Azerbaycanli Bakan Açiklamasi 'Bu, Son Zamanlarin En Büyük Yangini'

Azerbaycan’in kuzey ve kuzeybati bölgelerindeki 4 ilde çikan orman yanginlari 4 bin hektarlik alana zarar verdi.

Azerbaycanli Bakan Açiklamasi 'Bu, Son Zamanlarin En Büyük Yangini'
Azerbaycan’in kuzey ve kuzeybati bölgelerindeki 4 ilde çikan orman yanginlari devam ediyor. Azerbaycan Olaganüstü Haller Bakan Yardimcisi Etibar Mirzayev, 4 gün önce Guba, Gebele, Sabran ve Siyezen illerinde baslayan orman yanginlarinin söndürülmesi için çalismalarin araliksiz olarak sürdürüldügünü ancak yanginin ciddi zararlara yol açtigini belirtti.

Azerbaycan’in kuzey bölgesinde 15 Agustos’tan bu yana yanginlarin devam ettigini belirten Mirzayev, "Maalesef yanginlar Sabran, Siyazan, Guba ve Haçmaz illeri de dahil olmak üzere genis bir alana yayildi. Bu, son zamanlarin en büyük yangini. Dogaya büyük zarar verdi. Tahminlere göre, yangin, belediye ile devlet fonu arazileri ve ormanlik bölgeler de dahil olmak üzere yaklasik 4 bin hektarlik alana zarar verdi" dedi.



"Yanginin temel nedeni insan faktörü ile ilgilidir"

Büyük çapli yanginin Sabran iline bagli Dagbilici köyü yakinlarindaki hasat edilen ekili araziden çiktigini ifade eden Mirzayev, "Yanginin temel nedeni insan faktörü ile ilgilidir. Genel olarak ülkemizdeki yanginlarin yüzde 98’i insan kaynaklidir. Son 5 gündür kuvvetli rüzgar var. Rüzgarin hizi bazen saatte 18 ila 22 kilometreye kadar ulasiyor. Itfaiyeciler bazen bogulma tehlikesiyle karsi karsiya kaliyor. Yanginda sans eseri kimse yaralanmadi. Vatandaslarimizdan güvenlik kurallarina harfiyen uymalarini rica ediyoruz" diye konustu.

Azerbaycan’da 15 Agustos’ta baslayan orman yanginlarini söndürme çalismalarinda bakanliga bagli 600 personel, 80 araç, 2 helikopter ve 1 "BE 200 CS" amfibi uçak basta olmak üzere Azerbaycan Ekoloji Bakanligi ve yerel valiliklere bagli ekipler de yer aliyor.
Kaynak: İHA