ABD'den Ukrayna'nin Ruslara Yönelik Kapsamli Vize Yasagi Talebine Ret

Ukrayna’nin talep ettigi Ruslara yönelik kapsamli vize yasaginin, Rusya’daki muhalifler veya insan haklari ihlallerine karsi savunmasiz olanlar için siginma ve güvenlik yollarinin kapanmamasi için ABD Baskani Joe Biden yönetimi tarafindan reddedildigi aktarildi.

ABD'den Ukrayna'nin Ruslara Yönelik Kapsamli Vize Yasagi Talebine Ret
ABD Baskani Joe Biden yönetiminin Ukrayna’nin Ruslara yönelik kapsamli vize yasagi talebini reddettigi aktarildi. Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy’nin bu ayin baslarinda ABD basinina verdigi röportajda söz konusu vize yasagini ilk kez dile getirmis, Ruslarin "felsefelerini degistirene kadar kendi dünyalarinda yasamalari" gerektigini ifade etmisti.

ABD Disisleri Bakanligindan bir sözcü, Biden yönetiminin Kremlin yetkililerine zaten vize kisitlamalari getirdigini belirterek, ancak odak noktasinin Rusya’nin Ukrayna’yi isgaline karisanlari tespit etmek ve onlari sorumlu tutmak olacagini aktardi.

Sözcü, "ABD, Rusya’daki muhalifler veya insan haklari ihlallerine karsi savunmasiz olanlar için siginma ve güvenlik yollarini kapatmak istemez. Rus hükümetinin Ukrayna’daki politikalari ve eylemleri ile Rusya halki arasinda bir çizgi çekmenin önemli oldugunu da açikça belirttik" dedi.

Öte yandan Zelenskiy birkaç hafta önce Avrupa Birligi (AB) ülkelerine çagrida bulunarak Rus vatandaslarina vize yasagi getirmelerini istemisti. Finlandiya Basbakani Sanna Marin ve Estonya Basbakani Kaja Kallas gibi bazi AB liderleri de AB çapinda vize yasagi çagrisinda bulundular. Almanya Basbakani Olaf Scholz ise, söz konusu vize yasagina karsi çikarak Ruslarin rejimle ayni fikirde degillerse anavatanlarindan kaçabilmeleri gerektigini ifade etmisti.

Estonya, Rus vatandaslarina vize kisitlamasi getirmisti

Estonya Disisleri Bakani Urmas Reinsalu yaptigi açiklamada, 18 Agustos’tan itibaren Estonya üzerinden Schengen vizesi alan Rus vatandaslarinin ülkeye girisinin yasaklanacagini duyurmus, "Bu yaptirim, vizelerin geçerli kalacagi, ancak vize sahiplerinin Estonya’ya girerken yaptirima tabi tutulacagi, Estonya’ya girislerine izin verilmeyecegi anlamina geliyor" demisti.

Reinsalu ayrica, Estonya üzerinden alinan Schengen vizesinin diger Avrupa Birligi (AB) ülkelerinde geçerli olmaya devam edecegini aktarmisti.
Kaynak: İHA