Türk Soylari Macaristan'daki Büyük Kurultay'da Toplandi

Hun ve Türk kökenli milletlerin soylar toplantisi (Gelenek yasatici kutlama) olarak bilinen Büyük Kurultay, Macaristan’in Kiskunsag Milli Parki sinirinda yer alan, geleneksel Macar çoban kültürünün ve atli sporlarinin merkezi olan Bugac kentinde düzenlendi.

Türk Soylari Macaristan'daki Büyük Kurultay'da Toplandi


Büyük Kurultay’da 2022 Kültür Baskenti Seçilen Bursa’da genis katilimla yer aldi. Kurultay’a 2 ayri Bozkir çadiri ve yemek standi ile katilan Bursa Büyüksehir Belediyesi hem Bursa’nin hem de Türkiye’nin tanitiminda büyük rol oynadi. Kurultay’da Türk soyundan gelen milletlere Atilla’nin torunlari diyerek seslenen Türk Devletleri Teskilati (TDT) Aksakallilar Konseyi Baskani Binali Yildirim, 2 yil arayla 14 yildan bu yana düzenlenen Büyük Kurultay’da her yil heyecanin daha da arttigini söyledi.

Geleneksel olarak 14 yildir 2 yilda bir Macar-Turan Vakfi ve bu vakif tarafindan kurulmus, Turan Birligi tarafindan Karpat Havzasi’ndaki Macar gelenek yasaticilari birlestirmek ve diger Tiran Milletleri ile yakin iliskiler kurmak amaciyla düzenlenen Büyük Kurultay’da bu yil katilimci milletler ve kabileler listesinde Azeri, Avar, Baskurt, Bulgar, Balkar, Buryat, Çuvas, Gagavuz, Kabardino, Karaçay, Karakalpak, Kazak, Kazakistanli Madyar, Kirgiz, Kimik, Mogol, Nogay, Özbek, Özbekistanli Madcar, Tatar, Tuva, Türk, Türkmen, Uygur, Yakut, Macarlar basta olmak üzere 35 Türk soyundan gelen millet yer aldi.

Kurultaya Türk Devletleri Teskilati (TDT) Aksakallilar Konseyi Baskani Binali Yildirim, Türkiye Cumhuriyeti Budapeste Büyükelçisi Cavidan Gülsen Karanis Eksioglu, IYI Parti Grup Baskani Ismail Tatlioglu, Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, Türk Dili Konusan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) Genel Sekreteri Mehmet Süreyya Er, Uluslararasi Türk Kültürü Teskilati (TÜRKSOY) Genel Sekreteri Sultan Raev, Yunus Emre Enstitüsü Baskan Yardimcisi Abdullah Kutalmis Yalçin ile diger bazi devlet temsilcileri ilgililer katildi.



Atli savasçilar Hun, Türk, Avar ve Macar zirhlari içinde, savas kiyafetleri ve silahlariyla geçit töreni yapti. Arkalarindan ise yüzlerce yaya savasçi onlari takip etti. Büyük Kurultay’a katilan devletlerin bayraklarini tasiyan atli savasçilar at üzerinde bayrak açip atlarini sürdü. Tüm katilimcilarin ayakta alkisladigi anlar film sahnelerini aratmadi. Kirgiz bayragini tasiyan atli savasçi atinin ayaginin çamurda kaymasiyla bir anda kendisini yerde buldu. Atin altinda kalmaktan son anda kurtulan Kirgiz savasçi atindan düsse de tasidigi sancagi yere düsürmedi. Kirgiz Kültür Bakani’nin da endiselendigi o anlar kameraya saniye saniye yansidi. Zeminin azizligine ugrayan bir kaç savasçinin da atlarinin üzerinden düsmeleri dikkat çekerken Türkiye adina katilan atli savasçinin çift bayrak açarak at sürmesi tüm seyircileri heyecanlandirdi. Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti ve Macar bayragi tasiyan savasçilarda seyirciler tarafindan yogun alkis aldi.

