Bursa'nin Gelecegi Ortak Akilla Sekilleniyor

Bursa Büyüksehir Belediyesi, sehrin yeni anayasasi niteligindeki 2040 yili Bursa Çevre Düzeni Plani çalismalarini ortak akil vizyonuyla sürdürmeye devam ediyor. Ilçe belediyelerinden akademik odalara, sivil toplum kuruluslarindan akademisyenlere kadar toplumun tüm kesimlerini biraraya getiren Büyüksehir Belediyesi, yilsonuna kadar nihai seklinin verilecegi plan hakkinda bilgilendirme yaparken görüs ve önerileri de topladi.

Bursa'nin Gelecegi Ortak Akilla Sekilleniyor
Türkiye ekonomisinin önde gelen sehirlerinden olan Bursa’nin gelecege daha saglikli tasinabilmesi için projeler gelistiren Büyüksehir Belediyesi, kentin yeni anayasasi niteligindeki 2040 yili Bursa Çevre Düzeni Plani çalismalarini da tüm hiziyla sürdürüyor. Bursa’nin ortak akilli yönetilmesine büyük önem veren Büyüksehir Belediyesi, sehrin gelecegini sekillendirecek olan Çevre Düzeni Plani’nin da ayni dogrultuda hazirlanmasi için gerekli tüm adimlari atiyor. 2022 yili sonu itibariyle plana nihai seklinin verilmesini hedefleyen Büyüksehir Belediyesi, siyasi partilerden sivil toplum kuruluslarina, akademik odalardan ilçe belediyelerine kadar Bursa’daki tüm paydaslarin biraraya geldigi bilgilendirme toplantisi düzenledi.

Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’ndeki toplantida, 2010 yilinda baslayan süreçte bugüne kadar yapilan çalismalar ve gelinen son durum hakkinda katilimcilar bilgilendirildi.

Süreç hassasiyetle yürütülüyor

Toplantinin açilis konusmasini yapan Bursa Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreteri Ulas Akhan, 2020 yili itibariyle Çevre Düzeni Plani çalismalarinin yogun bir sekilde sürdürüldügünü söyledi.

Çesitli toplantilarda sunum yapildigini ve kurumlarin görüslerinin alindigini belirten Ulas Akhan, yasanan pandemi süreci ve ülke genelinde yasanan gelismeler neticesinde sürecin yavasladigini ifade etti.

Bugünden itibaren süreci tekrar hizlandirdiklarini dile getiren Akhan, Bursa’daki tüm paydaslari sürecin geldigi asama hakkinda bilgilendirmek amaciyla toplantiyi düzenlediklerini anlatti. Bursa’da yapilan TOGG yatirimi gibi Türkiye’yi ilgilendiren yeni gelismeler neticesinde planda çesitli revizyonlarin yapildigini söyleyen Akhan, “Elimizde hazir olan ve 2020 yilinda olgunlastirdigimiz, 2021’in basinda paydaslarla paylastigimiz planin çalismalarini artik belli bir noktaya getirmemiz gerekiyor. Gelecek önerileri, bilimsel teknik analizler ve sehrin ihtiyaçlari çerçevesinde tekrar gündeme alabiliriz. Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas’in bilgi paylasimi ve ortak akilla ilgili talimatlari çok açiktir. Sehrin menfaatlerini gözeten bir plan yapilmasini, planin sadece Bursa’yi veya Marmara’yi degil, bütün Türkiye’yi etkileyen plan olacagini bizlere hatirlatiyor. Tüm hassasiyetleri göz önünde bulundurarak süreci yürütüyoruz. Sadece Çevre Plani çalismalarinda degil basit belediye islerinde dahi akademik odalarin bilgi ve tecrübelerinden yararlaniyoruz” dedi.

Sürecin en saglikli sekilde yürütülmesi adina toplantinin düzenlendigini hatirlatan Akhan, “Yeni bir süreç baslatmiyoruz. Zaten ortada bir çalisma var. Çalismayla alakali belediyemizin ve sehrin ciddi bir tecrübesi var. Çalismalar çerçevesinde Merinos’ta bir ofisin kurulmasina ve görevlendirme yapilmasina karar verdik. Tüm kesimlerin görüs ve önerilerini bekliyoruz. Ofis sürekli paydaslarla iletisim halinde olacak. Bursa adina saglikli bir süreç isleyecegine inaniyorum. Sehirle ilgili beklentilerin bir masada konusulmasi en önemli kazancimizdir. Vereceginiz katkilardan dolayi tesekkür ediyorum. Çalismanin sehrimize ve ülkemize hayirli olsun” diye konustu.

Hedef, yilsonunda Meclis’e sunmak

Imar ve Sehircilik Dairesi Baskani Feridun Tarim ise süreç ve çalismalar hakkinda katilimcilari bilgilendirdi. Çevre Düzeni Planlama çalismalarindaki sürecin 2010 yilinda baslatildigini ve ortak plan vizyonuna ulasildigini hatirlatti. 2019 yilinda baslatilan ‘Büyüksehir strateji belgesi’ çalismasinin ise 2020 yilinda ‘Bursa sehir strateji belgesi’ olarak nihayete erdirildigi söyleyen Tarim, olusturulan taslagin 170 tane kurum ve kurulasa iletildigini belirtti.

Birçok kurumla toplantilarin yapildigini ve görüslerin alinip toplandiktan sonra taslak plani olusturdugunu ifade eden Tarim, “Özellikle pandemi sürecinde biraraya gelmekte çesitli zorluklar oldugu için çevrimiçi çalistay düzenledik. Teklif ve sonuçlari tek tek degerlendirdik. Sonucunda ‘Çevre Düzeni Plani’ taslagi elimizde olustu. Taslagi, tekrar konusarak sonuca ulastiracagimiz bir sürecin baslangicindayiz. Yilsonuna kadar bitirmeyi planliyoruz. 4 aylik süremiz var. Aralik ayi sonu itibariyle plana son seklini vererek onaylamak ve degerlendirmek üzere Büyüksehir Belediye Meclisi’ne havale etmeyi planliyoruz” dedi.

Toplanti, plan sürecinde danismanlik görevini üstlenen Prof. Dr. Mehmet Ocakçi ve Ali Faruk Göksu ile diger katilimcilarin görüs ve düsüncelerini dile getirmesiyle devam etti.
Kaynak: İHA