Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Amacimiz Çevremizde Bir Baris Ve Is Birligi Kusagi Tesis Etmektir'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, “Biz kimseye, hiçbir ülkeye husumet beslemiyoruz. Tam tersine, her ülkeyle her toplumla mümkün olan en iyi, en ileri, en samimi iliskileri kurmak ve gelistirmek istiyoruz. Amacimiz, yakin komsularimizdan baslayarak, çevremizde bir baris ve is birligi kusagi tesis etmektir. Birileri tarafindan bilinçli olarak bölgemize giydirilen kardes kavgasi ve husumet üzerine kurulu deli gömlegini yirtip atmakta kararliyiz” dedi.

Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Amacimiz Çevremizde Bir Baris Ve Is Birligi Kusagi Tesis Etmektir'
Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Baskanligi Subay ve Astsubay Ögrencileri Mezuniyet Töreni’ne katilan Cumhurbaskani Erdogan, önemli açiklamalarda bulundu. Akademideki egitimlerini basariyla tamamlayan 763 subay ve 2 bin 937 astsubayi tebrik eden Cumhurbaskani Erdogan, “Kurulus tarihi 2016 olan ve bugüne Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademimizden 33’ü uluslararasi ögrenci olmak üzere toplam 23 bin 546 evladimizi mezun ettik. Bugün mezuniyet sevinci yasayan her ögrencimiz, tipki selefleri gibi Türkiye’nin en gözde egitim kurumlarindan birinde egitim aldilar. Bu çati altinda bulunduklari süre boyunca evlatlarimiz, mesleki becerileri yaninda akademik, sosyal ve entelektüel yönlerini de gelistirdiler. Pratik ve teorik açidan yogun bir egitimi alinlarinin akiyla bitirerek üstlenecekleri vazifeye hazir hale geldiler. Yeni mezunlarimiz Jandarma ve Sahil Güvenlik Teskilatlarimizin farkli kademelerinde görev alarak yüksek vazife suuru içinde milletimize askla hizmet ettiler, bundan sonra da hizmet edeceklerdir” diye konustu.



“Bu sekilde dipdiri, imaniyla, itikadiyla bir nesil yetisecek"

Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi hakkinda konusan Cumhurbaskani Erdogan, “Sizlerin üstlendiginiz sorumlulugu, sartlar ne olursa olsun hakkiyla yerine getirecegine yürekten inaniyorum. Jandarma ve Sahil Güvenlik Teskilatlarimizin gelecekteki komutanlarini yetistiren bu akademide, özellikle alinan egitimi son derece önemsiyorum. Buradaki gençlerimizin en nitelikli sekilde yetismesini milletimizin huzuru yaninda, vatanimizin bekasi açisindan da hayati ehemmiyette görüyorum. Öyle ki, su gördügünüz akademinin her yönden, fiziki mekan olarak inaniyorum ki, herhalde dünyada çok çok nadide ülkede, belki benzeri vardir. Burasi bambaska, bu fiziki mekana sahip olan, böyle bir akademi yok ve buradan da eserleri görüyorsunuz. Bu sekilde dipdiri, imaniyla, itikadiyla bir nesil yetisecek. Komutanlar ordusu yetisecek. Onlar da ne Gabar’da, ne Cudi’de ne Tendürek’te, ne Bestler Deresi’nde bugüne kadar nasil terörist birakmadiysalar bundan sonra da birakmayacaklar” dedi.

Güvenlik güçlerinin önemine deginen Cumhurbaskani Erdogan, “Yangin mi var, jandarmamiz, polisiyle, güvenlik koruculariyla hepsi oradalar. Sel felaketi mi var, oradalar. Helikopterlere o çatilarin üzerinden, o magdur durumda olan felaket zedeleri nasil kurtardiklarini, siz degerli herhalde televizyon ekranlarinda izlediniz. Iste onlar bizim polisimizdi, jandarmamizdi ve hepsi her türlü fedakarligi ortaya koydular. Fedai can ettiler ve gözü yasli anneleri, babalari kurtardilar” ifadelerini kullandi.

“Komsularinin yani sira çok genis bir alanda ortaya çikan krizlerin menfi yansimalarini en fazla hisseden ülke Türkiye’dir”

Cumhurbaskani Erdogan, söyle devam etti:

“Her gün sahit oldugumuz hadiseler bize su gerçegi hatirlatmaktadir, Türkiye, 3 kitanin kesisme noktasinda yer alan, stratejik önemi fevkalade yüksek bir cografi konuma sahiptir. Asya’dan Afrika’ya, Kafkasya’dan Avrupa’ya uzanan genis bir bölgede, yasanan olay bizi dogrudan etkilemektedir. Afganistan’da 40 yildir devam eden iç karisikliklarin, Libya’daki ardi arkasi kesilmeyen kardes kavgasinin, Yemen’de çözüme kavusturulamayan çatismalarin, Suriye’de 11 yildir devam eden zulüm ve saldirilarin, Balkanlar’da yeniden alevlenmeye baslayan gerilimlerin, Afrika’da her yil yüz binlerce cana mal olan açlik ve fakirligin, Kafkasya’da körüklenmeye çalisilan fitne girisimlerinin, velhasil komsularinin yani sira çok genis bir alanda ortaya çikan krizlerin menfi yansimalarini en fazla hisseden ülke, hiç süphesiz, su ülkemiz, vatanimiz Türkiye’dir.”

