Macron Açiklamasi 'Cezayir Ile Karisik Ve Aci Dolu Bir Geçmisimiz Var'

Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, Cezayir Devlet Baskani Abdelmadjid Tebboune ile görüsmesinin ardindan yaptigi açiklamada, "Karisik ve aci dolu bir geçmisimiz var. Ve bu bazen gelecege bakmamizi engelledi" dedi.

Macron Açiklamasi 'Cezayir Ile Karisik Ve Aci Dolu Bir Geçmisimiz Var'


Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, bu yil bagimsizliginin 60. yildönümünü kutlayan eski Fransiz sömürgesi Cezayir’e geldi. Macron, Cezayir Devlet Baskani Abdelmadjid Tebboune tarafindan resmi törenle karsilandi. Törenin ardindan görüsme gerçeklestiren iki lider önemli açiklamalarda bulundu. Macron, 1962’de Fransiz sömürgesinden kurtularak bagimsizligini kazanan Cezayir hakkinda yaptigi açiklamada, "Karisik ve aci dolu bir geçmisimiz var. Ve bu bazen gelecege bakmamizi engelledi" dedi.

Tebboune ise, iki ülke arasindaki iliskilere deginerek, "Bu ziyaretin, Fransa ile ortaklik ve isbirligi için yeni perspektifler açmasini umuyoruz" ifadelerini kullandi. Macron’un ayrica ziyareti kapsaminda Cezayir’deki girisimcilerle ve Oran’da da gençlerle bir araya gelmesi bekleniyor.

Fransa ve Cezayir arasinda diplomatik kriz

Fransa ve Cezayir arasindaki diplomatik kriz geçtigimiz eylül ayinin sonlarindan bu yana devam ediyor. Fransa’nin Cezayir, Tunus ve Fas vatandaslarina yönelik vize kisitlamasi getirmesinin ardindan Cezayir, Fransa’nin Cezayir Büyükelçisi François Gouyette’yi Disisleri Bakanligina çagirarak tek tarafli olarak nitelendirdigi karara tepki göstermisti. Cezayir tarihinin Fransa’ya nefret besleme üzerine yazildigini iddia eden Macron’un "Fransiz sömürgesi önce Cezayir ulusu var miydi?" sözlerinin ardindan iki ülke arasinda gerilim yeniden tirmanmisti. Cezayir söz konusu açiklamalara, Paris’teki Büyükelçisi Muhammed Anter Davud’u derhal ülkeye çagirarak ve Cezayir hava sahasini Fransa’ya ait askeri uçaklara kapatarak tepki göstermisti. Macron daha sonra Fransa ve Cezayir arasindaki gerginligi hafifletmek için diyalog çagrisinda bulunmustu.
Kaynak: İHA