Sadr Destekçileri Çekilince Irak Yüksek Yargi Konseyi Çalismalarina Geri Döndü

Irak Yüksek Yargi Konseyi, Sadr Grubu destekçilerinin çekilmesinin ardindan normal çalismalarina tekrar basladigini duyurdu.

Sadr Destekçileri Çekilince Irak Yüksek Yargi Konseyi Çalismalarina Geri Döndü
Irak Yüksek Yargi Konseyi tarafindan yapilan yazili açiklamada, protestocularin çekilmeleri ve Yüksek Yargi Konseyi ile Federal Mahkeme binalarina uygulanan ablukanin açilmasinin ardindan yarindan itibaren ülkedeki bütün mahkemelerde normal mesaiye dönülmesinin kararlastirildigi bildirildi.

Açiklamada, konseyin yasalarini ihlal eden ve yargi sistemini sekteye ugratmaya çalisanlar hakkinda yasal islemlerin uygulanmasi konusunda adimlar atilacagi da vurgulandi.

Sadr Grubu lideri Mukteda Sadr’a yakinligiyla bilinen Salih Muhammed el-Iraki, destekçilerini Yüksek Yargi Konseyi binasi önünden çekilmeye çagirarak, meclis binasi önünde geçen ay sonunda baslattiklari oturma eylemini sürdürmeye çagirdi. Sadr Grubu destekçilerinin bu sabah baslattiklari eylemin ardindan Irak Yüksek Yargi Konseyi çalismalarini askiya aldi.

Sadr yanlilari, eski Basbakan Nuri Maliki’nin de içinde bulundugu Iran destekli Koordinasyon Grubu’nun Muhammed Siya el-Sudani’yi basbakan adayi göstermesine itiraz etmis, yüzlerce Sadr Grubu destekçisi ilk olarak 27 Temmuz’da Yesil Bölge’ye girerek meclis binasini basmisti. Ardindan Sadr destekçileri yeniden toplanmis ve 30 Temmuz’da meclis binasini basarak isgal etmisti. Mukteda Sadr, 10 Agustos tarihinde Yüksek Yargi Konseyi’nden meclisi bir hafta içerisinde feshetmesini istemisti.
Kaynak: İHA