“Komsularimiza ates düsmüsse, kapilarimizi, pencerelerimizi kapatip ‘bana ne’ diyemeyiz”

Türkiye’nin çevresinde yasananlara sessiz kalamayacagi mesajini veren Erdogan, “Birileri ne derse desin, cografi konumu, kültürel ve beseri baglari itibariyle, ülkemizin buralara sirtini dönme lüksü yoktur. Komsularimiza ates düsmüsse, kapilarimizi, pencerelerimizi kapatip ‘bana ne’ diyemeyiz. Yüzyillar boyunca cihana adalet dagitmis bir ecdadin torunlari olarak, ‘bize ne Kudüs’ten, bize ne Filistin’den, bize ne Suriye’den, Irak’tan, Yemen’den, Türkistan’dan’ diyemeyiz. Hele hele, batililar gibi ‘bana ne baskalarinin acisindan, göz yasindan’ hiç diyemeyiz. Çünkü biz, tarihiyle, kültürüyle, degerleriyle nam salmis, büyük bir devletiz. Biz, vicdaniyla, merhametiyle temayüz etmis büyük bir milletin evlatlariyiz” dedi.



“Mazlum ve magdura kucak açmak, bizim vicdani görevimizdir”

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, sunlari söyledi:

“Ne diyor sair, ‘bir zamanlar biz de millet. Hem nasil milletmisiz. Gelmisiz dünyaya millet, milliyet nedir, ögretmisiz’. Zorluklara aldirmadan, geregi neyse onu yapmak, onu yerine getirmek, mazlum ve magdura kucak açmak, bizim vicdani görevimizdir. Dahasi dili, kültürü, kökeni, mesrebi ne olursa olsun, bu bölgenin tüm halklari, birbirlerinin kardesleridir, birbirlerinin akrabalaridir. Birinin yasadigi aciya digerinin kayitsiz kalmasi, her seyden önce bu kadim, kardeslik ve akrabalik hukukuna aykiridir. Bizim Filistin’le, Suriye’yle, Irak’la, diger dost, kardes halklarla iliskimizi elestirenler, Türkiye’nin sadece cografi konumundan degil, ayni zamanda iste bu tarihi ve beseri derinliginden de bihaber olan gafillerdir.”

“Elbette gün gelecek, tarih bunlari yargilayacak ve hükmünü verecektir”

Türkiye’nin dis politikasini elestirenler hakkinda konusan Cumhurbaskani Erdogan, “Sayet birisi, zerre kadar tarihi bilgisi olup da hala ‘Türkiye’nin Suriye’de ne isi var’ diyorsa, emin olun ülkemizin kötülügünü istiyordur. Haritayi önüne koyup da hala, ‘Irak’la niye yakindan ilgileniyoruz’ diye soran kimse varsa, Türkiye’nin fenaligini düsünüyordur. Yunanistan’a yapilan askeri yiginagi gördügü halde, hala savunma sanayii atilimlarimizi elestiren varsa, stratejik ön görüsünü kaybetmis demektir. Baskalari 10 bin kilometre öteden gelip, Suriye’ye, Irak’a, Libya’ya müdahale olurken ses çikarmayanlarin, Türkiye’nin sinir ötesi harekatlarini hedef almasi eger husumetten kaynaklanmiyorsa, basiretsizligin isaretidir. Kardeslerim, 10 bin kilometre öteden, ülkeme ve ülkemde teröristlere tirlarla, eger mühimmat getiriyorsa, eger buraya bütün araç, gereç getiriyorsa ve onlarla sinir ötesi bize operasyon yapiyorlarsa, onlara biz gereken cevabi sinir ötesinde yaptigimiz anlasmayla, sinir çizgisinin 30 kilometre ötesine kadar gereken cevabi veriyoruz. Bundan rahatsiz oluyorlarsa, hiç kusura bakmasinlar, onlar rahatsiz olacak, biz de yolumuza devam edecegiz. Elbette gün gelecek, tarih bunlari yargilayacak ve hükmünü verecektir” diye konustu.



