Lise Ögrencileri Gelistirdi Açiklamasi Malezya'daki Endemik Bitkiyi Türkiye'de Yetistirmek Mümkün Hale Geldi

Kocaeli’de lise ögrencileri tarafindan yapay zeka tabanli tam otomasyonlu sera uygulamasi yapildi. Ögrencilerin olusturdugu bu sistem sayesinde yapay zeka noktasina verileri yazdirilan her türlü bitkinin sera ortamini sistem kendisi ayarliyor, Malezya’daki endemik bir bitkiyi yetistirmek bile mümkün hale geliyor.

Lise Ögrencileri Gelistirdi Açiklamasi Malezya'daki Endemik Bitkiyi Türkiye'de Yetistirmek Mümkün Hale Geldi
Kocaeli’de bulunan Körfez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ögrencileri, yapay zeka tabanli tam otomasyonlu sera uygulamasi yapti. Olusturulan otomasyon sistemine, yetistirilecek olan bitkinin verileri yaziliyor. Daha sonra seraya ekilen bitkiler, yapay zeka ve otomasyon sistemi sayesinde insan müdahalesine gerek kalmadan yetisiyor. Gelistirilen sistem sayesinde serasina bitkisini eken çiftçi, kilometrelerce uzakta da olsa uzaktan kontrol sagliyor. Seranin içerisindeki nem, isi gibi oranlara uzaktan müdahale edebiliyor. Sistemi kuran ögrenciler, motivasyon noktalarinin gida güvenligini saglamak ve Türkiye’de her çesit bitkinin yetismesini saglamak oldugunu belirtti.

TÜBITAK’in iklim degisikligi projelerinde yarismaya katilan bu sistem, Türkiye ikincisi seçildi.

“Otomasyonumuz tamamen yerli ve milli”

Projeyi ve projeyle neyi amaçladiklarini anlatan Körfez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Elektrik-Elektronik Ögretmeni Burhan Aksoy, “Gençlerimizle tam otomasyonlu yapay zeka tabanli bir sera uygulamasi hazirladik. Bu projemiz, TÜBITAK iklim degisikligi projelerinde Türkiye ikincisi oldu. Ülkemizin gida güvenligini düsünerek bu projeyi olusturduk. Son zamanlarda yasanan gida krizlerini ön görerek basladik aslinda. Projemizi yaparken de motivasyonumuz, ülkemizin gida güvenligini saglamakti. Tarim Bakanligimizla gidip görüstükten sonra domates bitkisi üzerine çalismaya karar verdik. Domatesin bütün verilerini aldik. Kendi otomasyon sistemimize de bunu yazdik. Otomasyon sistemimiz tamamen yerli ve milli” dedi.



“Ülkemizin disa bagimliligini azaltmayi planladik”

Mobil uygulama üzerinden her seyi kontrol edebileceklerinden bahseden Aksoy, “Hiç insan müdahalesine gerek kalmadan bitkinizi yetistiriyorsunuz, koyuyorsunuz. Bitki otomasyon sistemi sayesinde kendi kendine gerekli ortamlarda nem yükseltiyor, gerekli ortamlarda sicaklik yükseltiyor. Tam otomasyonlu bir sekilde büyüyor. Söyle de bir avantajimiz var; bütün verileri internet ortamina aktardik. Kendi yazdigimiz bir mobil uygulama üzerinden bitkinin o anki durumunu izleyebiliyorsunuz. Gerekli yerlerde müdahale de edebiliyorsunuz. Yani otomasyonlu olmasinin yani sira manuel müdahaleye de müsait bir sistem. Bu konuda özellikle Israil ve Hollanda’nin teknolojileri ilerlemis vaziyette. Aslinda hem teknolojide millilestirme yaparken ülkemizin disa bagimliligini azaltmayi planladik” diye konustu.



“Veriler olduktan sonra Malezya’daki endemik bitkiyi bile yetistirebiliriz”

Kurmus olduklari sistem sayesinde verilerinin tanimlandigi her türlü bitkinin yetismesinin mümkün olduguna deginen Aksoy, “Diyelim ki Izmit’te yasiyorsunuz, Antalya’da da seranizi kurdunuz. Izmit’te oturdugunuz yerden seranizi kontrol edebiliyorsunuz. Bilgisayar oyunu gibi oldu. Su anda sera sistemimizde tek eksik; yetistikten sonra bitkileri kendisinin toplamamasi. Onu da önümüzdeki seneye düsünüyoruz. Bitkiler olduktan sonra toplasin, evine, adresine kadar getirsin. Dünyanin neresinde olursaniz olun, internet ortaminin oldugu herhangi bir yerden seranizi kumanda edebiliyorsunuz. Biz burada domates çalistik ama elimizde veriler olduktan sonra Malezya’da yetisen endemik bir bitkiyi bile yetistirebiliriz. Seramizla iklimsel sartlarin hepsini saglayabilecek durumdayiz” seklinde konustu.



“Ülkemizde yetismeyen bitkileri yetistirmeyi amaçliyoruz”

Projenin fikir asamasindan uygulanisina kadar her evresinde yer alan 11. sinif ögrencisi Görkem Bas ise, “Hocalarimizla beraber bir proje olusturmaya karar verdik, bunun taramalarini yaptik. Sonrasinda da tarim projesinde karar kildik. Sistemimizle TÜBITAK projesine katilip ikinci olduk. Sistem, ekili olan tarlanin tüm taramalarini gerçeklestiriyor. Isi, nem gibi tüm degerlerini yapay zeka noktasina gönderiyoruz. Yapay zeka noktasi, ektigimiz bitki için gerekli ortami sagliyor. Böylelikle de ülkemizde yetismeyen bitkileri yetistirmeyi amaçliyoruz. Tarimi olmayan bölgelere de tarimi kazandirmayi hedefliyoruz. Ülkemiz, gida güvenligiyle alakali son 1 yilda bugday ithalinde sikinti yasadi. Motivasyon kaynagimiz, böyle problemleri yasamamasi oldu” ifadelerini kullandi.

“Verimsiz toprak kalmayacak”

Tarim yapilamayan bölgelerde bile bitkiler yetistirebileceklerini söyleyen Bas, “Verimsiz toprak kalmayacak. Sistemimizin amaci bu. Dagda bir tarlaniz olup sehirde yasiyor olsaniz bile sisteminizi kurduktan sonra takibini yapabiliyorsunuz. Sistemi kurup ekili bitkinizi yapay zeka noktasina gönderiyorsunuz. Sonra bitki, tamamen otomasyonlu bir sekilde kendisi yetisiyor. Siz sadece toplamaya geliyorsunuz. Ayrica telefon ve tablet üzerinden de bitkinin ekili olan analizlerine de bakabiliyorsunuz. Serayla durmayacagiz, yeni projeler de üretiyoruz” dedi.

Kaynak: İHA