ABD'li Senatör Blackburn, Çin'e Meydan Okuyarak Tayvan'a Geldi

ABD Ticaret ve Silahli Hizmetler Komitesi’nde görevli Senatör Marsha Blackburn, Çin’in Tayvan üzerindeki baski ve tehditlerine ragmen Tayvan’a geldi.

ABD'li Senatör Blackburn, Çin'e Meydan Okuyarak Tayvan'a Geldi
ABD Ticaret ve Silahli Hizmetler Komitesi’nde görevli Senatör Marsha Blackburn, Tayvan’a geldi. ABD askeri uçagiyla baskent Taipei’ye inis yapan Blackburn, Çin’in kendi topragi olarak gördügü fakat demokratik olarak kendi kendini yöneten Tayvan’a yaptigi ziyaretle Çin’e meydan okudu. Sosyal medya hesabindan açiklama yapan Blackburn, "Pekin’e bir mesaj göndermek için Tayvan’a yeni indim. Zorbaliga ugramayacagiz. ABD, dünya çapinda özgürlügü koruma konusunda kararliligini sürdürüyor. ABD, ulusumuzu ve müttefiklerimizi baltalamaya yönelik çabalara müsamaha göstermeyecek" ifadelerini kullandi. Tayvan medyasinda yer alan haberlerde, Blackburn’ün yarin Tayvan lideri Tsai Ing-wen ile görüsecegi belirtildi.

Pelosi’ye destek vermisti

Blackburn’ün ziyareti, bu ay ABD’li yetkililerin Tayvan’a yaptigi 3’üncü ziyaret olarak kayitlara geçti. Ilk olarak ABD Temsilciler Meclisi Baskani Nancy Pelosi, Agustos ayi baslarinda Asya ziyareti çerçevesinde Taipei’yi ziyaret etmis, Pelosi’nin ardindan ABD’li 5 milletvekili de Taipei’ye gelmisti. Milletvekilleri Taipei’de Tayvan lideri Ing-wen ile de görüsmüstü. Öte yandan Blackburn, Pelosi’nin Tayvan gezisine destek verdigini belirterek, "Tayvan’in yaninda durmaliyiz. Pelosi ve Biden’i, Çin Komünist Partisi’ne (CCP) karsi geri adim atmadigi için alkisliyorum" ifadelerini kullanmisti.

Çin ordusu ise Pelosi’nin ziyaretine tepki olarak, Tayvan Bogazi ve çevresinde gerçek mühimmatli tatbikatlar düzenlemisti. Çin yönetimi ayrica Pelosi’ye yaptirim uygulama karari almis, Çin ve ABD’nin savunma bakanliklari ve ordulari arasindaki istisareleri durdurmustu.

Çin, Tayvan’i kendi topraklarinin parçasi olarak görüyor. Çin yönetimi, "Barisçil yeniden birlesme" adi altinda Tayvan’in idaresini eline almayi isterken, bu ugurda güç kullanmaktan çekinmeyecegini belirtiyor. Pekin, diger ülkelerin Tayvan ile resmi temas kurmasini da ‘‘egemenlik ihlali’’ olarak degerlendiriyor.
Kaynak: İHA