içerisine de agaç dallari falan atilmis, o yüzden de kapanmis. Çocuklugumuzda buraya gelip numune alirlardi ama kimler gelirdi bilmiyorum. Alatarla köyünde de buna benzer bir sondaj kuyusu var. Bir de bizim köyümüzde bundan var” dedi.

Kaynak: İHA