Cumhurbaskani Erdogan, Haci Bektas Veli Anma Etkinliklerine Katildi

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, “Birligimizi, beraberligimizi, kardesligimizi güçlendirme yönünde attigimiz en küçük adima bile tahammül edemeyenlerin aslinda neyi amaçladiklarini gayet iyi biliyoruz. Özellikle kimi Avrupa devletlerinin ülkemizdeki her kesim gibi Alevi Bektasi vatandaslarimizin üzerinde oynamaya çalistigi kirli oyunu sizlerin de gördügüne inaniyorum. Alevi Bektasi toplumunu Islam’dan kopartmaya çalisarak atilan ilk adimin devami insanlarimizi birbirine düsman etme olacaktir. Insallah birligimize, beraberligimize, kardesligimize daha siki sahip çikarak bu sinsi ve alçak oyunu hep birlikte bozacagiz" dedi.

Cumhurbaskani Erdogan, Haci Bektas Veli Anma Etkinliklerine Katildi


Haci Bektas Veli’nin vefatinin 751. yil dönümü etkinlikleri, Nevsehir’in Haci Bektas ilçesinde yapildi. Düzenlenen etkinlikte konusan Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Ahmet Yesevi Ocagi’ndan baslayip Kafkaslara ve Anadolu’ya, oradan Balkanlar’a ve dünyanin dört bir yanina yayilan Haci Bektas Veli irfani bugün de yolumuzu aydinlatmayi sürdürüyor" diyerek konusmasini söyle sürdürdü:

"Rabbim birligimizi, beraberligimizi, kardesligimizi daim eylesin. Bundan 751 yil önce hakka yürüyen Haci Bektas Veli hazretleri basta olmak üzere bu topraklari imanlariyla yogurarak Anadolu’yu vatanimiz haline getiren tüm erenleri, gönül sultanlarini rahmetle aniyorum. Ahmet Yesevi Ocagi’ndan baslayip Kafkaslar’a ve Anadolu’ya, oradan Balkanlar’a ve dünyanin dört bir yanina yayilan Haci Bektas Veli irfani bugün de yolumuzu aydinlatmayi sürdürüyor. Yasadigimiz tüm acilara ragmen millet olarak Peygamberimizin ögüdünü en samimi sekilde biz sahiplendik. Bunu da Allah’in milletimize nasip ettigi lütuflara borçluyuz. Önderlerimizin bize biraktigi mirasa ne kadar siki sarilirsak gelecege o derece güvenle bakabiliriz. Milletimiz, en sikintili dönemlerinde dahi her bir kapinin imanla, tövbeyle, tevazuuyla, edeple baslayan makamlarini hayatlarinda yasatarak asmayi basarmis, maddi ve manevi kurtulusa ermistir. Mogol istilasindan Çanakkale Savasi’na, milli mücadeleden son 40 yilimiza damgasini vuran terörle mücadeleye kadar maruz kaldigimiz tüm hayati sinamalari bu inanç ve azimle geride biraktigimiza inaniyorum. Geride biraktigimiz vazifeleri hayirla neticelenmesini, gönül sultanlarin dualarina borçlu oldugumuzu biliyoruz. Hamd olsun bugün de ayak bastigimiz, bayrak gösterdigimiz her yerde bu irfanin yol gösterici oldugunu gösterdigimiz faaliyetlerle kalici izler birakiyoruz. Sevgili canlar; vefatinin 751. yil dönümü vesilesiyle 2021’i UNESCO ile beraber tüm dünyada Haci Bektas Veli yili olarak belirledik. Haci Bektas’in; ’Gelin canlar bir olalim’ çagrisini dünyanin dört bir yaninda düzenledigimiz etkinliklerle tüm insanlikla paylastik. Bu etkinlikler vesilesiyle korona virüs salgininin yükü altinda ezilen insanligin gönlünde bir isik yakabildiysek ne mutlu bize. Bilindigi gibi Haci Bektas Veli Dergahi cumhuriyetimizle birlikte diger tüm benzeri kurumlar gibi kapatilmisti. Bu sevgi, baris, kardeslik kapisinin müze statüsüyle fiziken yeniden açilmasini saglayan sehit basbakan rahmetli Adnan Menderes’tir. Etap etap süren çalismalarin tamamlanmasinin ardindan bu külliye dört bir yandan gelen Haci Bektas dostlarinin istirakiyle tümüyle hizmete girmistir. Bu yil da hazreti Hünkarin komsusu olan Bektas Efendi türbesinin restorasyon islemlerini bitirerek tekrar ziyarete açiyoruz."