Etkinligin açilis konusmasini Macaristan Ulusal Meclis Baskani Laszlo Köver gerçeklestirdi. Ardindan yaptigi konusmada Türk soylarina ’Atilla’nin torunlari’ diyerek seslenen Türk Devletleri Teskilati (TDT) Aksakallilar Konseyi Baskani Binali Yildirim, "Farkliliklarimiz asla bizi ayristiran degil bizi kaynastiran unsurlar olmalidir. Kas rengimiz, saç rengimiz, göz rengimiz, ten rengimiz farkli olabilir ama unutulmamalidir ki hepimizin gözlerinden düsen damlalarin rengi aynidir. Emperyal hedefler ve amaçlar dogrultusunda devam eden ve insanligin kaybolmasina sebep olan bu anlasmazlik, Ukrayna-Rusya savasi bir an önce sona ermelidir. Savasin asla kazanani olmaz kaybedenler masum çocuklar ve sivil insanlardir" dedi.



14 yildir 2 yilda bir tekrarlanan ve Hun Türk Kurultayindaki cosku ve heyecanin her geçen yil artarak devam ettigini belirten Binali Yildirim "Buradaki amaç asilar boyunca Türk cografyasinda devletler kurmus ve bu zamana kadar gelmis Türk devletlerini, Türk soylarini bir araya getirmek. Bu gün 25 milyon kilometrekare Avrasya cografyasinda 300 milyon Türk var. Bunlarin bir kismi devlet bir kismi da devletler içerisinde yasayan topluluklar. Burada gördügünüz gibi tarihin geçmisinden bugüne uzanan Ipek Yolu üzerindeki ülkelerin temsilcileri geliyor ve bayraklari burada dalgalaniyor ve böylece Türk kardesligi bir kez daha yasaniyor." diye konustu.



Tüm Türk devletlerini ve soydaslarini Bursa’ya davet etti

2022 Türk Dünyasi Baskenti olarak etkinlige katilan Bursa Büyüksehir Belediyesinden övgüyle bahseden Yildirim, "Bursa Büyüksehir Belediyemiz buraya çok güçlü bir katilim sagladi. Bursa’mizi ülkemizi tanitan çesitli etkinlikleri de gerçeklestiriyor. Çok uzun degil kisa bir süre sonra Eylül ayinin 29’u ile 2 Ekim arasinda Bursa Iznik’te bundan daha görkemli bütün Türk devletlerinin katilacagi liderlerinin bulunacagi 4’üncü Göçebe Olimpiyatlari’ni gerçeklestirecegiz. Türklerin tarih boyunca geleneklerini sporlarini gelecege tasiyan çok önemli bir etkinlik, bu etkinlige tüm Türk devletlerini ve Türk yurtlarindaki soydaslarimizi davet ediyoruz” dedi.



"Sorumlulugumuzun geregini yerine getirmekten dolayi mutluyuz"

Bursa Büyük Sehir Belediye Baskani Alinur Aktas ise Kurultay nedeniyle 2 gündür bulunduklari Macaristan’da güzel isler yaptiklarini belirtti.

Aktas, "Türk dünyasi is birliklerinin bir amaci var, bu kurultayin ana amaci da bu gücü, bu birlikteligi ortaya koymak. Bunun için yapilan bir proje. Allah’a sükür bu projenin gerçeklestigini her geçen gün daha üst bir noktaya dogru gittigini görmekteyiz. Tabi güzel sehrimiz Bursa’nin hem gastronomisi hem de özellikli ürünlerini burada sergileme imkani buluyoruz. Çok ciddi kazanimlarimiz oldu. Degerli Basbakanimiz Ak Sakallilar Konseyi Baskani Binali Yildirim Bey’i burada agirlamaktan son derece mutlu olduk. Farkli ülkelerin bakanlari özellikle Macaristan hükümetinin meclis baskaninin katiliminin oldugu bu kurultay insallah büyüyerek devam eder. Birlik ve beraberligimize vesile olur. Bursa olarak da aldigimiz bu sorumlulugu Türk Dünyasi Baskenti olarak farkli sehirlerde ortaya koydugumuz gibi Macaristan’daki bu kurultayda da aynen ortaya koymus olmaktan son derece mutlu oldugumuzu belirtmek istiyorum. Hepimize hayirli olsun birlik beraberligimize vesile olmasini diliyorum" diye konustu.

Konusmalarin ardindan TDT Aksakallilar Konseyi Baskani Binali Yildirim ve beraberindekiler 2022 Türk Dünyasi Baskenti Bursa’nin tanitiminin yapildigi çadiri ziyaret etti.
Kaynak: İHA