Trump'in Evinde Çok Sayida 'Gizli Belge' Bulundu

Eski ABD Baskani Donald Trump’in evinde çok sayida “gizli belge” bulundu. Trump, Casusluk Yasasi’ni ihlal etmis olabilecegi üzerine sorusturmaya alindi.

Federal Sorusturma Bürosu (FBI), Eski ABD Baskani Donald Trump’in Florida’daki malikanesinde yaptigi aramada, bazilari çok gizli olarak etiketlenen 20 kutudan fazla esyayi ele geçirdi. Pazartesi günü Trump’in Florida’daki evinde arama yapan FBI ajanlari, bazilari çok gizli olarak isaretlenen toplamda 11 set gizli belge ele geçirmenin yani sira bazi ögelerin savunma bilgileriyle ilgili oldugunu ortaya koydu. Kaynaklara göre, 11 ayri gizli belge setinden 4’ünün çok gizli olarak 3’ünün gizli olarak isaretlendigi belirtildi. FBI ajanlari tarafindan Trump’in evinde yürütülen arama emrine göre Trump, Casusluk Yasasi’ni ihlal etmis olabilecegi üzerine, adaletin engellenmesi ve federal hükümet kayitlarinin yok edilmesiyle ilgili ek tüzükler için cezai sorusturma altina alindi. Trump’in mülkünden elde edilen belge envanteri arasinda bir dizi fotograf ve el yazisiyla yazilmis not ve Fransa Cumhurbaskani Emmnuel Macron ile ilgili materyalleri içerdigi belirtildi.

"Ulusal güvenligimiz için bir risk"

Temsilciler Meclisi Istihbarat Komitesi Baskani Adam Schiff, Mar-a-Lago’da bulunan gizli belgelerle ilgili yaptigi açiklamada, "Raporlar dogruysa ve bu belgeler arasinda yer aliyorsa, hükümetimizin sahip oldugu en yüksek düzeyde gizli bilgilerden bazilari bu departmanin ve FBI’in neden böyle bir adim attigi hakkinda çok sey açiklayacaktir" dedi.

Schiff, "FBI’in daha önce bu belgeleri güvenli bir yere götürmeye çalistigi anlasiliyor, ancak Trump tam olarak isbirligi yapmadi. Böyle bir siniflandirmaya ait bilgilerin güvenli olmayan bir yerde bulunmasi her gün ulusal güvenligimiz için bir risk olusturmaktadir” ifadelerini kullandi.

FBI, bu hafta baslarinda Trump’in Florida’da yer alan Mar-a-Lago’daki mülküne baskin yaparak arama emrinin sorusturmanin Casusluk Yasasi’nin ihlallerini içerdigini belirtmisti. ABD Sulh Yargici Bruce Reinhart tarafindan verilen ve Bassavci Merrick Garland tarafindan onaylanan arama emri, FBI ajanlarina, Casusluk Yasasini ve Engelleme Yasasini ihlal ettigine dair kanit olusturabilecek materyallere el koyma yetkisi vermisti. Trump dün yaptigi bir açiklamada, belgelerin yayinlanmasina karsi çikmayacagini söyleyerek, “Belgelerin yayinlanmasina karsi çikmayacagim. Bu belgelerin derhal yayinlanmasini tesvik ederek bir adim daha ileri gidiyorum” demisti.

Öte yandan Florida’daki yargiç, Trump’in ev baskininda kullanilan arama emrini kaldirdi.

Trump’in Florida eyaletine bagli Palm Beach’teki evinin geçtigimiz günlerde FBI tarafindan yürütülen sorusturma kapsaminda aranmasinin ardindan ABD Adalet Bakani Merrick Garland tarafindan yapilan açiklamada, "Federal yasa, su anda aramanin temeli hakkinda daha fazla ayrinti vermemi engelliyor. Ancak bilmenizi istedigim noktalardan biri, bu konuda arama emri çikarilmasi kararini sahsen onayladigimdir. Departman böyle bir karari kolayca almiyor” ifadeleri kullanilmisti.
Kaynak: İHA