11 Yildir Yürüyemeyen Betül, 2 Yillik Tedavinin Ardindan Ilk Adimlarini Atti

Denizli’nin dünyaca ünlü Pamukkale ilçesinde faaliyet gösteren Nobel Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tip Merkezi’nde tedavisine devam edilen ve 11 yildir hiç yürüyemeyen 13 yasindaki Betül Dal, 2 yillik tedavi sonrasi ilk adimlarini atti. Tam olarak iyilesebilmesi için uzun bir tedavi süreciyle karsi karsiya olan Betül için Mugla Valiligi ikinci yardim kampanyasini baslatti.

11 Yildir Yürüyemeyen Betül, 2 Yillik Tedavinin Ardindan Ilk Adimlarini Atti
Mugla’nin Mentese ilçesinde yasayan Betül Dal’in, dogumu esnasinda beynine bir süre oksijen gitmedi. Yasamsal faaliyetleri kisa süreligine duran Betül, doktorlarin müdahalesi ile tekrar yasama döndürüldü. 2 yasinda iken çocuklarda ilerleyici kas yikimi ve zayifligina neden olan Serebral Palsi (SP) ve Miyopati hastaliklarina yakalanan Betül, 5 kez ameliyat olmasina ragmen 11 yasina kadar hiç yürüyemedi. Mugla Valiligi tarafindan düzenlenen yardim kampanyasinda elde edilen gelir ile Pamukkale’deki Nobel Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tip Merkezi’nde tedavi görmeye baslayan Betül, 2 yil sonra cihazlar yardimiyla da olsa ilk adimlarini atmaya basladi.

Yasadigi heyecanla kardesleri ve yasitlariyla kosacagi günlerin hayalini kuran Betül ve ailesi, kisitli imkanlariyla tedavi sürecine devam ederken; Mugla Valiligi, Betül Dal için ikinci bir yardim kampanyasi daha baslatti.

“Abimle futbol oynamak istiyorum”

Iyilestikten sonra kardesleriyle futbol oynamak istedigini ifade eden Betül Dal, “Tedavim iyi gidiyor. Iyi olmaya çalisiyorum. Iyilestigim zaman abimle futbol oynamak istiyorum” diye konustu.



“Disarida yürüyemeyen kizim, havuz içerisinde istedigi hareketi yapiyor”

Serebral Palsi ve Miyopati hastasi kizinin bir an önce iyilesmesini hayal etiklerini ve bu süreçte destege ihtiyaç duyduklarini ifade eden Umut Dal da “Kizim 2 yildir tedavi gördügü Özel Nobel Tip Merkezi’nde bir aile ortami olustu. Tedavi görebilmesi için Mugla Valiligi kampanyasi ile geldik. Suanda ilk kampanya bittigi için ikinci kampanyayi Valimiz onayladi. Ilk önce Mugla’da ameliyat oldu ve sonrasinda burada tedaviye basladik. Ben kendim emniyet mensubuyum, Emniyet Genel Müdürlügümüz de destek veriyor. Devletimiz yeterince destegi veriyor. Fakat tedavi giderleri çok pahali oldugu için kampanyayla bu süreci tamamlamaya çalisiyoruz. Tedavimiz havuz terapisi ile basliyor. Disarida yürüyemeyen kizim, havuz içerisinde istedigi hareketi yapiyor. Bizim için en önemli faktör Özel Nobel Tip Merkezi’nin havuz tedavisidir. Bire bir tedavide eklemler ve kaslar çalistiriliyor. Elektro terapi ve termal suyun olusturdugu bir çamur var. Bu çamurla vücut kaplanip çamur terapisi yapiliyor. Robot tedavisi ile her gün bu sekilde devam ediyor. Ilk geldiginde hiç ayaga kalkamiyordu. Kalçada çok zayiflik vardi, kaslarda, eklemlerde güçsüzlük durumu söz konusuydu. Suanda bu tedavi ile kizim zorlayarak ayaga kalkabiliyor. Adimlarini da cihazlarla atabiliyor. Umudumuz bir an önce sagligina kavusmasi, iyilesmesidir” seklinde konustu.



