Erdogan Açiklamasi 'TMO Misir Alim Fiyatini Destek Hariç, Ton Basina 5 Bin 700 Lira Olarak Uygulayacak'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) hasat dönemi yaklasan misir alim fiyatini destek hariç, ton basina 5 bin 700 lira olarak uygulayacaktir. Misir alim fiyatinin üreticilerimize hayirli olmasini diliyorum” dedi.

Erdogan Açiklamasi 'TMO Misir Alim Fiyatini Destek Hariç, Ton Basina 5 Bin 700 Lira Olarak Uygulayacak'
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Cumhurbaskanligi Kabine Toplantisi’nin ardindan açiklamalarda bulundu. Cumhurbaskani Erdogan, “Artik hiç kimsenin sadece parasinin degerinden endise ederek dövize ve altina yönelmesi için sebep kalmamistir. Tasarruflarini hala döviz ve altinda tutan vatandaslarimizi, buralardaki kazançlarini da garanti altina alan Türk Lirasi mevduatlara dönmeye davet ediyorum. Kendi alin terimizle, kendi kaynaklarimiz ile kazandigimiz parayi dövizde tutarak, baskalarinin degirmenine su tasimaya, altinda tutarak hareketsiz birakmaya hiçbirimizin hakki olmadigina inaniyorum. Unutmayiniz hepimiz ayni Türkiye gemisinin içerisindeyiz. Bu gemi hizla yol alirsa kazanan hepimiz olacagiz. Bu gemi güvenlik gibi ekonomi üzerinden açilan deliklerden de su alarak batarsa hepimiz bogulacagiz. Kamu ve finans kuruluslarindan is dünyamizi ve vatandaslarimizi desteklemek için verdigimiz, düsük maliyetli Türk Lirasini götürüp dövize veya altina yatirmak, Türkiye gemisinde delik açmak demektir. Devletin üretim ve istihdami tesvik etmek için sagladigi kolayliklari amaci disinda kullanmak Türkiye gemisinde delik açmak demektir. Evine, arsasina, arabasina, stoktaki malina, verdigi hizmete, sattigi ürüne, enflasyonla ve girdi maliyetleri ile izahi olmayan fiyatlar koyarak piyasanin dengesini bozmak Türkiye gemisinde delik açmak demektir. Sirf paradan para kazanmak adina yapabilecegi yatirimi yapmamak, çalistirabilecegi isçiyi çalistirmamak, üretebilecegi ürünü üretmemek, satabilecegi mali satmamak Türkiye gemisinde delik açmak demektir. Biz görünen ve görünmeyen yönleri ile tüm bu gelismeleri harfiyen takip ediyoruz. Tespit ettigimiz sorunlarin çogunun hukuki degil, ahlaki temelli oldugunu gördügümüz için kimi yerde, kamunun alternatif imkanlarini kullanarak, kimi yerde ikazlarimizi yaparak çözüm yollari ariyoruz” ifadelerini kullandi.

“TMO MISIR ALIM FIYATINI DESTEK HARIÇ, TON BASINA 5 BIN 700 LIRA OLARAK UYGULAYACAK”

Piyasada denetimlerin siklastigina vurgu yapan Cumhurbaskani Erdogan, “Gidadaki dengesiz fiyat artislarina karsi kooperatif marketleri devreye soktuk. Dövize ve altina yönelen kredi akislarinin önünü kestik. Çay, findik, bugday, arpa ve üzüm gibi tarim ürünlerine, üreticilerimizin alin terinin hakki olan alim fiyatlari verdik ve veriyoruz. Bu vesile ile misir üreticilerimize de bir müjde vermek istiyorum. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) hasat dönemi yaklasan misir alim fiyatini destek hariç, ton basina 5 bin 700 lira olarak uygulayacaktir. Misir alim fiyatinin üreticilerimize hayirli olmasini diliyorum” seklinde konustu.



“OTOMOBIL PIYASASINDAKI OYUNLARI BOZACAK BAZI TEDBIRLERI ALDIK VE GELISMELERE GÖRE YENI TEDBIRLER ALACAGIZ”

Sosyal Konut Projesi’nden ve otomobil fiyatlarindaki fahis artislara müdahaleden de bahseden Cumhurbaskani Erdogan, “Düsük gelirli kesimlerin konut ihtiyacini karsilamak için 13 Eylül’de ayrintilarini açiklayacagimiz yeni bir atilimi da baslatiyoruz. Otomobil piyasasindaki oyunlari bozacak bazi tedbirleri aldik. Gelismelere göre yeni tedbirler alacagiz. Istihdami, temel isgücü egitiminden uzmanliga kadar her seviyede destekliyoruz. Kamu çalisanlarinin ek gösterge meselesinden, saglik çalisanlarinin özlük haklari beklentilerine kadar da pek çok konuyu çözdük. Gençlerimizin umutlarini güçlendirecek her adimi atiyoruz” diye konustu.