“Eger bize yan bakan oldugu zaman yan bakana, kusura bakmasinlar herhalde biz de düz bakmayiz”

“Yabanci basina Türkiye’yi, ülkemizin savunma sanayii hamlelerini sikayet edenlere biz sadece aciyoruz. Biz IHA’larimizi da yapacagiz, SIHA’larimizi da yapacagiz, Akinci’larimizi da yapacagiz, savas uçaklarimizi da yapacagiz, helikopterlerimizi de yapmaya devam edecegiz” diyerek savunma sanayii konusunda adimlar atilmaya devam edilecegi mesajini veren Erdogan, “Son 20 yildir oldugu gibi, bugün de onlari kendi hirslari, kendi sig hesaplariyla bas basa birakip isimize bakiyoruz. Kimse, Yunanistan’da 10-15 Amerikan üssü var diye elestirmiyor, kimse Bati, Yunanistan’a yiginak yapiyor diye elestirmiyor. Ama en ufak bir ses çiktigi zaman, ‘Türkiye, Yunanistan’i tehdit ediyor’. Hayir, eger bize yan bakan oldugu zaman yan bakana, kusura bakmasinlar herhalde biz de düz bakmayiz” dedi.



“Amacimiz, yakin komsularimizdan baslayarak, çevremizde bir baris ve is birligi kusagi tesis etmektir”

Türkiye’nin arabuluculuk rolünü Rusya-Ukrayna savasinda çok daha güçlü bir biçimde öne çikardiklarini kaydeden Erdogan, “Biz kimseye, hiçbir ülkeye husumet beslemiyoruz. Tam tersine, her ülkeyle her toplumla mümkün olan en iyi, en ileri, en samimi iliskileri kurmak ve gelistirmek istiyoruz. Amacimiz, yakin komsularimizdan baslayarak, çevremizde bir baris ve is birligi kusagi tesis etmektir. Birileri tarafindan bilinçli olarak bölgemize giydirilen kardes kavgasi ve husumet üzerine kurulu deli gömlegini yirtip atmakta kararliyiz. Özellikle son dönemde, bu yönde pek çok olumlu adim attik. Kimi konularda anlasmazlik yasadigimiz ülkelerle, iliskilerimizi kazan-kazan ve karsilikli saygi temelinde, yeniden rayina oturttuk. Türkiye’nin, arabuluculuk rolünü Rusya-Ukrayna savasinda çok daha güçlü bir biçimde öne çikardik” ifadelerini kullandi.

“Artik terör tehdidi nereden geliyorsa, nerede bir terörist varsa kaynaginda etkisiz hale getiriyoruz”

Türkiye’nin diplomatik, ekonomik ve askeri basarilariyla göz doldurdugunu belirten Erdogan, “Ülkemizi, bölgesel ve küresel meselelerde, söz ve etki sahibi yaptik. Çözümün anahtarini elinde tutan, stratejik bir konuma yükselttik. Çatismalarin, istikrarsizliklarin eksik olmadigi, sancili bir bölgede Türkiye, diplomatik, ekonomik ve askeri basarilariyla göz doldurmaktadir. Içimizdeki birileri anlamasa da, akil ve izan sahibi herkes Türkiye’nin bu hamlelerini görüyor, taktir ediyor. Ülkemizin güvenlik politikalarinda mevcut paradigmalari degistiren basarilari, inkar edilemez bir gerçektir. Artik terörün kapimiza dayanmasini beklemiyor, terör tehdidi nereden geliyorsa, nerede bir terörist varsa kaynaginda etkisiz hale getiriyoruz” diye konustu.



“Bölücü terör örgütüne tarihinin en agir darbelerini indiriyoruz”

Terörle mücadele konusuna da deginen Cumhurbaskani Erdogan, teröristlerin bir dönem cirit attigi daglarda artik vatandaslarin terör tehdidinin korkusunu hissetmedigini vurgulayarak, “Türkiye’nin operasyon derinligini Suriye’den Irak’a kadar uzattik. Kendilerini en emniyetli hissettikleri bölgelerde bile, bölücü terör örgütüne tarihinin en agir darbelerini indiriyoruz. Bunu da baskalari gibi sivil-terörist ayrimi gözetmeden, toptan imha yerine adeta bir kuyumcu titizligiyle, kili kirk yaran bir hassasiyetle yürütüyoruz. Askerimiz, polisimiz, jandarmamiz, istihbaratçimiz, güvenlik korucumuz tam bir koordinasyon içinde hareket ederek, terör örgütlerine nefes aldirmiyor. Öyle ki, bir dönem teröristlerin cirit attigi daglarda artik vatandaslarimiz terör tehdidin korkusunu hissetmeden, aileleriyle birlikte piknik yapmanin huzurunu yasiyor. Teröristlerin saldirilarindan dolayi yatirim alamayan bölgelerimiz, bugün turizmden sanayiye, her alanda zirveleri zorluyor, ihracatta, istihdamda rekorlar kiriyor” dedi.



