Erdogan Açiklamasi 'Amacimiz Putin Ile Zelenski'yi Ülkemizde Bir Araya Getirip Krizi Kökten Çözecek Yolu Açmak'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Amacimiz insallah uzak olmayan bir tarihte Sayin Putin ile Sayin Zelenski’yi de ülkemizde bir araya getirerek bu krizi kökünden çözecek yolu açmaktir" dedi.

Erdogan Açiklamasi 'Amacimiz Putin Ile Zelenski'yi Ülkemizde Bir Araya Getirip Krizi Kökten Çözecek Yolu Açmak'
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Cumhurbaskanligi Kabine Toplantisi’nin ardindan açiklamalarda bulundu. Cumhurbaskani Erdogan, Rusya ve Ukrayna’ya yönelik ziyaretlerini hatirlatarak, “Agustos’un 5’inde Soçi’de Sayin Putin ile bu konunun yani sira iki ülke iliskilerini, bölgedeki diger gelismeleri ve elbette Ukrayna Savasini enine boyuna konusma, görüsme imkani bulmustuk. Geçtigimiz Persembe günü Ukrayna’ya giderek, BM Genel Sekreteri Guterres’in de katilimi ile benzer bir görüsmeyi Sayin Zelenski ile birlikte yaptik. Amacimiz insallah uzak olmayan bir tarihte Sayin Putin ile Sayin Zelenski’yi de ülkemizde bir araya getirerek bu krizi kökünden çözecek yolu açmaktir” ifadelerini kullandi.

“CUMA NAMAZIMIZI INSALLAH MALAZGIRT’TE KILACAGIZ”

Cumhurbaskani Erdogan, 1071 Malazgirt Zaferi’nin yildönümü kapsaminda katilacagi programlara da deginerek, “Persembe günü Ahlat’tayiz. Cuma günü Malazgirt’te olacagiz. Sayin Bahçeli ile birlikte bu iki önemli programimizi insallah gerçeklestirecegiz. Anadolu’yu bizlere vatan olarak birakan ecdadimizi yad edecegiz. Cuma namazimizi insallah Malazgirt’te kilacagiz. Diyanet Isleri Baskani imametinde insallah Cuma namazimizi orada ifa edecegiz” seklinde konustu.



“ÜLKEMIZDE ISRARLA BELIRLI IKTISAT MODELLERININ UYGULANMASINI ISTEYENLERIN FANATIZMI AKILCILIKLARINDAN DEGIL, TEMBELLIKLERINDEN VEYA GERIDEKI BASKA ÇIKAR ILISKILERINDEN KAYNAKLIDIR”

Ekonomide, faiz, kur ve enflasyon denklemi ile sinandiklarinin altini çizen Cumhurbaskani Erdogan sunlari kaydetti:

