DSÖ Açiklamasi 'Bu Yil 1 Milyon Insan Covid-19'Dan Öldü'

Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Bu hafta, bu yil simdiye kadar bildirilen 1 milyon ölümle ilgili trajik dönüm noktasini geçtik” dedi.

DSÖ Açiklamasi 'Bu Yil 1 Milyon Insan Covid-19'Dan Öldü'
Covid-19 salginin dünya çapinda vaka ve can kayiplari artmaya devam ediyor. Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus yaptigi açiklamada, Covid-19 salgini ile gelismelere deginerek, “Bu hafta, bu yil simdiye kadar bildirilen 1 milyon ölümle ilgili trajik dönüm noktasini geçtik. Sadece bu yil 1 milyon insan Covid-19’dan ölürken bu ölümleri önlemek için gerekli tüm araçlara sahipken, Covid-19 ile yasamayi ögrendigimizi söyleyemeyiz” dedi.

Ghebreyesus, tüm ülkelerin nüfuslarinin yüzde 70’ini Covid-19’a karsi asilamaya yönelik çabalarini güçlendirmelerini ve bir kez daha tüm saglik çalisanlarini, yaslilari ve yüksek risk altindaki kisileri asilanmasi yönündeki çagrisini yineledi.

Bazi ülkelerde saglik çalisanlarinin ve yaslilarin yüzde 100’ünün asilandigini aktaran Ghebreyesus, “Ancak, çok daha fazlasinin yapilmasi gerekiyor. Düsük gelirli ülkelerdeki saglik çalisanlarinin üçte ikisi ve yaslilarin dörtte üçü de dahil olmak üzere, dünya nüfusunun üçte biri asilanmamis durumda” dedi

Dünya çapinda salginin baslamasindan bu yana 603 milyon 775 bin 634 kiside Covid-19 tespit edilirken, 6 milyon 481 bin 386 kisi virüs nedeniyle hayatini kaybetti.

Haftalik bildirilen küresel maymun çiçegi vakalari yüzde 20’den fazla düstü

Amerika kitasinda maymun çiçegi vakalarinin artmasina ragmen haftalik bildirilen vaka sayisinin küresel olarak yüzde 20’den fazla düstügünü aktaran Ghebreyesus, “Salginin ilk asamalarinda, rapor edilen vakalarin çogu Avrupa’daydi ve daha küçük bir oran Amerika’daydi. Bu durum simdi tersine döndü” dedi.

Avrupa’da maymun çiçegi salginin yavasladigina dair isaretler oldugunu aktaran Ghebreyesus, “Bununla birlikte, özellikle Latin Amerika’da, yetersiz farkindalik veya halk sagligi önlemleri, salginin alevlerini körüklemek için asilara erisim eksikligi ile birlesiyor” dedi.



Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde 1 Ebola vakasi dogrulandi

Bu haftanin baslarinda Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde 2018-2020 Ebola salgininin merkez üssü olan kuzeydogudaki Beni kasabasinda 1 Ebola vakasini dogrulandigini açiklayan Ghebreyesus, vaka ile temasli olan 179 kisinin tespit edildigini belirtti.

Son büyük Ebola salginin 2020’de sona erdigini hatirlatan Ghebreyesus, DSÖ’nün bu vakaya yanit vermek ve daha fazla bulasmayi önlemek için Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ndeki saglik yetkililerini desteklemeye devam edecegini aktardi.
Kaynak: İHA