(ÖZEL) Bir Günde Bin 50 Kilometre Uçarak Kümeslerine Geri Döndüler

Eskisehir’de düzenlenen posta güvercini yarisinda ayni kümesten dört kus, Kars’tan Eskisehir’e bin 50 kilometrelik mesafeyi uçarak 25 saatte tamamladi.

(ÖZEL) Bir Günde Bin 50 Kilometre Uçarak Kümeslerine Geri Döndüler
Tarihin eski yillarindan beri farkli amaçlar ile kullanilan ve çok uzun mesafeler uçarak iletisimi saglayan posta güvercinlerinin, yeteneklerini sergileyebilmek için yarislar düzenleniyor. Yarislarda, güvercinler özel araçlarla geri gelmeleri istenen mesafeye götürülüyor. Gittikleri sehirde serbest birakilan güvercinler, kümeslerine döndüklerinde yarisi tamamlamis oluyor. Her sene farkli mesafelerde düzenlenen posta güvercin yarisinda, bu sene Eskisehir’de bir ilk yasandi. Eskisehir’deki üç dernegin düzenledigi Kars yarisinda 4 güvercin, bir günde bin 50 kilometre uçarak kümesine döndü. Toplam 97 adet güvercin yarisa katilirken, Vural Görer isimli vatandasin 4 kusu sirayla kümese dönerek büyük bir basariya imza atti.

“Kuslarimiz, bin 50 kilometrelik bir uzakligi 25 saatte asarak evlerine ulastilar”

Çocuklugundan beri hayvan sevgisiyle büyüdügünü söyleyen Eskisehirli Vural Görer, 3 yildir ilgiyle besledigi posta güvercinlerinin basariya ulastigini anlatti. Düzenlenen bin 50 kilometrelik Kars yarisinin özel bir maraton oldugunu belirten Görer, “Bu yarislar sezonluk oluyor. Yaklasik 8-9 etaptan olusuyor ve sehirlerarasi yavas yavas gidiliyor. Yarislardan önce kuslarimizi bireysel antrenmanlarla hazirliyoruz. 110 kilometreden 650-800 kilometreye kadar dernek yarislarimiz oluyor, toplam 9 veya 10 etap yapiyoruz. Daha sonra özel yarislar düzenliyoruz, Kars yarisi gibi. Bunlar maraton yarisi diye geçiyor. Bu sene de Eskisehir’deki üç dernek olarak kendimiz bir yaris düzenledik. Kuslarimiz bu yarista, kara kilometresi olarak bin 300, kus uçumu olarak ise bin 50 kilometrelik bir uzakligi 25 saatte asarak evlerine ulastilar” dedi.



“Önümüzdeki sene bin 200 kilometrelik Gürcistan Batum yarisi yapmayi planliyoruz”

Eskisehir Profesyonel Posta Dernek Baskani Hasan Edirne, bu yarista gidilen mesafenin önceki yarislari geride biraktigindan bahsetti. Eskisehir’de ilk kez bu kadar uzun mesafeli bir yaris yapildigini söyleyen Edirne, gelecek sene mesafeyi biraz daha arttirarak Gürcistan yarisi düzenlemek istediklerini belirtti.

Baskan Edirne, “Biz daha önce Türkiye Güvercin Federasyonu olarak, Mus yarisi yaptik. O yarista kusumuz Mustan Eskisehir’e geri geldi, 970 kilometrelik bir uçus yaparak Türkiye dördüncüsü oldu. Yine federasyonumuzun düzenledigi Gümüshane yarisi vardi, 910 kilometrelik bir uzaklik. Oradan da kusumuz yarisin üçüncü günü Eskisehir’e döndü ve Türkiye on üçüncüsü oldu. Bin 50 kilometre uzakliktaki Kars yarisi daha önce hiç düzenlenmemisti. Federasyondan gözlemci geldi ve onun kayit aldigi kuslari salim hakemleri araçlariyla Kars’a ulastirdilar. Kuslarimiz oradan gelmeyi de basardilar, Kars’i astik artik. Önümüzdeki sene bir aksilik yasamazsak, Gürcistan Batum yarisi yapmayi planliyoruz, o da Eskisehir’e yaklasik bin 200 kilometre uzaklikta olacak. Onu da asabilirsek Türkiye’de bir ilki basarmis olacagiz. Insanlarin arabayla gitmesi bile çok zor olan bir uzakliktan, bu kuslar uçarak evlerine ulastilar. Bu çok büyük bir basari. Avrupa’daki insanlar su an Kars yarisini takip ediyorlar. Sosyal medya araciligi ile yurt disindaki insanlar begeni ve yorumlarini bize ulastiriyor” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA