Macaristan Parlamentosu 'Büyük Kurultay' Öncesi Özünde Türklük Olan Milletleri Agirladi

Büyük Kurultay öncesi Macaristan Ulusal Meclisi’nde konusan Türk Devletleri Teskilati (TDT) Aksakallar Konseyi Baskani Binali Yildirim, "Türk Devletleri Teskilati Türklerin yasadigi cografyadaki insanlarin refahini arttirmak, entegrasyonunu saglamak ve bölgedeki huzuru, barisi süresiz bir sekilde saglamak için var. Bunun disinda Türk Devletleri Teskilati’nin hiçbir ülkeye, hiçbir bir bölgeye bir tehdit olusturmadigini bütün dünyanin bilmesi gerekir" dedi.

Macaristan Parlamentosu 'Büyük Kurultay' Öncesi Özünde Türklük Olan Milletleri Agirladi
Iki yillik pandemi sürecinin ardindan bir kez daha Macaristan’da düzenlenen ve kökeninde Türklük olan milletleri yakinlastirmayi amaçlayan "Büyük Türk - Hun Kurultayi" öncesi Türk kökenli milletler, Macaristan Ulusal Meclisi’nde bir araya geldi.

Macaristan Ulusal Meclisi Baskan Yardimcisi Sandor Lezsak’in selamlama konusmasinin ardindan alkislar esliginde meclis kürsüsüne çikan Binali Yildirim Türk kökenli milletlerin temsilcilerine seslendi.

Türk Devletleri Teskilati (TDT) Aksakallar Konseyi Baskani Binali Yildirim, göreve geldikleri 2021 yilindan itibaren Türklerin tarihinin basindan bu güne kadar incelenmesi, bilim adamlari tarafindan gözden geçirilmesi adina önemli bir karar verdiklerini söyledi.



Oguzlar, Kipçaklar ve diger boylar olarak her ne kadar ayri olsalar da hepsinin kökeninin ayni oldugunu ifade eden Yildirim, "Hun Imparatorlugu’nun Orta Asya bozkirlarindan Avrupa’nin ortalarina kadar uzanan büyük bir basari hikayesini bilmeyenimiz yoktur. Karpat havzasi aslinda 500 asirdan fazla Atilla ve onun torunlarinin tarih boyunca basaridan basariya Ispanya’ya kadar hüküm sürdükleri bir cografyadir." dedi.

Her seyden önce gelecegi insa etmek için, gelecegi yasamak için geçmisi muhakkak çok ama çok iyi bilmek ve gelecek kusaklara da aktarmanin lazim oldugunu belirten Yildirim, "Bildiginiz gibi geçen yil Istanbul’da 11 Kasim’da tarihi bir zirve gerçeklestirdik. ’Türk Konseyi’ diye adlandirilan 2009’dan beri çalismalarini bu adla sürdüren teskilat Türk Devletleri Teskilati olarak yeniden yapilandirildi ve 2040 vizyonu kabul edildi. 2040 vizyonunun simdi bes yillik icra planini uygulamaya koyuyoruz. Bu yil yine Kasim ayinda Özbekistan’da gerçeklestirilecek zirvede dönem baskanligi Özbekistan’a geçecek ve böylece bes yillik uygulama planini hayata geçirecegiz. Istanbul zirvesinde kabul edilen 121 maddelik hedefler baktigimiz zaman burada her alanin kapsandigini görüyoruz. Ekonomiden, kültüre, gençlikten tarihe ve Türk dünyasinin ihtiyaç duydugu bütün alanlarda yapilacak isler somut bir sekilde tanimlanmakta ve Türk dünyasinin entegrasyonu için ne gerekiyorsa bunlarin yapilmasi önerilmektedir" dedi.

"TDT huzur ve baris saglamak için var"

Bazilarinin Türk Devletleri Teskilati hakkinda kafalarinda soru isareti bulundugunu anlatan Yildirim, su sekilde konustu:

"Efendim Türk Devletleri Teskilati ne yapmaya çalisiyor? Türk Devletleri Teskilati’nin yapmak istedigi gizli sakli bir is yoktur. Türk Devletleri Teskilati Türklerin yasadigi cografyadaki insanlarin refahini arttirmak, entegrasyonunu saglamak ve bölgedeki huzuru, barisi süresiz bir sekilde saglamak için var. Bunun disinda Türk Devletleri Teskilatinin hiçbir ülkeye hiçbir bir bölgeye bir tehdit olusturmadigini bütün dünyanin bilmesi gerekir."

Programda konusan 2022 Türk Dünyasi Kültür Baskenti Bursa’nin Büyüksehir belediye baskani Alinur Aktas ise, Bursa’nin Türk Dünyasi Kültür Baskenti oldugu için çok mutlu olduklarini dile getirdi. Aldiklari bu görevi en güzel sekilde yerine getirmenin derdi içinde olduklarini vurgulayan Aktas, "Tabii ki bu kurultayda yer almak da bizim için gerçekten çok kiymetliydi, önemliydi. Onun için buradayiz. Bu zengin kurultayin bir parçasi olmaktan son derece mutlu oldugumuzu ama özelde de tüm dostlarimizi Bursa’da, Bursa’daki etkinliklerde agirlamak istedigimizi de buradan ifade etmek istiyorum. 29 Eylül - 2 Ekim tarihleri arasinda Türk Dünyasi Göçebe Oyunlari Bursa’mizda ve bir açik hava müzesi olan Iznik’imizde yapilacak. Bu vesileyle ben Türk dünyasinin tüm paydaslarini orada görmekten, orada misafir etmekten son derece mutlu olacagimi ifade ediyorum" dedi.

Programda Macaristan Ulusal Meclisi Baskan Yardimcisi Sandor Lezsak, bazi Türk dünyasi ve sivil toplum kurulusu temsilcileri de konusma yapti.

Etkinlige IYI Parti Grup Baskani Ismail Tatlioglu, Ümraniye Belediye Baskani Ismet Yildirim, Uluslararasi Türk Kültürü Teskilati (TÜRKSOY) Genel Sekreteri Sultan Raev, Yunus Emre Enstitüsü Baskan Yardimcisi Abdullah Kutalmis Yalçin da katildi.

Macar Parlamentosundaki programin ardindan Budapeste Büyükelçisi Gülsen Karanis, Binali Yildirim ile 2022 Kültür Baskenti Bursa’nin Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas ve yanindaki heyeti Büyükelçilik lojmaninda agirladi. Büyükelçi tarafindan verilen yemegin ardindan elçiligin bahçe kisminda Bursa’nin halk oyunlari ile Bursa’ya ait eserler sergilendi.
Kaynak: İHA