“Rehabilitasyon Betül’ün hayatinda önemli bir yer tutacak”

Betül’ün tedavi sürecini yürüten Fiziksel Tip ve Rehabilitasyon Uzmani Uzm. Dr. Selcen Güre ise fizyoterapistlerle çalismanin çok önemli oldugunu söyledi.

Dr. Güre, tedaviyle ilgili su bilgileri paylasti:

“Betül, birden fazla nörolojik tanisi olan bir hastamiz. Yaklasik 2 yildir çalismalara devam ediyoruz. Tekerlekli sandalyede ve son derece güçsüz olarak devir aldik. Tabi güçsüzlüge eslik eden baska problemlerde vardi. Denge sorunu gibi ve yavas yavas çok sükür hepsinde asama kat ediyoruz. Bizi zorlayan ek sorunlar çikabiliyor. Sonradan belirginlesen skolyoz gibi ama cihazlarla, desteklerle ayakta çalisiyoruz. Atik mobil bir hasta oldu. Yavasta olsa güç kazanimi elde ediyoruz. Uzun soluklu bir durum bugünlük yarinlik bir mesele degil. Rehabilitasyon Betül’ün hayatinda önemli bir yer tutacak. Daha az destekle artik ayakta kalabiliyor. Adimlarini daha seri bir biçimde atabilmesi, cihazlarda kademe kademe ayarini düsürdügümüzde yürüyebilmesi için çalisiyoruz. Suanda desteklerle adimlayabiliyor ama biraz daha gövde dengesini kazanirsak destek cihazlarindan ayri cihazlara geçebilmesi ek destege ihtiyaç duymamasi öncelikli hedeflerdir. Teknolojik aletler yaninda bire bir fizyoterapistlerle çalisma çok önemli ama bunun yaninda sudan çok faydalaniyoruz. Su içinde hastamiz, normal bir zeminde yapamadigi hareketleri suyun kaldirma kuvveti ile gerçeklestiriyor. Hem motive ediyor, hem de denge kazanimi konusunda bizim elimizi çok güçlendiren bir durumdur.”

“Çin’den, Mogolistan’dan aklimiza gelebilecek her ülkeden hastamiz var”

Dünyanin dört bir tarafindan gelen hastalarin tedavisini basariyla gerçeklestirdiklerine deginen Nobel Tip Merkezi Bashekimi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmani Uzm. Dr. Fatih Temiztürk de, “Özel Nobel Tip Merkezi olarak dünyayi tedavi ediyoruz. Burasi açilali 9 yil oldu. Su ana kadar 60’dan fazla ülkeden hastamiz geldi. Hastalarimizi tedavi ederek gönderdik. Burasi kaplicanin, robotik rehabilitasyonun ve tüm dünyada gelismis teknolojinin kullanildigi bir merkezdir. Traksiyon cihazlarimizdan, özel terapimiz var. Kol ve yürüme robotumuz var. Kaplica çamur tedavimiz, bunlarin hepsinin kombine olarak yapildigi nadir merkezlerden bir tanesidir. Su ana kadar binlerce hastaya sifa olduk. Nobel Tip Merkezi’nin hem ülkemizde hem de dünyada bir marka oldugunu söyleyebilirim. Buraya daha çok rehabilitasyon hastasi geliyor. Felç geçirmis, omurilik yaralanmasi olmus, trafik kazasi geçirmis, sonrasinda kol ve bacaklarda tutmayan engelli vatandaslarimiz geliyor. Biz onlari tedavi ediyoruz. Ek olarak bel, boyun fitigi olan nörolojik rehabilitasyon, MS hastasi, ortopedik, kirik sonrasi eklemlerdeki açiklik hastalarimiz geliyor. Çin’den, Mogolistan’dan aklimiza gelebilecek her ülkeden Sudan, Nijerya’dan, Güney Afrika’dan birçok hastamiz geldi. Su anda merkezimizde 25’e yakin yabanci hastamiz var” diye konustu.

Kaynak: İHA