“VATANDASLARIMIZDAN SADECE SABIR VE DESTEK ISTIYORUZ”

Cumhurbaskani Erdogan, "Hazine ve Maliye Bakani ile ekibi basta olmak üzere, ekonomi ile ilgili tüm kurumlarimiz güçlü bir koordinasyon içinde sorumluluklarini yerine getirmektedir. Insallah önümüzdeki yillarin ilk aylarindan itibaren hayat pahaliligi ile mücadele basta olmak üzere, ekonomi programimizin olumlu etkileri daha ileriye götürülecek ve bu konuda kararliligimiz ispatlanacaktir. Vatandaslarimizdan sadece sabir ve destek istiyoruz” açiklamasinda bulundu.

“ES DURUMU VE BENZERI TALEPLER ILE ÖZÜR TAYININE MÜRACAAT EDEN ÖGRETMENLERIMIZE, BASVURULARIN ISTISNASIZ TAMAMININ KARSILANDIGI MÜJDESINI DE VERMEK ISTIYORUM”

Cumhurbaskani Erdogan, es durumu dolayisiyla tayin isteyen ögretmenlere de bir müjde verdigi konusmasinda, “Bu yaz yeni bir proje ile kapali köy okullarini imar ederek, köy okulu, anaokulu, halk egitim merkezini de içeren, Köy Yasam Merkezleri haline getirdik. Okullarin açildigi tarihe kadar insallah bin 500 köy yasam merkezini faaliyete geçirmis olacagiz. Es durumu ve benzeri talepler ile özür tayinine müracaat eden ögretmenlerimize, basvurularin istisnasiz tamaminin karsilandigi müjdesini de vermek istiyorum. Ögretmenlerimizin 60 yillik büyük özlemi olan meslek kanunlarinin çikmasi ile birlikte uzman ve basögretmenlik kadrolarina 614 bin 446 basvuru oldu. Bu ögretmenlerimizin büyük bölümü gerekli egitimi tamamladilar. Yüksek lisans ve doktora yapmis olan 90 bine yakin ögretmenimiz yapilacak sinavdan zaten muaflar. Diger ögretmenlerimize sinavi boykot çagrisi yapilmasini, en basta milli iradenin tecelligahi olan meclisimize saygisizlik olarak görüyoruz” seklinde konustu.



“HASTANELERIMIZIN HASTA YÜKÜNÜ AZALTAN AILE HEKIMLERIMIZIN TEMEL ÜCRETLERINI DE YINE HASTA YÜKÜNE ORANTILI BIR MODEL ILE YENIDEN DÜZENLEDIK”

Saglik sisteminde en radikal dönüsümlerin gerçeklestigi hükümet olduklarini vurgulayan Cumhurbaskani Erdogan, bu alanda atilan son adimlara da degindigi açiklamasinda, “Mesleki Sorumluluk Kurulu olusturularak hekimlerin magduriyetine yol açan malpraktis sorunu çözüldü. Döner sermaye ek ödemesi uygulamasi, üniversite hastaneleri dahil tüm saglik kuruluslarina tesmil ediliyor. Hekimlerin emekliliklerinde hak kaybina yol açan, bordro sistemindeki düzenlemeyi 2008 sonrasini kapsayacak sekilde tamamladik. Saglik kuruluslarindaki uzman hekimlerimizin hastalara daha fazla vakit ayirabilmeleri ve daha kaliteli hizmet sunabilmeleri amaciyla, 85 bin yardimci personel kadrosu açtik. Son olarak hastanelerimizin hasta yükünü azaltan aile hekimlerimizin temel ücretlerini de yine hasta yüküne orantili bir model ile yeniden düzenledik” ifadelerini kullandi.

“(KIRSAL KALKINMA PROGRAMI) DESTEK IÇIN GEREKEN PUAN SEVIYESINI 65’TEN 30’A DÜSÜRÜYORUZ”

Kirsal kalkinma desteklerinden faydalanan vatandaslara da müjde veren Cumhurbaskani Erdogan, “Bilindigi gibi Kirsal Kalkinma Programinin 11’inci çagrisi için projeler alinmaya devam ediyor. Programin kalan bütçesinden faydalanacak üretici sayisini artirmak amaciyla destek için gereken puan seviyesini 65’ten 30’a düsürüyoruz. Böylece 4 binin altinda kalan desteklenecek proje sayisini 7 bin 714’e, yatirim tutarini da 5 buçuk milyar lirasi hibe olmak üzere 10 milyar liraya yükselttik” açiklamasinda bulundu.

(Utku Simsek/IHA)
Kaynak: İHA