“Sahil Güvenlik Teskilatimizca yakalanan düzensiz göçmen sayisi 245 bine ulasti”

Son iki yilda Yunanistan tarafindan botlari batirilarak ölüme terk edilen 41 bin insanin hayatini kurtardiklarini dile getiren Erdogan, sunlari aktardi:

“Türkiye, sadece terörle mücadelede degil, suç örgütleri ve düzensiz göçle mücadelesinde de basari çitasini sürekli yukariya tasiyor. Sahil Güvenligimizin olaganüstü çabalariyla, Ege’de ölümlerin önüne geçtik. Son iki yilda, Yunanistan tarafindan botlari batirilip ölüme terk edilen, çogu kadin ve çocuk 41 bin insanin hayatini, evet biz kurtardik. Sahil Güvenlik Teskilatimizca yakalanan düzensiz göçmen sayisi 245 bine ulasti. Jandarma teskilatimiz da sinir bölgelerimiz basta olmak üzere, düzensiz göçle ve insan kaçakçilariyla mücadelesini kararlilikla sürdürüyor. Ayni sekilde, uyusturucu baronlarina ve gençlerimizin gelecegini çalan zehir tacirlerine de göz açtirmiyoruz. Insanimizin huzuruna, vatanimizin birlik ve bütünlügüne kast eden tüm odaklara karsi gereken her tedbiri aliyoruz. Insallah, sizlerin de katilimlariyla birlikte, farkli cephelerde verdigimiz bu zorlu mücadelemizi artik çok daha basarili ve etkin sekilde yürütecegiz.”

“Türkiye’nin bir daha vesayet girdabina sürüklenmesine müsaade etmedik”

“Sizlerden, devletimize büyük bir askla hizmet ederken, su kadim ülkeyi asla aklinizdan çikarmamanizi istiyorum. Devleti korumanin yegane yolu, bagrindan çiktiginiz milleti korumaktir” diyen Cumhurbaskani Erdogan, söyle devam etti:

“Insanimiza tepeden bakanlarin, insanimizi hor, hakir görenlerin, kendini toplumdan izole edenlerin ne bu ülkeye ne de millete faydasi dokunur. Türkiye, kendini kanunlarin, hukukun ve demokratik prensiplerin üstünde görenlerden çok çekmis bir ülkedir. Bizler, ayni zamanda demokrasi disi yöntemlerle, milli iradenin ve siyasetin dizayn edildigi aci günler yasadik. Hamdolsun, 2002’den itibaren hayata geçirdigimiz reformlarla, Türkiye’nin bir daha vesayet girdabina sürüklenmesine müsaade etmedik. 15 Temmuz ihanetinde, milletimizle birlikte omuz omuza verdigimiz mücadele sayesinde ülkemizde, merkezinde hukukun, sivil iradenin insan haysiyetinin oldugu yepyeni bir sistemi insa ettik.”

“Sizlere güveniyorum ve diyorum ki, hep birlikte tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet”

Jandarma subay ve astsubaylara seslenen Erdogan, “Sizlerden, bu yeni dönemin ruhuna uygun bir sekilde, insanimizin canina, malina, temel hak ve hürriyetlerine el uzatanlara karsi tavizsiz bir durus sergilemenizi bekliyorum. Yine sizlerden, görevinizi kanunlar ve mevzuat çerçevesinde yaparken, vatandaslarimiza karsi daima müsfik davranmanizi bekliyorum. Milletimizin hakkini koruma noktasinda en küçük bir zafiyet göstermeden, sorumluluklarinizi yerine getireceginize inaniyorum. Devletin ve milletin emri, hizmeti, hiyerarsisi disinda bir yerin tasallutuna girmeyeceginizden süphe duymuyorum. Sizlere güveniyorum ve diyorum ki, hep birlikte tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet” diye konustu.

Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Baskanligi’nda gerçeklestirilen mezuniyet törenine Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in yani sira Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, Içisleri Bakani Süleyman Soylu, Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci, Diyanet Isleri Baskani Ali Erbas, Jandarma Genel Komutani Arif Çetin, Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Baskani Tuggeneral Murat Bulut’un yani sira mezun olan subay ve astsubay ögrencilerin aileleri katildi.

Dönem birincileri diplomalarini Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in elinden aldi. Mezuniyet töreni kapsaminda Jandarma Merasim Bölük Komutanligi’nin tüfekli hareketler gösterisi, Jandarma Genel Komutanligi Mehteran Birligi’nin gösterisi, tören geçisi ve JÖAK ile Jandarma Havacilik Baskanligi personelinin kuleden inis gösterisi, suali ay yildiz gösterisi ile JÖAK ile Jandarma Havacilik Baskanligi personelinin üzüm salkimi geçisi gösterisi gerçeklestirildi.

Kaynak: İHA