85 MILYON VATANDASININ TAMAMI DA TÜRKIYE CUMHURIYETI DEVLETININ BIRINCI SINIF, HIÇBIRINDEN ASLA VAZGEÇMEYECEGIMIZ MÜMTAZ FERTLERIDIR

Içisleri ve Kültür Bakanligi ile birlikte milli birlik çalismasi yürütüldügünü ifade eden Cumhurbaskani Erdogan, "Geçtigimiz günlerde muharrem orucu vesilesiyle Ankara’da Hüseyin Gazi Vakfi Türbesi’nde canlarla bir araya gelip hem Kerbala sehitlerimizi rahmetle yad ettik hem samimi muhabbet gerçeklestirdik. Bir süredir Içisleri ve Kültür Bakanliklarimizin koordinasyonunda milli birlik çalismasi yürütüyoruz. Ülkemizdeki 1585 cemevinin tamami ziyaret edilerek Alevi, Bektasi vatandasimizin 8 bin 740 talebi belirlendi. Bu taleplerin 5 bin 600’ü hizla karsilandi. Diger taleplerimizle ilgili bakanliklarimiz müsterek çalisma yapiyor. Ayrica çesitli illerimizde telemi atilan ve yapimi tamamlanan 8 cemevi ile ilgili toplu bir töreni de yakinda gerçeklestirecegiz. Bu ülkenin 85 milyon vatandasinin tamami da Türkiye Cumhuriyeti devletinin birinci sinif, ayni haklara sahip, hiçbirinden asla vazgeçmeyecegimiz mümtaz fertleridir" dedi.



"MEZHEP VE MESREP FARKLILIKLARINI KÖRÜKLEMEKTEN, KÖKEN VE IDEOLOJIK KAMPLASMA FITNELERINE KADAR HER TÜRLÜ GAYRETI GÖSTERIYORLAR"

Bazi Avrupa ülkelerinin ülke vatandaslari üzerinde oynamaya çalistigini da sözlerine ekleyen Erdogan; "Anadolu’daki bin yillik varligimizi hazmedemeyenlerin her dönem oldugu gibi bugün de vatanimizi parçalama niyetleri elbette vardir. Bunun için mezhep ve mesrep farkliliklarini körüklemekten, köken ve ideolojik kamplasma fitnelerine kadar her türlü gayreti gösteriyorlar. Birligimizi, beraberligimizi, kardesligimizi güçlendirme yönünde attigimiz en küçük adima bile tahammül edemeyenlerin aslinda neyi amaçladiklarini gayet iyi biliyoruz. Özellikle kimi Avrupa devletlerinin ülkemizdeki her kesim gibi Alevi Bektasi vatandaslarimizin üzerinde oynamaya çalistigi kirli oyunu sizlerin de gördügüne inaniyorum. Alevi Bektasi toplumunu Islam’dan kopartmaya çalisarak atilan ilk adimin devami insanlarimizi birbirine düsman etme olacaktir. Nitekim bu yönde sergilenen pek çok oyunun ve provokasyonun örneklerini her gün takip ediyoruz. Insallah birligimize, beraberligimize, kardesligimize daha siki sahip çikarak bu sinsi ve alçak oyunu hep birlikte bozacagiz" ifadelerini kullandi.

(Turan Bulut - Asim Çapaci - Eren Kan/IHA)
Kaynak: İHA