“Son dönemde ülke ve millet olarak bizi en çok zorlayan konunun; faiz, kur, enflasyon denklemi ile sinandigimiz ekonomi alani oldugu bir gerçektir. Dünyadaki gelismeleri ve ülkemizin gücünü dikkate alarak, ekonomimizi mahvetme tehdidi gibi açik ve alçak bir saldiriya maruz kaldigimiz 2018’den itibaren, bu alanda yeni programi hayata geçirmeye basladik. Ülkemizi yatirim, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazla yolu ile büyütme esasina dayanan bu programin teorik arka planinin ve uygulamadaki mantiginin anlasilmasi biraz vakit aldi. Biz ne yaptigimizi, ne için yaptigimizi nasil yapacagimizi gayet iyi bildigimiz için bu tür tartismalara kulak asmadan isimize baktik ve ekonomide köklü bir degisimi adim adim hayata geçirdik. Bizim yillar önce yaptigimiz önceligi istihdama ve üretime verme tercihine bugün gelismis ülkeler basta olmak üzere tüm dünyanin da yönelmeye basladigini görüyoruz. Elbette mandaci iktisatçilar programi kötülemek için hala dünyadaki örnekleri görmezden gelmeye, verilerin yarisini anlatip diger yarisinin üzerini örtmeye devam ediyor. Akil ve vicdan sahibi iktisatçilarimiz ise detaylara iliskin kimi elestirilerini söylemek ile birlikte, programimizin mantigini ve amacini biraz mahcup ifadeler ile de olsa takdir ediyor. Her seyden önce su hususun altini çizmek isterim; iktisat teorileri ve uygulamalari, fizik ve matematik bilimleri gibi her yerde geçerli kurallari, formülleri, denklemleri olan konular degildir. Bu alana iliskin teoriler ve uygulamalar, her ülkenin, her toplumun sartlarini, kültürüne, birikimine, kabiliyet ve gücüne göre degisiklik gösterir. Yani bir ülkede basarili olan bir modelin digerinde de ayni sonucu vereceginin garantisi yoktur. Kendi egitimlerine ve donanimlarina göre, ülkemizde israrla belirli iktisat modellerinin uygulanmasini isteyenlerin fanatizmi akilciliklarindan degil, tembelliklerinden veya gerideki baska çikar iliskilerinden kaynaklidir. Biz bu hakikatleri bildigimiz için, birilerinin ne dedigine degil, ülkemizin neye ihtiyaci olduguna, milletimize verdigimiz sözleri nasil yerine getirebilecegimize bakiyoruz. Bugün itibariyle bütün dünya yüksek enflasyon gerçegi ve issizlik tehdidi ile bogusuyor. Türkiye ise kendi ekonomik modeli sayesinde tarihinin en yüksek üretim, ihracat ve istihdam seviyelerine ulasarak bu iki tehditten asil yikici olanin üstesinden gelmeyi pesinen basarmistir. Enflasyon rakamlarimizin nominal olarak çok yüksek seyretmesi elbette üzüntü vericidir. Ama burada asil dikkat edilmesi gereken, enflasyon düzeyinin genel ekonomi üzerinde yol açtigi sonuçlardir. Biz enflasyon rakamlarinin insanlarimizin hayatindaki olumsuz etkilerini her kesimin gelir seviyesini yükselterek bertaraf etmeye çalisirken, ayni zamanda enflasyonu düsürecek tedbirleri de aliyoruz.”

“BUGÜN TÜRKIYE HER ALANDA BIR BASKA LIGIN, BIR BASKA DÜNYANIN, OYUNCUSUDUR”

Türkiye Ekonomi Modeli ile baslatilan yeni ekonomik modelin kararlilikla devam edecegini vurgulayan Erdogan, “Türkiye’nin ihtiyaci faizi yükseltmek degil. Yatirimi, istihdami, üretimi, ihracati ve cari fazlayi artirmaktir. Gelismis ülkelerdeki bizden daha derin farklar içeren politika faizleri ile enflasyonlari arasindaki iliskiye hiç bakmayip Türkiye’deki durumu felaket tellali edasi ile anlatanlarin niyetleri baskadir. Bugünkü ekonomi programimizi, 10 yil, 15 yil, 20 yil önce belki bu cesaret ve kararlilikla uygulayamayabilirdik. Çünkü o dönemlerde siyasi ve askeri gücümüz gibi ekonomik altyapimiz da henüz böyle bir politikayi destekleyecek seviyede degildi. Ama bugün Türkiye her alanda bir baska ligin, bir baska dünyanin, oyuncusudur. Kendi krizlerinin yükünü azaltmak için bizim politikamiza benzer ve hatta daha ileri adimlar atan gelismis ülkeler görüyoruz” açiklamasinda bulundu.

“BIZ YENI EKONOMI MODELIMIZ ÇERÇEVESINDE ISTIHDAMA, ÜRETIME, IHRACATA ODAKLANMAYI SÜRDÜRECEGIZ”

Yeni ekonomi modelinde istihdam, üretim ve ihracat odakli hareketin süreceginin altini çizen Cumhurbaskani Erdogan, “Biz yeni ekonomi modelimiz çerçevesinde istihdama, üretime, ihracata odaklanmayi sürdürecegiz. Türkiye’nin yeniden yarim asri askin süredir oynanan oyunlarla, sicak para sömürgesi haline dönüstürülmesine riza göstermeyecegiz. Bizim ekonomi modelimizde; yatirim yapan kazanacak, çalisan kazanacak, ticaret yapan kazanacak, bunlarin hasilasiyla da devlet kazanacak, bütçe kazanacak. Hükümete geldigimiz günden beri üzerinden titizlik ile durdugumuz bütçe disiplininden bundan sonra da asla taviz vermeyecegiz. Ülkenin kazancini devletin kazancina dönüstürüp bunu da millete eser olarak, hizmet olarak, destek olarak aktarma kararliligimizdan en küçük bir geri adim atmayacagiz” seklinde konustu.

(Utku Simsek/IHA)
Kaynak: İHA